ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΤΟΥ 10ου ΚΑΙ 12ου ΑΙΩΝΑ

Τα εννιάμερα της Παναγίας στο Βαθύρεμα και στη Βελίκα

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2013 1:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:08
  
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Τα εννιάμερα της Παναγίας τιμά η Εκκλησία μας την Παρασκευή 23 Αυγούστου και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Βαθυρέματος Αγιάς το απόγευμα της Πέμπτης, στις 7:30, θα ψαλεί ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας, ενώ ανήμερα της γιορτής, το πρωί, θα τελεσθεί η πανηγυρική θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας.
Ο ναός είναι βυζαντινός, χτισμένος σε όμορφο και εύφορο τόπο, με νάρθηκα του 10ου αιώνα, ήκμασε τον 17ο αιώνα και αποτελεί δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής με αψίδα. Είναι ο παλιότερος ναός της περιοχής Αγιάς.
Πανηγυρίζει, επίσης, το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας στη Βελίκα, βυζαντινός ναϊσκος, ένα αληθινό αριστούργημα αρχιτεκτονικής του 12ου αιώνα με αέτωμα, περίτεχνη τοιχοδομία και κεραμοπλαστική διακόσμηση. Οι κάτοικοι της περιοχής το ξέρουν σαν η Παναγία του Λούπου, γιατί την ημέρα των εννιάμερων γιορτάζει και ο Άγιος Λούπος. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι και η πολύ χαμηλή πόρτα εισόδου που αναγκάζει τους πιστούς να σκύψουν ευλαβικά κατά την είσοδό τους στον ναό. Εδώ το απόγευμα της παραμονής, στις 7, ο αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Καζαντζίδης θα τελέσει τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό, ενώ ανήμερα της εορτής, το πρωί, θα τελεσθεί η πανηγυρική θεία λειτουργία.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass