ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ «ΧΤΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ-ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Κυψέλη προσφοράς και εθελοντισμού

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2014 21:08 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:23

Της Λένας Κισσάβου

Θαυμαστό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ενδιαφέρον ανθρώπων που παρουσιάστηκε στη Λάρισα, να προσφέρουν εθελοντικά ό,τι μπορεί ο καθένας, για να στηρίξουν την υλοποίηση του εγχειρήματος δημιουργίας μιας «Στέγη Αλληλεγγύης», των «Ενεργών Πολιτών».

«Κυψέλη», θυμίζει καθημερινά το κτίριο στη συμβολή των οδών Παναγούλη και Μανδηλαρά, όπου δημιουργείται για πρώτη φορά στην πόλη μας, μια στέγη για την αλληλεγγύη και την προσφορά από πολίτες σε πολίτες, χωρίς αυτή η προσπάθεια να στηρίζεται σε επιχορηγήσεις του κράτους ή σε κάποιο φορέα, παρά μόνο σε ιδιώτες που ευαισθητοποιήθηκαν σε καιρούς χαλεπούς να θέσουν εαυτούς στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να ζητούν αντίτιμο.

Από τις αρχές του μήνα, που ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης της νεοκλασικής μονοκατοικίας, που σημειωτέον είναι παραχώρηση Λαρισαίας, για να φιλοξενήσει τη δράση των «Ενεργών Πολιτών», άνθρωποι που μέχρι και πρόσφατα δεν θα τους ένωνε κάτι κοινό, συναντιούνται στον χώρο για να δουλέψουν μαζί. Να βάψουν τους τοίχους, να διορθώσουν φθορές του κτιρίου, να φτιάξουν τα ηλεκτρολογικά, να καθαρίσουν τον αύλειο χώρο και... ό,τι μπορεί να χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το όραμα.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τα μέλη των «Ενεργών Πολιτών», παρατηρούν μεγάλη προσέλευση συμπολιτών, που ζητούν να συνεισφέρουν στο όλο εγχείρημα, με προσωπική εργασία ή με το να δώσουν υλικά που θα βοηθήσουν τις εργασίες, αλλά και υλικά που θα το εξοπλίσουν.

Το ότι η στέγη αυτή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι σίγουρα ένας παράγοντας που βοηθά να γίνει άμεσα γνωστή η λειτουργία της κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων εθελοντών, που ενισχύουν τη δημιουργία της, αλλά και που θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν αργότερα, όπως δηλώνουν, καθώς εκφράζουν την επιθυμία να εγγραφούν μέλη των «Ενεργών Πολιτών».

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ένα εκ των μελών, η κ. Βάντα Ζαχαρακοπούλου, έχει παρουσιαστεί εντυπωσιακό ενδιαφέρον από πολλούς ιδιώτες, να προσφέρουν δωρεάν, είτε εργασίες συνεργείων, είτε εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, ιδιώτης ανέλαβε τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση μέρους του υπογείου, άλλος αναλαμβάνει να κατασκευάσει το πάτωμα του ισογείου, άλλος προσφέρει χορηγία για την κατασκευή της κουζίνας και του μπάνιου, άλλος δήλωσε ότι θα προσφέρει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και πολλοί άλλοι, κουρτίνες, πίνακες... κ.ά.

Η γειτονιά δε, βρίσκεται στο πλευρό τους, με τους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους των γύρω καταστημάτων, να δηλώνουν «παρών» σε κάθε ανάγκη.

«Το πιστεύαμε έντονα ότι υπήρχε μια τέτοια δυναμική αλληλεγγύης και προσφοράς στη Λάρισα...» δήλωσε η κ. Ζαχαροπούλου, που από τη μία κρατά τη σκούπα για να καθαρίσει και απ’ την άλλη το πινέλο, για να βάψει τα παράθυρα, όπως και πολλά άλλα μέλη.

«Χρειαζόταν απλά μία ώθηση για την ενεργοποιήσει...», συμπληρώνει η ίδια και καταλήγει: «Οι άνθρωποι εγκλωβίζονται μέσα στο αδιέξοδο της αναποτελεσματικότητας και του άγχους που δημιουργεί αυτή η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Νιώθουν μουδιασμένοι!

Σαν να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Κι όμως μπορούν. Επιζητώντας την ενεργοποίηση, αφυπνίζονται και νιώθουν τελικά ότι μπορούν να ζήσουν καλύτερα και να δράσουν, συνεισφέροντας. Ακόμη κι αν δεν έχουν υλικά αγαθά, έχουν να δώσουν τη δυναμική τους!».

Να σημειωθεί ότι οι «Ενεργοί Πολίτες», δεν είναι ΜΚΟ ή ΜΚΕ και δεν επιχορηγούνται από κανέναν κρατικό φορέα, ή προγράμματα της Ευρώπης και της χώρας μας.

Δεν έχουν προεδρείο, ή σφραγίδα. Η χωρίς χρήματα συναλλαγή και η ανεξαρτησία από κάθε μορφής εξουσία, παραμένουν εδώ και δύο χρόνια αδιαπραγμάτευτες επιλογές τους.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Η «Στέγη Αλληλεγγύης», όπως είπαν, θα λειτουργήσει ως εξής:

«Στο ισόγειο θα υπάρχει χώρος γραμματείας, όπου θα γίνεται η παράδοση ή παραλαβή, ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό σημαίνει ότι θα παραλαμβάνουμε τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα και βιβλία, για να υποστηρίξουμε τη λειτουργία του «Αλληλέγγυου Παντοπωλείου», την ενίσχυση άπορων κρατουμένων και την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, αντίστοιχα.

Επίσης, θα μπορεί κάποιος να παραλάβει από την κουζίνα μερίδες φαγητού που θα μεταφέρουν οι εθελοντές από τη δράση «Μερίδα Αλληλεγγύης».

Στις δύο μικρότερες αίθουσες θα λειτουργεί «Κοινωνικό Φροντιστήριο» και «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη». Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο δεν θα γίνονται μόνο μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου, αλλά και για ενήλικες άνεργους, που θέλουν να μάθουν πληροφορική, οικονομικά, γεωπονική, μουσική, ζωγραφική κ.α.

Στο υπόγειο, θα λειτουργήσει το «Αλληλέγγυο Παντοπωλείο», όπου θα αποθηκεύονται τρόφιμα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα και τα οποία θα παραλαμβάνουν μέλη των δικαιούχων οικογενειών που έχουν επιλεγεί ύστερα και από έλεγχο εθελοντών Κοινωνικών Λειτουργών.

Είναι αυτονόητο ότι οι εθελοντές που θα βρίσκονται εδώ θα υποστηρίζουν και κάθε άλλη δράση των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας», όπως οι προεγγραφές για διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, η εγγραφή εθελοντών, η διατήρηση και καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων, η ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων κ.ά.».

Όσοι επιθυμούν να συμβάλουν εθελοντικά σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 6987-222.208.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass