ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ

Εφημερεύει η αντιπαράθεση...

* Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο ο ΠΦΣ ενώ εξετάζεται «προσωρινή ανακωχή» για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών για τις μηνιαίες θεραπείες

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2014 20:18 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:33
 
Με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται στο μέσον, πιάνοντας θέση στην ουρά για να ανοίξει το (επόμενο) εφημερεύον φαρμακείο προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, κυβέρνηση και φαρμακοποιοί κορυφώνουν την αντιπαράθεσή τους.
Με τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών να κλιμακώνονται από βδομάδα, εφόσον σήμερα ψηφιστεί τελικά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα δημιουργήσει ένα εντελώς νέο τοπίο στην ιστορία των φαρμακείων της χώρας. Πολυνομοσχέδιο που κάνει, ρυθμίσεις και νόμους του παρελθόντος, να ομοιάζουν με πταίσμα μπροστά στις μελλούμενες αλλαγές και όταν αυτές εφαρμοστούν.
Οι φαρμακοποιοί, που πνέουν τα μένεα κατά των υπουργών Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, θα βιώσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις από τα προβλεπόμενα μέτρα και δη από τη λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς.
«Μικρά» φαρμακεία σε απομακρυσμένες περιοχές, εκτιμάται πως θα βάλουν λουκέτο ενώ την ίδια ώρα θα ανοίγουν φαρμακεία σε πολυκαταστήματα, που θα λειτουργούν με φαρμακοποιούς – υπαλλήλους της φαρμακοβιομηχανίας η οποία θα διαθέτει από μόνη της στη λιανική αγορά τα φάρμακα που παράγει.
Φαρμακοποιοί, με τη συνδρομή νομικών, «αποκωδικοποιώντας» διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αντιλαμβάνονται πως στην ελληνική αγορά θα κυριαρχήσει μικρός αριθμός γενόσημων φαρμάκων – προϊόντα πολυεθνικών, οι οποίες θα έχουν πλέον και τη δυνατότητα διάθεσης.
Αύριο στις 10 το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΦΣ στην Αθήνα, στην περίπτωση πάντα που ψηφιστεί το νομοσχέδιο, για να καθορίσει τη στάση του ενώ σήμερα θα αποφασίσουν για το αν και πώς θα λειτουργήσουν τα φαρμακεία αύριο Δευτέρα.
Ενόψει της κλιμάκωσης της κινητοποίησης, οι φαρμακοποιοί, αντιλαμβανόμενοι την ταλαιπωρία των πολιτών, εξετάζουν παράλληλα τρόπους «αποσυμφόρησης» των ασφαλισμένων προκειμένου να καλυφθούν οι μηνιαίες θεραπείες. Από την Τρίτη πάντως και μετά αναμένονται πολύμορφες αντιδράσεις των φαρμακοποιών, όπως για παράδειγμα της διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της πληρωμής των φαρμάκων τοις μετρητοίς.
Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι είναι που θα πληρώσουν τα σπασμένα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και φαρμακοποιών ενώ ήδη πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακά τους, από τη διαρκή και οριζόντια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
ΤΙΜΕΣ
Το πολυνομοσχέδιο, μετά από απαίτηση των δανειστών της χώρας, αντιμετωπίζει επίμαχα θέματα για την επιβίωση των φαρμακοποιών αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν στους ασφαλισμένους, όπως για παράδειγμα το θέμα των τιμών.
«Ενώ λένε» σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάν. Μακρυγιάννης «ότι σπάνε το μονοπώλιο, ότι απελευθερώνουν την κρατική διατίμηση, ουσιαστικά δημιουργούν νέα μονοπώλια. Γιατί δεν μειώνουν τις τιμές, τι εμποδίζει σήμερα τους αρμόδιους υπουργούς να το αποφασίσουν;».
«Είναι σαφές» καταλήγει ο κ. Μακρυγιάννης «τα μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο «κουμπώνουν» με παλαιότερες αποφάσεις που ευνοούν τη διάθεση φαρμάκων από τις ίδιες τις πολυεθνικές».
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο τη διεθνή εμπειρία, τα τελευταία χρόνια επέβαλλε τη διάθεση γενόσημων ενώ σήμερα, μέσω του πολυνομοσχεδίου επιτρέπεται η δημιουργία φαρμακείων εντός των μεγάλων πολυκαταστημάτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να δημιουργεί αναρίθμητα φαρμακεία μέσω εταιριών.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο φαρμακοποιός (σ.σ. όπως είναι γνωστός με το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς) είναι αμφίβολο αν τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αντέξει στον ανταγωνισμό. Οι αλλαγές που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αποτελεί το μείζον θέμα για τους φαρμακοποιούς για τους οποίους, αργά ή γρήγορα, θα τεθεί θέμα επιβίωσης αφού καταργείται κάθε προηγούμενος νόμος που εμπόδιζε το «πέρασμα» του φαρμακείου σε μη φαρμακοποιό.
Εφεξής κάθε ιδιώτης, χονδρέμπορος και φαρμακοβιομηχανία θα έχει τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου ή αλυσίδας φαρμακείων και την ίδια ώρα δεν επιτρέπεται η δυνατότητα ίδρυσης εταιρίας (π.χ. σε επίπεδο νομού) από τους φαρμακοποιούς που άφησαν ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που τους δίνονταν με το παλαιότερο καθεστώς.
Επίμαχα θέματα είναι και αυτά της απελευθέρωσης του ωραρίου (σ.σ. θα διαμορφώνεται ελεύθερα από τον κάθε φαρμακοποιό άσχετα με το πρόγραμμα των εφημεριών των κατά τόπους Φαρμακευτικών Συλλόγων) και των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) οι τιμές πώλησης των οποίων θα καθορίζονται ελεύθερα αλλά από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ
Με την ψήφιση (ή όχι) του πολυνομοσχεδίου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πιθανώς και σήμερα να εξετάσει το θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών, οι οποίοι φοβούμενοι τη διάρκεια των κινητοποιήσεων απευθύνονται στα φαρμακεία όχι μόνο για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών αλλά και για μηναίων θεραπειών. Ετσι σήμερα ο ΠΦΣ αναμένεται να αποφασίσει τρόπους για την εξυπηρέτηση των πολιτών ενώ στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με χρονικό ορίζοντα τις... ευρωεκλογές!
Προς το παρόν η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά την ταλαιπωρία των πολιτών ασκώντας πιέσεις στους φαρμακοποιούς. Ταλαιπωρία δεδομένη αφού στον νομό Λάρισας για παράδειγμα, τα 8 εφημερεύοντα ανά δίωρο φαρμακεία, υποχρεώνουν τους πολίτες να περιμένουν για ώρες στην ουρά ή και να δημιουργούν ουρά αναμονής, στο φαρμακείο που πρόκειται να ανοίξει το επόμενο δίωρο.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass