ΟΚΤΩ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Πώς σκέφτονται να ψηφίσουν οι Λαρισαίοι

* Τι προσέχουν στους υποψηφίους, πώς ενημερώνονται για τις κινήσεις τους, πώς τους επιλέγουν

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2014 22:12 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:20
 
 
Επιμέλεια: Κώστας Γκιάστας
Τοποθετήσεις επί τοποθετήσεων. Ιδέες και προσόντα. Βιογραφικά «φουσκωμένα» και χαμόγελα. Τρέξιμο και δημόσιες σχέσεις. Ικανότητες και εμφάνιση. Γνωριμίες και διαχείριση του λόγου. Ετοιμολογία και διαφημίσεις. Κοινωνικά δίκτυα και όμορφες ρεκλάμες.
Ό,τι «όπλο» έχουν οι υποψήφιοι αυτήν την περίοδο το έχουν βγάλει από τη φαρέτρα τους. Ναι αλλά απ’ όλα αυτά τι κοιτάνε οι ψηφοφόροι; Πώς σκέφτονται και πώς αντιδρούν πάνω από την κάλπη; Αυτό αναρωτήθηκε η «Ε» και ζήτησε τη βοήθεια οκτώ Λαρισαίων από διάφορα επαγγέλματα ή και άνεργους ηλικίας 32 έως 44 ετών.
Επτά ερωτήματα και ισάριθμες απαντήσεις σχηματίζουν μια μικρή εικόνα για το πώς προτίθεται να κινηθούν ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Αν μη τι άλλο τα όσα μας είπαν είναι ενδιαφέροντα. Τόσο για τους υπόλοιπους ψηφοφόρους όσο και για τους υποψηφίους...
 
Τα 7 ερωτήματα:
1. Ενημερώνεστε για τις εκλογές και αν ναι με ποιο τρόπο;
2. Ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τις τοποθετήσεις των παρατάξεων σε θέματα που αφορούν στην πόλη μας;
3. Τι κοιτάζετε σε έναν υποψήφιο και πώς τον επιλέγετε; Επαγγελματική καριέρα, παρελθόν στα κοινά, βιογραφικό ή επηρεάζεστε από το εάν είναι γνωστός;
4. Είναι ένα από τα κεντρικότερα θέματα συζήτησής σας οι επερχόμενες εκλογές ή όχι;
5. Σας καλύπτουν τα πρόσωπα των υποψηφίων;
6. Θεωρείτε πιο σημαντικά τα κομματικά κριτήρια ή τις ουδέτερες ικανότητες των προσώπων;
7. Επιλέγετε πρώτα περιφερειάρχη/δήμαρχο και μετά συμβούλους ή μέσα από συμβούλους επιλέγετε περιφερειάρχη/δήμαρχο;
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΟΚΩΣΤΑΣ (34 ετών):
«Μ’ ενδιαφέρει η πορεία τους...»
 
1. Είναι τόσοι πολλοί οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι, που καθίσταται απαραίτητο να καταφύγει κανείς σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα μέσα, για ενημέρωση. Προτίμηση δείχνω στα διαδικτυακά μέσα και τον έντυπο Τύπο. Η τηλεόραση δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μου, τα δε «παράθυρά» της λόγω των ανούσιων ψευτοεντάσεων που δημιουργούν οι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ υποψηφίων, δεν μου λείπουν καθόλου.
2. Έχω ενημερωθεί περί των προγραμματικών δηλώσεων για τις περισσότερες από τις παρατάξεις. Χωρίς σαφή εικόνα ή έστω ενδεικτική πληροφόρηση πώς να αποφανθεί κάποιος για την ψήφο του;
3. Με ενδιαφέρει βεβαίως ποιος είναι και ποια η πορεία του μέχρι εδώ. Η επαγγελματική καριέρα είναι δίχως αμφιβολία σημαντική παράμετρος, ορίζει συχνά τον τρόπο σκέψης και δράσης γενικότερα. Η εμπειρία και η πρότερη ενασχόληση με τα κοινά, θεωρείται πλεονέκτημα, ωστόσο νέοι σε ηλικία υποψήφιοι αντιτάσσουν διάθεση, ενθουσιασμό και καινοτόμες ιδέες. Επομένως η ψήφος δεν έχει μία και μοναδική κατεύθυνση. Το πλούσιο βιογραφικό εξάλλου είναι έννοια σχετική και δεν βαρύνει την επιλογή μου. Ίσως αν περιείχε και «Πιστοποιητικά Τιμιότητας», να έπαιζε ρόλο. Ο «γνωστός» υποψήφιος ξεκινά ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους, κακά τα ψέματα.
4. Δεν θα το έλεγα. Ίσως γίνει κεντρικό θέμα, τις τελευταίες μέρες πριν τη διεξαγωγή τους.
5. Έχω την αίσθηση ότι επτά συνδυασμοί για την πόλη είναι αρκετοί και λόγω του πλήθους των, περιλαμβάνουν υποψηφίους για όλα τα γούστα. Βέβαια στην πολιτική πάντα χωράει κι ένας (ή πολλοί) ακόμη.
6. Σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα ήταν απαλλαγμένες από κομματικά κριτήρια. Σημείο αναφοράς τους θα ήταν οι ικανότητες και τα προσόντα των υποψηφίων, το τι είναι ικανοί να πράξουν, να αλλάξουν ή/και να βελτιώσουν. Αν με ρωτάτε λοιπόν αν θα προτιμούσα να διαχωρίζονται οι κομματικές ταυτότητες από τα δημαρχιακά και περιφερειακά αξιώματα, η απάντηση είναι με βεβαιότητα, ναι.
7.Δείξε μου το δήμαρχο/περιφερειάρχη σου, να σου πω τι συμβούλους έχει. Πέραν του αστεϊσμού, το ιδεατό θα ήταν να εξετάζει κανείς τη σύνθεση των συνδυασμών στο σύνολό της, ίσως τοιουτοτρόπως διασφαλίσει σε κάποιο ποσοστό την ορθότητα της επιλογής του. Διότι σε τελική ανάλυση, ο Δήμος ή η Περιφέρεια τους χρειάζεται όλους. Και τους θέλει όλους, ικανούς.
 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ (34, έμπορος):
«Όποιος είναι ικανός...»
 
1. Ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, κατά συνέπεια η ενημέρωση γίνεται είτε από τις βραδινές ειδήσεις, είτε από το διαδίκτυο.
2. Δυστυχώς δεν έχει πέσει στα χέρια μου κάποιο έντυπο με το πρόγραμμα των παρατάξεων αλλά και πάλι όλες αυτές τις προεκλογικές υποσχέσεις αδυνατώ να τις πιστέψω! Μακάρι να μας εκπλήξουν.
3. Σαφέστατα θα πρέπει να έχει να επιδείξει κάτι π.χ. μόρφωση, επαγγελματική κατάρτιση αλλά και ποιότητα σαν χαρακτήρας. Σίγουρα όμως το αν είναι γνωστός ή όχι θα παίξει σημαντικό ρόλο.
4. Παίρνοντας παράδειγμα από τον εαυτό μου, θα έλεγα ότι δεν είναι το δημοφιλέστερο θέμα συζήτησης. Ίσως γιατί έχουμε λίγες μέρες δρόμο ακόμα!
5. Κάποια άτομα όντως είναι αξιόλογα. Εντύπωση μου κάνει, θετική πάντα, ότι νέοι άνθρωποι θέτουν υποψηφιότητα.
6. Με κλειστά μάτια το δεύτερο και όχι μόνο στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Όποιος είναι ικανός θα έχει την ψήφο μου.
7. Δεν τα διαχωρίζω, ψηφίζω την ικανότητα και για μένα ένας ικανός δήμαρχος/περιφερειάρχης θα έχει και ικανούς συμβούλους. Είναι θέμα συνάρτησης.
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ (35, άνεργη, δημοσιογράφος/ηθοποιός):
«Ιδέες υπάρχουν, ας γίνουν πράξεις»
 
1. Ενημερώνομαι τακτικά και επιλέγω για την ενημέρωσή μου το διαδίκτυο. Με βοηθάει να βρω πληροφορίες γρήγορα και να παρακολουθώ ό,τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο, πάντα μέσα από τη δική μου κρίση και σκέψη.
2. Με ενδιαφέρει η στάση τής κάθε παράταξης όσον αφορά στα θέματα της πόλης που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω, γι’ αυτό κι έχω ενημερωθεί σχετικά με τις τοποθετήσεις τους. Υπάρχουν πραγματικά ωραίες ιδέες και προτάσεις, μακάρι να δούμε θετικά αποτελέσματα έστω και σε βάθος χρόνου.
3. Το παρελθόν ενός υποψηφίου και η καταξίωση του στα κοινά και ειδικότερα όταν αυτός έχει προσφέρει αρκετά και έχει αποδείξει με έργα τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά του, είναι λογικό να επηρεάσει την επιλογή μου. Όμως θα επηρεαστώ εξίσου και από έναν υποψήφιο που μπορεί να μην έχει παρελθόν στα κοινά αλλά να διαθέτει ήθος, αξιοπιστία, άποψη και όραμα για την πόλη μας.
4. Δεν θα έλεγα ότι ήταν ένα από τα κεντρικότερα θέματα συζήτησης για μένα ως τώρα αλλά όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών ολοένα και αυξάνεται η ανάγκη για ανταλλαγή απόψεων και θέσεων.
5. Υπάρχουν υποψήφιοι με ήθος και αξιοπιστία και πρόσωπα ικανά που μπορούν να υπερασπιστούν το γενικό καλό κοινωνικό συμφέρον αλλά και το βέλτιστο.
6. Μπορεί κάποιοι να ξορκίζουν τη σύνδεση μεταξύ αυτοδιοικητικών εκλογών και κεντρικών πολιτικών επιλογών. Όμως αυτά τα δύο δυστυχώς έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. Ακόμα και η βαρύτητα που δίνουν τα Μ.Μ.Ε., καθώς τις θεωρούν προάγγελο των επόμενων εκλογών, δημιουργεί σύγχυση με αποτέλεσμα οι πολίτες να επιλέγουν με κομματικά κριτήρια. Θα έπρεπε να στηρίζονται περισσότερο στις ικανότητες των προσώπων.
7. Επιλέγω σε συνδυασμό και των δύο γιατί θεωρώ ότι η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση προϋποθέτει συλλογικό πνεύμα συνεργασίας και σίγουρα ένας υποψήφιος ικανός χωρίς καλή ομάδα, όπως και το αντίστοιχο, δηλαδή ικανά άτομα χωρίς τον κατάλληλο υποψήφιο δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν το καλύτερο στην αυτοδιοίκηση.
 
ΖΩΗ ΤΖΟΥΒΑΡΑ (32, ιδ. υπάλληλος):
«Είναι θέμα συνδυασμού»
 
1. Ναι ενημερώνομαι καθημερινά κυρίως από τα έντυπα μέσα.
2. Όχι και τόσο απλά ρίχνω μια ματιά σε γενικές γραμμές αναζητώντας τα σημαντικότερα σημεία.
3. Κοιτάζω την πορεία του ως τώρα. Τόσο ως επαγγελματίας όσο αν έχει και προηγούμενη πορεία στα κοινά. Κυρίως όμως την προσφορά του ως επαγγελματίας.
4. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Αργότερα ίσως μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.
5. Πιστεύω πως ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος, οπότε θα μπορέσουν οι ψηφοφόροι να βρουν κάποιον που να τους καλύπτει.
6. Φυσικά και είναι πιο σημαντικές οι ουδέτερες ικανότητες των υποψηφίων. Δυστυχώς όμως η αλήθεια είναι πως παίζει ρόλο σε όλη την κοινωνία η κομματική ταυτότητα των προσώπων.
7. Πρωτίστως κοιτάζω να βρω ένα σύνολο καλών συμβούλων και μετά να συνδυάσω με το πρόσωπο που επιλέγω για περιφερειάρχη / δήμαρχο. Θεωρώ πως είναι ένας συνδυασμός.
 
ΣΟΥΛΑ ΚΑΡΕΛΑ (37, οικιακά):
«Τα προγράμματα παίζουν ρόλο»
 
1.Ναι ενημερώνομαι τρόπος που επιλέγω είναι κυρίως μέσω του τοπικού Τύπου, που τον θεωρώ αρκετά αξιόπιστο και αμερόληπτο, αλλά και μέσω Ίντερνετ και το facebook, όπου η πληροφόρηση γίνεται άμεσα από τον ίδιο τον υποψήφιο.
2. Έχω διαβάσει τα προγράμματα των συνδυασμών ειδικά σε θέματα που με αφορούν όπως περιβάλλον, καθαριότητα, κυκλοφοριακό, διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και υλοποίηση υποδομών για χώρους άθλησης και αναψυχής που θα είναι προσβάσιμες και οικονομικές για όλη την οικογένεια και βάσει αυτών θα επιλέξω.
3. Όλα τα παραπάνω σε ένα βαθμό καθορίζουν την απόφασή μου στο να επιλέξω τον πιο κατάλληλο υποψήφιο. Όσοι ήταν ήδη εκλεγμένοι κρίνονται στο κατά πόσο ανταπόκριθηκαν και υλοποίησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις στο παρελθόν. Παράλληλα θα εμπιστευόμουν ένα καινούριο πρόσωπο που θα με έπειθε για τις ικανότητές του. Σε ένα μικρό ποσοστό δεν λείπει βέβαια και η προσωπική σχέση που μπορεί να έχουμε με κάποιον υποψήφιο όπως φιλία ή συγγένεια. Σίγουρα δεν θα επέλεγα έναν υποψήφιο με κριτήριο απλά και μόνο το ότι είναι διάσημος ή αναγνωρίσιμος στο ευρύ κοινό.
4. Αποτελούν ένα κεντρικό θέμα στις συζητήσεις επειδή στην πόλη μας λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
5. Οι υποψήφιοι που έχω δει με καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό. Είναι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και απ’ όλα τα επαγγέλματα. Με χαροποιεί επίσης το ότι βλέπω πολλά καινούρια και νέα άτομα και πολλές γυναικείες συμμετοχές.
6. Πάντα η επιλογή μου αφορούσε και αφορά πρόσωπα και κατά πόσο μπορούν να προσφέρουν στα κοινά του τόπου μου και όχι επηρεαζόμενη από τον κομματικό χώρο που προέρχονται. Βέβαια μερικές φορές τυχαίνει να ταυτίζεται και η εκάστοτε επιλογή μου με την κομματική μου προτίμηση.
7. Το πρώτο πρόσωπο που μας γίνεται γνωστό, κρίνουμε και επιλέγουμε είναι συνήθως ο επικεφαλής του κάθε συνδυασμού. Παρ’ όλα αυτά όμως πιστεύω ότι ένα πρόσωπο όσο αξιόλογο και να είναι δεν αρκεί από μόνο του εάν δεν έχει τους κατάλληλους συνεργάτες δίπλα του. Οπότε το ποσοστό θεωρώ οτι είναι κάπου στη μέση και με βάση αυτό επιλέγω και ψηφίζω. Στις μέρες μας δεν υπάρχουν ηγετικές μορφές που θα μπορούσαν απλά και μόνο με αυτό το κριτήριο να επηρεάσουν και κερδίσουν την ψήφο του πολίτη. Χρειάζεται από όλους τους σκληρή δουλειά και άριστη συνεργασία για το συμφέρον του τόπου μας.
 
ΦΩΤΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ (44, ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης):
«Το συναίσθημα πολύ σημαντικό»
 
1. Η ενημέρωσή μου προέρχεται κυρίως από τον χώρο του διαδικτύου. Λόγω του περιορισμένου χρόνου αναζητώ την άμεση και γρήγορη ενημέρωση που παρέχει το διαδίκτυο αλλά και τη δυνατότητα να διαβάσω απόψεις συμπολιτών μου σχετικά με τα τεκταινόμενα. Ως δεύτερη επιλογή μου έρχεται παραδοσιακά ο ημερήσιος τοπικός Τύπος.
2. Τα βασικά σημεία μου είναι γνωστά. Σημαντικότερο όμως θεωρώ αυτές οι τοποθετήσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις και να μην αποτελέσουν όμορφα προεκλογικά πυροτεχνήματα. Εκεί κυρίως εντοπίζεται ο προβληματισμός μου.
3. Ας μη γελιόμαστε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές το συναίσθημα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Ο φίλος μας, ο γνωστός μας, ο συχνά συνδαιτύμονάς μας πιθανόν να κατέρχονται ως υποψήφιοι. Άλλωστε αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι επικεφαλής των συνδυασμών που επιχειρούν με τις επιλογές των υποψηφίων να αγγίξουν και τον συναισθηματισμό του πολίτη. Τότε είναι, λοιπόν, που αρχίζει μια εσωτερική τριβή μεταξύ του θυμικού και του λογικού που δύναται να εξακολουθεί μέχρι και λίγο έξω από το εκλογικό παραβάν.
4. Λόγω της γενικότερης κατάστασης, η προσοχή μου εστιάζεται σε θέματα που αφορούν στην κεντρική πολιτική σκηνή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αδιαφορώ για τις τοπικές πολιτικές δράσεις.
5. Ίσως εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των διαπιστώνω ότι αξιόλογοι άνθρωποι με πλούσιο επαγγελματικό παρελθόν και παρόν, με πολιτιστικές ανησυχίες και αξιομνημόνευτη κοινωνική δράση επιζητούν την ψήφο μας. Βέβαια, αυτό μπορεί να οφείλεται και στη γενικότερη προβληματική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και τους ώθησε ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ανατραπεί το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο.
6. Στις συγκεκριμένες εκλογικές διαδικασίες δεν βρισκόμαστε μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως στις βουλευτικές. Οι άνθρωποι που τα στελεχώνουν είναι αυτοί με τους οποίους μπορείς να έχεις και καθημερινή επαφή, να τους απασχολήσεις, να τους επισκεφτείς σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα. Γι’ αυτό τον λόγο το κομματικό κριτήριο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή μου.
7. Επιλέγω τον πιο κατάλληλο συνδυασμό. Οι επικεφαλής δεν είναι ανεξάρτητοι από τους συμβούλους και το αντίστροφο. Επιλέγω, λοιπόν, την ομάδα που με πείθει ότι η συνεργασία και το πνεύμα αλληλεγγύης που τη χαρακτηρίζει, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης μου και της περιφέρειας στην οποία ανήκω.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΡΟΥΤΣΟΣ (41, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου):
«Κοιτάζοντας το παρελθόν στα κοινά»
 
1. Ναι αποκλειστικά μέσω του τοπικού Τύπου.
2. Ενώ ενδιαφέρομαι να μάθω δεν πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί οπότε δεν μπαίνω στον κόπο να μάθω.
3. Θεωρώ πως το παρελθόν του στα κοινά είναι το πιο σημαντικό.
4. Όχι δεν είναι ένα από τα θέματα που συζητώ στις καθημερινές μου συζητήσεις.
5. Όχι δεν με καλύπτουν.
6. Εγώ προσωπικά δίνω βαρύτητα στις ικανότητες των προσώπων.
7. Πρώτα επιλέγω τον δήμαρχο/περιφερειάρχη και μετά διαλέγω τους συμβούλους.
 
ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ (37, έμπορος):
«Πρώτα τους συμβούλους»
 
1. Ενημερώνομαι και κυρίως επιλέγω το διαδίκτυο και τις συζητήσεις με φίλους και γνωστούς. Τα θεωρώ λιγότερο κατευθυνόμενα από τα παραδοσιακά μέσα όπως τηλεόραση και Τύπος.
2. Ενδιαφέρομαι να μάθω αλλά δεν τα βρίσκεις εύκολα τα προγράμματα και όταν τα βρίσκεις αυτά δεν είναι ξεκάθαρα.
3. Κοιτάω τα πάντα. Προσπαθώ να κάνω μια σύνθεση όλων των στοιχείων.
4. Ειδικά φέτος με τόσους υποψηφίους και ηλικιακά κοντά μας συζητάμε κάθε μέρα για τις εκλογές.
5. Ναι με καλύπτουν τα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλές επιλογές.
6. Θεωρώ πιο σημαντικές τις ικανότητες των προσώπων και μετά την κομματική τους ταυτότητα.
7. Επιλέγω πρώτα τους συμβούλους και μετά όσους περισσότερους έχω πάω σε επιλογή περιφερειάρχη / δημάρχου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass