Ο ΥΠ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ Γ. ΜΠΑΡΤΖΩΚΗΣ

Μόνο 250 Λαρισαίοι δικηγόροι ζούνε σήμερα αξιοπρεπώς...

* Ασκεί κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο και υπόσχεται να δράσει μαχητικά για επαναφορά κεκτημένων.

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2014 2:23 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:37
Έναν δεκάλογο θέσεων, παρουσιάζει μέσω της «Ε» ο υποψήφιος στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Γ. Μπαρτζώκης. Ασκώντας κριτική στον απελθόντα πρόεδρο του Δ.Σ.Λ. για «έλλειψη συνδικαλιστικής μαχητικής και ουσιαστικής δράσης», απέναντι στα μνημονιακά μέτρα που «συρρίκνωσαν κατά 70% το δικηγορικό λειτούργημα», ο κ. Μπαρτζώκης αναφέρει ότι μόνο 250 δικηγόροι της Λάρισας ζουν αξιοπρεπώς και στηριζόμενοι στο δικηγορικό λειτούργημα και –μεταξύ άλλων- θέτει ως στόχους, στην περίπτωση που λάβει την εντολή, την επαναφορά των κεκτημένων των δικηγόρων που χάθηκαν όπως οι ελάχιστες αμοιβές, την επανάκαμψη της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, την κατάργηση της φορολογίας ποσοστού 26% επί των κερδών των επαγγελματιών δικηγόρων...
 
Η συνέντευξη:
* Έχει αγγίξει η οικονομική κρίση το δικηγορικό επάγγελμα; Και πώς στέκεται απέναντι στις μνημονιακές επιταγές, ο δικηγορικός κόσμος; Υπάρχει η αίσθηση ότι η «καταιγίδα» των μέτρων αυξάνει τον ρόλο –άρα και τον κύκλο εργασιών- του δικηγόρου. Είναι έτσι;
- Δυστυχώς τα τελευταία τρία έτη έχουμε συρρίκνωση του δικηγορικού λειτουργήματός μας σε πρωτοφανή βαθμό που αγγίζει το 70%. Τα συνεχή μέτρα, η εφαρμογή του μνημονίου στον κλάδο μας, η πολύμηνη αποχή από τα καθήκοντά μας, η έλλειψη συνδικαλιστικής μαχητικής ουσιαστικής δράσης, το καπέλωμα των διοικήσεων των τοπικών συλλόγων από κομματικούς μηχανισμούς, οδήγησαν στην άνευ αντιστάσεως μείωση της δικηγορικής ύλης και εργασίας μας.
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι σ’ αυτήν την άνιση μάχη με την Τρόικα οι δικηγορικοί Σύλλογοι κατέβηκαν ανοργάνωτοι και διασπασμένοι με τον Δικηγορικό σύλλογο Αθηνών και Θεσσαλονίκης να εκμηδενίζει την αντίσταση των αντιδράσεων των επαρχιακών συλλόγων των οποίων όλες οι διοικήσεις επηρεασμένες λόγω των κομματικών τους προελεύσεων, δεν πάλεψαν για να διατηρηθούν τα κεκτημένα των δικηγόρων.
* Πώς επηρεάζει η οικονομική ανέχεια και δυσπραγία του Έλληνα πολίτη το δικηγορικό επάγγελμα; Πόσοι δικηγόροι, στη Λάρισα, κάνουν τις παραστάσεις εκείνες που τους επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση; Και πώς γίνεται, από τη μια δικηγόροι να μετατρέπονται σε ετεροεπαγγελματίες και από την άλλη να μιλάμε για απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος;
 - Η εικόνα ενός προέδρου που σε συνέντευξή του δήλωνε ότι το 2013 μόνο παραιτήθηκαν οικειοθελώς από τα μητρώα του συλλόγου Λάρισας 35 πρώην συνάδελφοι δείχνει την κατάσταση και την πλήρη και παταγώδη αποτυχία της πλειοψηφίας της διοίκησής του.
α. Η παράσταση -προείσπραξη στα συμβόλαια καταργήθηκε πλήρως από 1-1-2014 κατά τη σύναψη της συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης ακινήτων.
β. Αυξήθηκαν οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά μας ταμεία (Ε.Τ.Α.Α.–Τ.Α.Ν.–ΤΕΑΔ-ΤΥΔΕ –ΛΕΔΕ) γ. η επιβολή φορολογίας ποσοστού 26 % επί των κερδών των επαγγελματιών δικηγόρων και η επιβολή ΦΠΑ σε ύψος 23 %, ανάγκασαν πολλούς δικηγόρους να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην τεράστια δίνη της οικονομικής κρίσης και την κατάφωρη μείωση της δικηγορικής ύλης.
Στη Λάρισα ουσιαστικές παραστάσεις για αξιοπρεπή διαβίωση στηριζόμενη στο λειτούργημά μας κάνουν περί τους 250 δικηγόρους.
Η διοίκηση του συλλόγου δεν βοήθησε τους δικηγόρους κάτω της δεκαπενταετίας να λάβουν υποθέσεις και ν’ αμειφθούν γι’ αυτό και όποιο πρόγραμμα προσπάθησε να εφαρμόσει όπως τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες απέτυχε παταγωδώς με τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν να μην έχουν καν πληρωθεί στο σύνολο και να αφιερώσουν πολλές εργατοώρες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες. Η λεγόμενη απελευθέρωση αφορά τον τρόπο επικοινωνίας του δικηγόρου λειτουργού με τους εντολείς του, τον τρόπο αμοιβής του και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του σ’ όλη την Ελλάδα.
* Ποιες είναι οι θέσεις του υποψήφιου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, αφενός μεν για τα προβλήματα του κλάδου του, αφετέρου όμως και για μια σειρά κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, τα «κόκκινα δάνεια» και οι συλλήψεις μεγάλων αλλά και μικρο-οφειλετών για χρέη και εισφορές;
 - Οι Ελεύθεροι Δικηγόροι και η ομάδα facebook «Ταυτότητα Δικηγόρων» που με στηρίζουν βάσει του ελεύθερου πνεύματος και της ελεύθερης σκέψης των επιστημόνων νομικών που ασκούν το επάγγελμά μας και θέτουμε ως στόχο μας κατά την επόμενη τετραετία:
1) Την επαναφορά των κεκτημένων των δικηγόρων που χάθηκαν, όπως οι ελάχιστες αμοιβές που συρρικνώθηκαν και οδεύουν και προς πλήρη κατάργηση και την επανάκαμψη της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια που καταργήθηκε κατά τη σύναψη της συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης ακινήτων.
2) Την υποβοήθηση των δικηγόρων που έχουν κάτω από 15 έτη διορισμένοι στο Πρωτοδικείο Λάρισας να αναλαμβάνουν υποθέσεις του ν. 3869/2010 Νόμου Κατσέλη.
3) Τη σταδιακή επιβολή ανασταλτικών παραγόντων από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας προς τους νομικούς συμβούλους τραπεζών που είναι στο ίδιο τραπεζικό ίδρυμα άνω της δεκαπενταετίας.
4) Την απαγόρευση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας να είναι μόνιμοι ή κατ΄ αποκοπή νομικοί σύμβουλοι σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία όσο διαρκεί η θητεία τους.
5) Τη διαφημιστική προβολή των μελών δικηγόρων όταν αναφέρονται σε νομικά επιστημονικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που απασχολούν τους κλάδους του δικαίου που ασχολείται ο ελεύθερος δικηγόρος συνάδελφος.
6) Την παραμονή του καθεστώτος της ασφαλιστικής προστασίας του ΛΕΔΕ ως έχει χωρίς προϋποθέσεις.
7) Τη δυνατότητα καταβολής εισφορών στον τομέα ασφάλισης Νομικών -ΤΕΑΔ και ΤΥΔΕ με δόσεις και διευκολύνσεις για όλους στους δικηγόρους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
8) Την παύση της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων από Τραπεζική Εταιρία όταν, κατά προφανή παράβαση των νόμων 2472/1997 και 3758/2009, μεταβιβάστηκαν τα προσωπικά δεδομένα προκειμένου να λάβουν μέρισμα μέσα από λογαριασμούς καταθέσεων που υποχρεωτικά άνοιξαν όλοι οι δικηγόροι.
9) Την κατάργηση της φορολογίας ποσοστού 26% επί των κερδών των επαγγελματιών δικηγόρων με άμεση φορολογία από το πρώτο ευρώ, τη μηνιαία υποχρεωτική παρουσίαση συγκεντρωτικών καταστάσεων και την επιβολή ΦΠΑ σε ύψος 23% για την παροχή υπηρεσιών υπολογιζόμενες ως προϊόν και όχι ως λειτούργημα παραβιάζοντας τον κώδικα περί δικηγόρων που μας θεωρεί άμισθους δημόσιους λειτουργούς.
10) Τη δυνατότητα καταβολής εισφορών με δόσεις και διευκολύνσεις για όλους στους δικηγόρους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην τεράστια δίνη της οικονομικής κρίσης και την κατάφορη μείωση της δικηγορικής ύλης.
Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που θέλουν να ξεκινήσουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια» δυστυχώς βοηθούνται και μέσα από τον δικηγορικό κόσμο, εκείνων όπου τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με εκείνα του μεγάλου κεφαλαίου τους, αφού είναι νομικοί σύμβουλοί τους, όμως ο μάχιμος ανεξάρτητος δικηγόρος έχει το νομικό οπλοστάσιο να τους αντιμετωπίσει παλικαρίσια και στα ίσια και θα το δουν εάν το προσπαθήσουν.
Οι συλλήψεις μεγάλων αλλά και μικρο-οφειλετών για χρέη και εισφορές δεν αποφέρουν στα ταμεία του κράτους μας τίποτα εκτός από ακίνητη περιουσία που δεν έχει σήμερα αξία μεταπώλησης και αποθαρρύνει άλλους επιχειρηματίες να κάνουν νέες επενδυτικές ενέργειες, ουσιαστικά συρρικνώνουν την οικονομία μας.
 * Βρίσκει το δίκιο του σήμερα ο Έλληνας; Ή μήπως η Δικαιοσύνη έγινε μια «ακριβή» γι’ αυτόν υπόθεση; Θα ήθελα επίσης την άποψή σας σε ζητήματα που άπτονται της ποιότητας της σημερινής δημοκρατίας, όπως είναι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, η κρατική βία και αυθαιρεσία –όταν και όπου αυτή ασκείται-, οι εκπτώσεις στο κοινωνικό κράτος κ.ο.κ.
 - Το σίγουρο είναι μόνο ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα ακόμα είναι πολύ φθηνή σε σχέση με χώρες που έχουν όμορο δικανικό σύστημα (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κα) ή το Αγγλοσαξονικό σύστημα (Η.Π.Α. Μεγάλη Βρετανία κ.α). Ο αδύναμος πολίτης και τώρα μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να καλύψει το κόστος το κράτος, αλλά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη διαδικασία που θα τον εντάξουν στο καθεστώς απορίας . Όλες αυτές οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά περιόρισαν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων κατά 40 %.
Μένει στους συναδέλφους να αντιληφθούν την προσωπική αδυναμία του καθενός μας να διαμορφώσουν τις αμοιβές αναλόγως, ειδικά σ’ αυτούς που κινδυνεύει η περιουσία και η ελευθερία τους.
Η ποιότητα της σημερινής δημοκρατίας, όπως είναι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, πρέπει ν’ αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, να επικυρώνονται στη Βουλή μέσα σε 90 ημέρες, ακυρώνοντας τον ρόλο των Ελλήνων βουλευτών. Αντέδρασα και με πολιτικές τοποθετήσεις μου πέρυσι το καλοκαίρι με το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ελέγχεται για τη συνταγματικότητά της.
Η κρατική βία και αυθαιρεσία όπου αυτή ασκείται είναι αντισυνταγματική και απαράδεκτη και δυστυχώς είναι τα απόνερα της ένταξής μας στο μνημόνιο και οι εκπτώσεις στο κοινωνικό κράτος τραγικές. Όταν ο πολίτης χάνει την εργασία του, όταν η ακίνητη περιουσία του δεν έχει αξία, όταν βομβαρδίζεται από φόρους χαράτσια και εισφορές κάπου ξεσπάει και πολλές φορές ίσως δικαιολογημένα. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά και η υποψηφιότητα και για τη θέση του δήμαρχου Λαρισαίων μου δίνει τη δυνατότητα παραπάνω από τους συνυποψήφιούς μου στις εκλογές για τον Δικηγορικό Σύλλογο να αντιληφθώ την ανέχεια, τον πόνο και την έλλειψη ελπίδας οικονομικής ανάκαμψης των συμπολιτών μας και άρα των πιθανώς εντολέων μας.
Δημήτρης Χατζηευθυμίου
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass