ΕΝΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Από το Μπιγκ Μπεν στην Αγιά Σοφιά με ένα ποδήλατο

* Πώς ο 40χρονος Λαρισαίος Γιώργος Μιχάκης άλλαξε τη ζωή του πάνω σε δυο ρόδες

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2014 22:54 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:06

Του Κ. Γκιάστα

Μέχρι πριν από τρία χρόνια ήταν ένας άλλος άνθρωπος. Ο Γιώργος Μιχάκης ζύγιζε 125 κιλά, δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τον αθλητισμό και τα «ταξίδια» του περιορίζονταν μέσα από την τηλεόρασή του. Δουλειά και σπίτι. Αλλά κάποτε στέρεψε και αυτήν και άρχισε η μεγάλη ψυχολογική πίεση. Τρία παιδιά, δάνεια, ανοιχτοί λογαριασμοί και άγχος.

Ώσπου γνώρισε το ποδήλατο κι έτσι απλά η ζωή του άλλαξε... Όχι δεν έλυσε τα οικονομικά προβλήματα, που, ανάλογα, έχουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες αλλά κατάφερε να κερδίσει την ψυχική του ηρεμία κάτι που μετέφερε και στο σπίτι του.

Τώρα προετοιμάζεται για κάτι που πραγματικά θα γράψει ιστορία. Θα ξεκινήσει από το Λονδίνο για να τερματίσει στην Κωνσταντινούπολη. Μόνο με το ποδήλατό του και μια τσάντα για πρώτες ανάγκες. Θα αφήσει πίσω του τις τρεις του κόρες και τη σύζυγο...

«Να αγωνιούν και να αναρωτιούνται αν το τελευταίο διάστημα με έχει τσιμπήσει κάποια... μύγα» μάς λέει για καλωσόρισμα στη γνωριμία μας.

Τον συναντάμε στο κατάστημα του Πέτρου Γώγου, «Ορθοπεταλιά» που είναι ο ένας εκ των τριών του χορηγών (ο Γιώργος Πριονάς- Castrol και το Mikel, είναι οι άλλοι δύο). Εκεί μας εξηγεί τα πάντα για τη σπουδαία προσπάθειά του.

«Με τόσα προβλήματα στην καθημερινότητά μου το ποδήλατο αποτέλεσε για μένα το καταφύγιό μου. Από τη στιγμή που το γνώρισα άρχισα να αλλάζω σαν άνθρωπος και να δοκιμάζω τα όριά μου», τονίζει χτυπώντας τη σέλα του.

«Αυτό είναι; Με αυτό θα ταξιδέψεις;» τον ρωτάμε και βρίσκει την ευκαιρία να μας εξηγήσει πού θα βάλει τα μικροπράγματα που ίσως χρειαστεί όλο το διάστημα.

«Θα επιδιώξω να κοιμάμαι αγκαλιά με το ποδήλατο δίπλα από τον δρόμο. Μόνο για 3-4 ώρες, καθώς δεν θέλω να αποσυντονιστώ. Ελπίζω να τερματίσω μετά από 8 ημέρες. Στόχος είναι να κάνω περίπου 400 χιλιόμετρα την ημέρα και λίγα παραπάνω» μας αναφέρει και κοιτώντας τον χάρτη, προσθέτει: σου φαίνεται μεγάλο ακόμα και σε τόσο μικρή κλίμακα το εγχείρημα.

«Καλά και αν πάθεις κάτι;» προσπαθούμε να τον συνεφέρουμε στην πραγματικότητα αλλά μας απαντάει με πειθώ: «Θέλω να πιστεύω πως θα ελέγξω ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια για όλες αυτές τις ημέρες. Κάθε εκατοστό στο ποδήλατο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Όλα ελπίζω να εξεταστούν με απόλυτη ακρίβεια».

Η κουβέντα πάει στα οικονομικά. Προβλήματα, ανεργία με τον ίδιο τον Γιώργο να προέρχεται από έναν κλάδο που χτυπήθηκε πρώτος από την κρίση. «Ναι άλλα αν κερδίσεις θα πάρεις και ένα σπουδαίο χρηματικό ποσό» του λέμε για να τον πειράξουμε και να αλλάξει λιγάκι η βαριά συζήτησή μας. «Ααα όχι δεν υπάρχει χρηματικό έπαθλο σ’ αυτόν τον αγώνα. Τρέχουμε συνολικά 101 ποδηλάτες και ο καθένας μπορεί να τερματίσει μέσα σε 16 ημέρες. Ο πρώτος απλά κερδίζει τη δόξα... τίποτα άλλο» και μας εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο.

Η ψυχή του αθλητισμού είναι αυτή. Νίκη για έναν κλάδο ελιάς. Για ένα χειροκρότημα. Για ένα χαμόγελο των παιδιών του. Για ένα δάκρυ της γυναίκας του, της μάνας του. Για το δικό του ανάθεμα...

ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Η δοκιμασία στην οποία θα λάβει μέρος ο Λαρισαίος Γιώργος ονομάζεται Transcontinental Race και διεξάγεται για δεύτερη χρονιά. Πρόκειται για μια έμπνευση που προήλθε από τον Γύρο της Γαλλίας με τους διοργανωτές να θέλουν να δημιουργήσουν μία επίσημη δοκιμασία χιλιάδων χιλιομέτρων ποδηλασίας για ερασιτέχνες, με απρόβλεπτες καιρικές και οδικές συνθήκες.

Συνολικά οι ποδηλάτες αρχίζουν από το Λονδίνο και μπορούν να επιλέξουν όποια διαδρομή θέλουν αυτοί. Απαγορεύεται το «κολλητήρι» δηλαδή να ταξιδεύει ο ένας πίσω από τον άλλο, ενώ σε αυτά τα 3.500 και πλέον χιλιόμετρα υπάρχουν τρία υποχρεωτικά σημεία ελέγχου που διασφαλίζουν την εγκυρότητα των συμμετεχόντων. Το πρώτο στο Montgeron στη Γαλλία, το δεύτερο στο Stelvio Pass σε υψόμετρο 2757μ. στις Άλπεις και το τρίτο στο Mount Lovcen στο Montenegro σε υψόμετρο 1600μ. Από εκεί και πέρα οι ποδηλάτες σχεδιάζουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν και προγραμματίζουν την πορεία τους.

ΛΑΡΙΣΑ – ΑΘΗΝΑ – ΛΑΡΙΣΑ

Ο Γιώργος Μιχάκης πρόσφατα είχε καταφέρει κάτι επίσης σπουδαίο. Ξεκίνησε από τη Λάρισα με το ποδήλατό του, πήγε στην Αθήνα και επέστρεψε πάλι στη βάση του χωρίς να σταματήσει. Όλα αυτά σε 24 ώρες και 45 λεπτά. Μάλιστα ο 40χρονος Λαρισαίος αναδείχθηκε πρώτος από τους 29 συμμετέχοντες. Τώρα όσον αφορά στην προπόνηση ενόψει του μεγάλου αυτού εγχειρήματος μας δείχνει νότια το χάρτη της Ελλάδας και λέει «Θα κάνω τον γύρο της Πελοποννήσου το επόμενο Σαββατοκύριακο για προπόνηση». Έτσι για πλάκα λοιπόν αλλά πάντα με απόλυτη... σοβαρότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass