ΣΤΟΥΣ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Ανησυχία για τη συντήρηση των μήλων

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2013 2:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:42
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Σε μεγάλη ανησυχία βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς περιμένοντας με τεράστια αγωνία – αφού από την εξέλιξη αυτού του ζητήματος εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος το εισόδημά τους – την έγκριση (κατ’ εξαίρεση 120 ημερών) ή μη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγκεκριμένου αγροχημικού φυτοφαρμάκου, με βασική δραστική ουσία τη διφαινυλαμίνη, που αποδεδειγμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους από την πολύχρονη χρήση του, βοηθά τα μέγιστα στην καλή συντήρηση των μήλων της ποικιλίας Granny Smith, των γνωστών σε όλους ξινών πράσινων, ενός διατροφικού προϊόντος με σπουδαία εξαγωγική σημασία για την περιοχή και τη χώρα μας.
Πέρυσι η πολυπόθητη έγκριση είχε δοθεί, και η εμπορία πραγματοποιήθηκε ομαλά. Πρόπερσι που δεν είχε δοθεί και αντί του εν λόγω φαρμάκου χρησιμοποιήθηκαν δύο άλλα σκευάσματα, λίγο καιρό μετά τη συγκομιδή χιλιάδες τόνοι πράσινων μήλων που βρίσκονταν στα ψυγεία της Αγιάς, στα χέρια παραγωγών, είχαν υποστεί αλλοιώσεις, έγιναν μη καταναλώσιμα, μη εμπορεύσιμα και, έτσι, χάθηκαν τεράστιες αγορές για τη συγκεκριμένη ποικιλία, όπως αυτήν της Ρωσίας, καθώς…επιστράφηκαν εξαγόμενα μήλα λόγω της μη ικανοποιητικής συντήρησής τους. Οι συνέπειες ήταν δραματικές για τους παραγωγούς μήλου της Αγιάς, που παράγει το μεγαλύτερο κομμάτι της συνολικής πανελλαδικής ποσότητας, με σημαντικότερες, αφενός, την οικονομική ζημιά από την απούλητη παραγωγή και, αφετέρου, την παροχή δυνατότητας στους εμπόρους να μειώσουν την τιμή και άλλο «πατώντας» στην αδυναμία διατήρησης των μήλων στα ψυγεία.
Φέτος, το αίτημα για χρήση ξανά της διφαινυλαμίνης προς το αρμόδιο υπουργείο ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Η υπόθεση σέρνεται. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, τα μήλα οδεύουν προς τα ψυγεία και κανείς ακόμη δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Η αγωνία έχει φτάσει στο ζενίθ και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται το κακό σενάριο της μη έγκρισης, σενάριο το οποίο θα στερήσει από την περιοχή της Αγιάς και από το σύνολο των παραγωγών πολλά εκατομμύρια ευρώ και, παράλληλα, μπορεί να αποκλείσει τις αναδυόμενες αγορές των τελευταίων ετών που φαίνεται πως εδραιώνονται κάνοντας τη διάθεση του μήλου διασφαλισμένη υπόθεση.
Όλοι προσδοκούν την έγκριση και ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο να δοθεί επιτέλους το αναγκαίο και φυσικά απαραίτητο γι’ αυτούς ΟK για τη χρήση του φυτοφαρμάκου.
Τελευταία δημόσια αναφορά για το ζήτημα από τον κ. Χαρακόπουλο έγινε στα εγκαίνια της Γιορτής Μήλου, προ εικοσαημέρου δηλαδή, όταν ο Λαρισαίος πολιτικός της κυβέρνησης είπε «Τα μήλα Αγιάς έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που τους δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι πάντα ρόδινη. Ζήσαμε όλοι το πρόβλημα με το καφέτιασμα, κυρίως των πράσινων, που παρουσιάστηκε έντονα από το 2011. Το αποτέλεσμα ήταν η αδυναμία πώλησης των μήλων και η δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών. Γνωρίζετε ότι τον Σεπτέμβριο του 2012 αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τρόπο τέτοιο ώστε οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς να μπορέσουν να διαθέσουν τα μήλα τους στην αγορά και να μειωθεί έτσι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εισαγωγές μήλων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή τρίτες χώρες. Στο ΥπΑΑΤ ενεργήσαμε με σκοπό τη στήριξη της μηλοπαραγωγής, τηρώντας το γράμμα του νόμου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται στις αυστηρές διατάξεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Γιατί έτσι ικανοποιούνται και τα κριτήρια εξαγωγής για τις τρίτες χώρες και χώρες της ΕΕ. Με τον ίδιο τρόπο εργαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και φέτος».
Το υπουργείο, λοιπόν, γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβη χωρίς το φάρμακο. Το υπουργείο, επίσης, είναι αυτό που πέρυσι το ενέκρινε και όλα πήγαν καλά. Το ίδιο υπουργείο, με τους ίδιους προϊσταμένους, καλείται και φέτος να αποφανθεί για την... ίδια δραστική ουσία. Οι παραγωγοί της Αγιάς περιμένουν, ενώ ενδεχόμενες... δοκιμές μπορεί να αποβούν μοιραίες. Ποια θα είναι τελικά η απόφαση;
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass