ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ

«Αγριόχορτα» του Μουντιάλ

*Εκεί κάποιοι Λαρισαίοι διοργανώνουν τουρνουά ενάντια στον Πελέ και τη ΦΙΦΑ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2014 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:30
 
Του Κ. Γκιάστα
Φωτ.: Κ. Τσάντζος
Τα αγριόχορτα φυτρώνουν σε ανεπιθύμητα σημεία. Όπως για παράδειγμα στα γήπεδα beach volley και beach soccer της Λάρισας που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της γιορτής Πηνειού, παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Παρατημένα, αν και τόσο πρόσφατα φτιαγμένα.
Τα άλλα «αγριόχορτα» φυτρώνουν εν μέσω Μουντιάλ. Την ώρα που ο περισσότερος κόσμος είναι στις βεράντες του και απολαμβάνει το σπουδαίο αγωνιστικό θέαμα πολλών αστέρων κάποιες «φωνές» γίνονται ακόμα πιο δυνατές και ενοχλητικές. Είναι οι φωνές των ανθρώπων που εναντιώνονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.
«Δεν είμαστε θεατές, είμαστε με τις φαβέλες, ενάντια στον Πελέ και στις Εθνικές Φανέλες» είναι το σύνθημα που χρησιμοποιούν κάποιοι Λαρισαίοι οι οποίοι αύριο Παρασκευή διοργανώνουν στα χορταριασμένα αυτά γήπεδα της πόλης αντι – μουντιαλικό τουρνουά μπιτς σοκερ. FIFA go home (μτφρ. ΦΙΦΑ πήγαινε σπίτι σου).
Συμβολική η κίνησή τους; Μπορεί. Άλλωστε τα συγκεκριμένα γήπεδα θυμίζουν γήπεδα βραζιλιάνικης φαβέλας. Γήπεδα σαν και αυτά που παίζουν εκατομμύρια Βραζιλιάνων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Άλλωστε γι’ αυτήν την αντίθεση ξεσηκώθηκαν ένα εκατομμύριο κόσμου στη χώρα της σάμπας και του καφέ. Διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων και καταλήψεις επί καταλήψεων. Επεισόδια λοιπόν και φτώχεια η άλλη όψη του νομίσματος που δεν την προβάλλουν τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.
Χαρακτηριστική ήταν η κατάληψη, από 10.000 ανθρώπους, υπό τα λάβαρα του Κινήματος των Άστεγων Εργατών (MTST), ενός τεράστιου αδόμητου οικοπέδου δίπλα στην «Αρένα Κορίνθιανς», που φιλοξένησε το εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ. Το κίνημα αποκάλεσε την κατάληψη «το Μουντιάλ του Λαού» και ανέφερε πως το σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια που κόστισε η ανέγερση του σταδίου, «σύμφωνα με τις προδιαγραφές της FIFA», θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας ή τη βελτίωση των δομών δημόσιας υγείας. Το σύνθημα «Θέλουμε νοσοκομεία και σχολεία σύμφωνα με τις προδιαγραφές της FIFA» ακούγεται ακόμα, όπως ακουγόταν και πέρυσι, κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, όταν η Βραζιλία ταρακουνήθηκε από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων τριάντα ετών.
Όλες οι διαδηλώσεις, όλες οι συγκεντρώσεις, όλες οι κραυγές απελπισίας συνδέονται με τις «τρεις πληγές»: τον εκτοπισμό, το χρέος και την ασφάλεια.
Σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις των αρχών στη Βραζιλία, το τουρνουά έχει συνολικό προϋπολογισμό 11 δισ. δολάρια (περίπου 8 δισ. ευρώ), ωστόσο άλλες πηγές που είναι ανεπίσημες ανεβάζουν το κόστος στα 14 δισ. δολάρια (10,5 δισ. ευρώ).
Οι διοργανωτές δαπάνησαν περί τα 2,6 δισ. ευρώ για την ανέγερση έξι νέων γηπέδων και την ανακαίνιση έξι παλαιότερων, μεταξύ των οποίων και το θρυλικό Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο όπου θα διεξαχθεί ο τελικός στις 13 Ιουλίου. Ανάμεσα στα νέα γήπεδα συγκαταλέγεται και αυτό της πρωτεύουσας Μπραζίλια, του οποίου το κόστος ανήλθε στο δυσθεώρητο ποσό των 660 εκατ. ευρώ.
Και όλα αυτά σε μια χώρα που ο βασικός μισθός μόλις που ξεπερνάει τα διακόσια ευρώ. Από τη Λάρισα λοιπόν η φωνή κάποιων νεαρών αύριο βράδυ, θα ξεκινήσει και θα προσπαθήσουν να ενωθεί με τη φωνή ενός εκατομμυρίου κόσμου στην άλλη άκρη της γης…
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass