Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Με την παραίτησή μου κερδήθηκε η «μάχη του γάλακτος»

Δημοσίευση: 05 Απρ 2014 21:30 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:44
 
 
Συνέντευξη στη Μαρίνα
Αποστολοπούλου
«Η παραίτησή μου δεν ήταν καθόλου προσχηματική πράξη. Ήταν πράξη ουσίας και, κατά κάποιο τρόπο, έστω και με τη δική μου αποχώρηση από την Κυβέρνηση, κερδήθηκε «η μάχη του γάλακτος», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του από την Κυβέρνηση.
Μία παραίτηση, η οποία σημειώθηκε μία μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και «σφραγίστηκε» από τη διαφωνία του Μάξ. Χαρακόπουλου από την αρχή έως και το τέλος για τον χειρισμό του θέματος του γάλακτος.
Με μια «απόσταση» πια από τα γεγονότα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός... εξιστορεί στην «Ε» το χρονικό όσων συνέβησαν επί σκηνής αλλά και στο παρασκήνιο, που τον οδήγησαν στην εθελούσια έξοδό του από την Κυβέρνηση και δηλώνει: «Η στάση που κράτησα για το γάλα δεν ήταν αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων. Έπρεπε να παραιτηθώ και το έπραξα. Οι Λαρισαίοι που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους ξέρουν ότι «τα πιστεύω μου» και οι αρχές μου είναι ο δείκτης της πολιτικής μου διαδρομής».
Ενώ για το γεγονός ότι ψήφισε το πολυνομοσχέδιο με αποτέλεσμα να του αποδοθούν «κατηγορίες» από ορισμένους για την επιλογή του αυτή, είναι για μία ακόμη φορά ξεκάθαρος: «εφόσον δεν ερχόταν η διάταξη για το γάλα σε χωριστό άρθρο, η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν μονόδρομος. Δεν θα έθετα σε κίνδυνο την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας» για να συμπληρώσει: «στην, έως τώρα, πολιτική μου διαδρομή, έχω αποδείξει ότι οι πράξεις μου χαρακτηρίζονται τόσο από αποφασιστικότητα όσο και από σύνεση».
Για μία ακόμη φορά ο Λαρισαίος βουλευτής, μιλώντας επί της ουσίας για την υπόθεση του γάλακτος, υπογραμμίζει ότι χωρίς τον περιορισμό των ημερών και τη διάκριση του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος από το υψηλής θερμικής επεξεργασίας, οι εισαγωγές γάλακτος θα ήταν αθρόες με καταστροφικά αποτελέσματα στην κτηνοτροφία. Και, επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Ανάπτυξης σχολιάζοντας: «θεωρώ ότι δεν έλαβε υπόψη όλα τα δεδομένα του ζητήματος». Ενώ με λεπτή ειρωνεία παρατηρεί: «ελπίζω, όμως, κάποια στιγμή να μάθουμε πώς η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος κατέστη από την τρόικα προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης!».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο έμπειρος πολιτικός,
τις θεωρεί ελάχιστα πιθανές και θέτει θέμα ώστε, στην επικειμένη συνταγματική αναθεώρηση, να πάψουν να υπάρχουν «παραθυράκια» για πρόωρες εκλογές με απλή επίκληση εθνικού λόγου. Ενώ για τις ευρωεκλογές επισημαίνει ότι η ψήφος είναι διαφορετική από τις εθνικές, και για τις δημοτικές παρατηρεί εύστοχα: «αυτή η εμμονή να συνδέουμε τα ποσοστά των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών με τα κόμματα πρέπει να εκλείψει. Είναι λάθος. Εδώ προέχουν τα πρόσωπα».
Η συνέντευξη:
 
* Κύριε Χαρακόπουλε,
τελικά το γάλα σάς στοίχισε τη θέση σας στην Κυβέρνηση. Εκ των υστέρων και με την τροπή που πήραν τα πράγματα μετά την τελική μορφή του άρθρου για το συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρείτε ότι με την παραίτησή σας «δικαιωθήκατε»;
-Θεωρώ κ. Αποστολοπούλου, και δεν είναι μόνο δική μου αυτή η εντύπωση, ότι η παραίτησή μου καθώς και η δήλωση, με την οποία τη δημοσιοποίησα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της διάταξης για το γάλα. Όπως το νομοσχέδιο είχε φθάσει στη Βουλή, υπογεγραμμένο από τα δύο υπουργεία, Ανάπτυξης και -δυστυχώς και- Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν καταστροφικό για την εγχώρια παραγωγή γάλακτος. Άφηνε τα πάντα στην ευχέρεια των γαλακτοβιομηχανιών: τις ημέρες της διάρκειας ζωής του γάλακτος, τον τρόπο παστερίωσης. Αυτό, όμως, άλλαξε, γιατί μετά την παραίτησή μου το θέμα μπήκε με μια νέα δυναμική. Σε νέα βάση. Οπότε ναι, όταν άκουσα αργά το βράδυ της Κυριακής λίγο πριν την ψηφοφορία ότι συμφωνήθηκαν οι επτά ημέρες για το παστεριωμένο γάλα, το πρώην «φρέσκο», σκέφθηκα ότι δεν πήγε χαμένη η προσπάθεια και η παραίτηση. Κατά κάποιο τρόπο κερδήθηκε «η μάχη του γάλακτος», έστω και με τη δική μου αποχώρηση από την κυβέρνηση.
ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ «ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ» ΤΟ ΓΑΛΑ
*Έχετε αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο πίσω από όλα όσα έγιναν ευρέως γνωστά σχετικά με το θέμα το γάλακτος. Θα μας δώσετε τώρα που πλέον είστε εκτός Κυβέρνησης και το πολυνομοσχέδιο έχει ψηφιστεί μία «γεύση» αυτού του παρασκηνίου;
- Η υπόθεση του «φρέσκου γάλακτος» πρώτη φορά μου ετέθη το 2012, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στην έκθεση του ΟΟΣΑ και τέλος, περιέργως, μπήκε στα προαπαιτούμενα της τρόικας. Εμείς εξαρχής αναπτύξαμε μια στέρεα επιχειρηματολογία για τις συνέπειες που θα είχε στην ελληνική αγελαδοτροφία. Διότι, χωρίς τον περιορισμό των ημερών και τη διάκριση του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος από το υψηλής θερμικής επεξεργασίας, οι εισαγωγές γάλακτος θα ήταν αθρόες με καταστροφικά αποτελέσματα στην κτηνοτροφία. Επιπλέον, ενώ ως υπεύθυνοι για την ακριβότερη τιμή στο ράφι ονοματίζονταν οι κτηνοτρόφοι, η πραγματικότητα είναι ότι κατά τη διακίνηση και την πώληση του προϊόντος τα περιθώρια κέρδους είναι έως 35% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό, όμως, παραδόξως δεν απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση! Δυστυχώς, εκ μέρους της τρόικας μαθαίναμε ότι η στάση τους ήταν άτεγκτη. Και λέω μαθαίναμε, διότι εμείς, κι εγώ ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κ. Τσαυτάρης όπως έχει δηλώσει, ποτέ δεν ερωτηθήκαμε. Σας είπα, όμως, ότι τις απόψεις μου τις διακήρυττα παντού, όπου είχα την ευκαιρία. Στη Βουλή, στα Μέσα Ενημέρωσης. Και η «Ελευθερία» είχε την καλοσύνη να φιλοξενήσει άρθρο και δηλώσεις μου για το θέμα.
* Είναι γνωστό ότι η «συγκατοίκησή» σας με τον υπουργό Αθ. Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπήρξε, ούτως ή άλλως εκ των πλέον «αρμονικών». Στον χειρισμό του συγκεκριμένου ζητήματος τι «ρόλο» έπαιξε, αν έπαιξε, η συγκεκριμένη σχέση αλλά και γενικότερα εφόσον η συνεργασία σας ήταν «προβληματική», μήπως το «γάλα» ήταν η αφορμή για την έξοδό σας από την Κυβέρνηση αλλά όχι η μοναδική αιτία;
- Η στάση που κράτησα για το γάλα δεν ήταν ούτε αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων, ούτε βεβαίως είχε σχέση με τον κ. Τσαυτάρη. Οι αρμοδιότητες στο υπουργείο, καλώς κακώς, ήταν προκαθορισμένες. Από πλευράς μου, στο πλαίσιο των δικών μου αρμοδιοτήτων επεδίωξα να κάνω το καλύτερο και γι’ αυτό θα κριθώ. Κοιτάξτε, καμία παραίτηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία. Η απόφαση αυτή με βασάνισε πολύ. Και μάλιστα, λόγω της τροπής που πήρε η διαδικασία για τη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης, και την αίσθηση ότι υπήρχε η δυνατότητα θετικών αλλαγών στο νομοσχέδιο, φθάσαμε στο παρά ένα για να ανακοινώσω την αποχώρησή μου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Θυμηθείτε ότι την Πέμπτη το βράδυ μετά τη συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τον υπουργό Ανάπτυξης δήλωσα ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα». Τελικά, όμως, μετά την υπαναχώρηση του κ. Χατζηδάκη, όπως διατυπώθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν γινόταν διαφορετικά. Έπρεπε να παραιτηθώ. Και το έπραξα, παρά τις συμβουλές των περισσοτέρων φίλων μου, να βάλω νερό στο κρασί μου. Θεώρησα ότι δεν ήταν έντιμο εκ μέρους μου, όταν είχα βάλει συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» που εγώ πίστευα ότι θα μπορούσαν να προστατεύσουν την ελληνική αγελαδοτροφία, να συνέχιζα σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Είναι φορές που πρέπει να λέμε και «όχι», και να δεχόμαστε και τις συνέπειες από αυτή μας την απόφαση. Οι Λαρισαίοι που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους ξέρουν ότι «τα πιστεύω μου» και οι αρχές μου είναι οδοδείκτης της πολιτικής μου διαδρομής.
* Στην ανακοίνωση της παραίτησής σας ευθέως έχετε στραφεί κατά των χειρισμών του υπουργού Ανάπτυξης. Για την «ιστορία» πλέον της υπόθεσης ποιες ευθύνες του αποδίδετε; Θεωρείτε ότι μέρος των ευθυνών φθάνει μέχρι τον Α. Σαμαρά;
-Ο πρωθυπουργός βλέπει το «μεγάλο κάδρο», καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια, σε αντίξοες συνθήκες, να βγάλει τη χώρα από το τούνελ της κρίσης και ήδη τα έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Όπως πληροφορούμαστε, σύντομα, ίσως και πριν το Πάσχα, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Αυτό είναι επίτευγμα που πρέπει να αναγνωριστεί. Ο στόχος να απαλλαχθούμε από επιτροπείες και μνημόνια είναι πλέον εφικτός. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και στη σταθερή πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός άλλωστε, δεν είναι δυνατόν να ασχολείται και με τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με τη τρόικα. Αυτό είναι έργο των αρμόδιων υπουργείων. Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θεωρώ ότι δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους όλα τα δεδομένα του ζητήματος, αυτά που εμείς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι, επισημάναμε. Εν πάση περιπτώσει, στο παρά πέντε υπήρξε μια λύση που, δεδομένων των συνθηκών, νομίζω είναι ικανοποιητική. Ελπίζω, όμως, κάποια στιγμή να μάθουμε πώς η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος κατέστη από την τρόικα προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης!
* Υπήρξαν πολλοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι μόνο που είπαν ότι η παραίτησή σας από την Κυβέρνηση ήταν «για τα μάτια» αφού, εν τέλει ψηφίσατε το πολυνομοσχέδιο και ότι κατ’ ουσίαν «παγιδευτήκατε» στις ίδιες σας τις δηλώσεις και πλέον δεν μπορούσατε να υπαναχωρήσετε. Τι απαντάτε;
-Παραίτηση «για τα μάτια» από υπουργική θέση δεν έχω ξανακούσει. Εκτός και αν αυτή δεν γίνει εν τέλει αποδεκτή. Κι αυτό δεν συνέβη στην περίπτωσή μου. Γιατί ακριβώς δεν ήταν καθόλου προσχηματική πράξη. Ήταν πράξη ουσίας, που όπως σας είπα επέδρασε και στην αλλαγή της διάταξης, στην αλλαγή της διατύπωσης. Όσο για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επίσης ήμουν ξεκάθαρος εξαρχής. Εφόσον δεν ερχόταν η διάταξη για το γάλα σε χωριστό άρθρο, η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν μονόδρομος. Δεν θα έθετα σε κίνδυνο την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας. Νομίζω ότι στην, έως τώρα, πολιτική μου διαδρομή, έχω αποδείξει ότι οι πράξεις μου χαρακτηρίζονται τόσο από αποφασιστικότητα όσο και από σύνεση.
* Δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας την οποία διαθέτει πλέον η Κυβέρνηση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, πώς βλέπετε το μέλλον της Κυβέρνησης;
-Το πολυνομοσχέδιο είχε ασφαλώς και δύσκολες διατάξεις. Όπως, όμως, όλα δείχνουν, το σημαντικό είναι ότι φθάσαμε στο τέρμα ενός ανηφορικού δρόμου. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα τιτάνιο έργο και το φέρνει σε πέρας. Είναι εύκολος ο ανεύθυνος λαϊκισμός, τα μεγάλα λόγια, και οι καταγγελτικές ρητορείες. Στο διά ταύτα, ωστόσο, οι αντιπολιτευόμενοι γενικώς αδυνατούν να αρθρώσουν λόγο. Γι’ αυτό νομίζω, ότι πλέον σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, μπορούμε να χαράξουμε με μεγαλύτερη σιγουριά μια νέα πορεία για τη χώρα. Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί να γίνουν εκλογές τα επόμενα δύο έτη. Αρκεί να δείξουν όλοι την απαραίτητη υπευθυνότητα.
* Στη συνέχεια του προηγούμενου ερωτήματος και ενόψει δημοτικών και κυρίως ευρωεκλογών, ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι «επιδόσεις» της ΝΔ; Εκτός από την επιδίωξη «νίκης» που είναι ο αυτονόητος στόχος υπάρχει και η «διαχειρίσιμη» ήττα; Και αν ναι σε τι ποσοστό; Πόσο προβληματίζουν τη ΝΔ οι επιδόσεις της «Ελιάς» και τι θα σημαίνει για τη συγκυβέρνηση αν οι επιδόσεις αυτές δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων ώστε να συνεχίσει η Κυβέρνηση να λειτουργεί με την παρούσα μορφή της;
-Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ακριβώς για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή η εμμονή να συνδέουμε τα ποσοστά των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών με τα κόμματα πρέπει να εκλείψει. Είναι λάθος. Εδώ προέχουν τα πρόσωπα. Όσο για τις ευρωεκλογές θεωρώ ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν θετικά τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας και θα της δώσουν την πρώτη θέση. Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι διαφορετική από την ψήφο στις εθνικές εκλογές όπου το αποτέλεσμα βαραίνει άμεσα για το μέλλον του τόπου και του καθενός ξεχωριστά.
* Βλέπετε το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών στον άμεσο ορίζοντα;
-Με βάση τα όσα σας είπα παραπάνω το θεωρώ ελάχιστα πιθανό. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι η εκλογολογία, που κατά κανόνα αρχίζει στην Ελλάδα την επομένη των εκλογών, δεν βοηθά τον τόπο να πάει μπροστά. Δεν συμβάλλει στην αναγκαία σταθερότητα και τον σχεδιασμό σε βάθος χρόνου. Ελπίζω στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να πάψουν να υπάρχουν «παραθυράκια» για πρόωρες εκλογές με απλή επίκληση εθνικού λόγου, όπως γίνεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass