ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ελλείψεις προσωπικού, ελλιπείς υπηρεσίες

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2014 1:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:26
 
Επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων και κατ’ επέκταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες καθημερινά, δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού. Πρόβλημα που διογκώνεται από τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, με δεδομένο επίσης ότι οι κενές θέσεις δεν καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό.
Μια από τις παρενέργειες, που προκαλεί και τις αντιδράσεις των δημοτών, αφορά στη συχνότητα πλύσης των κάδων απορριμμάτων με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στις συνοικίες. Οι ελλείψεις προσωπικού υποχρεώνουν τη Διεύθυνση Καθαριότητας να δίνει «προτεραιότητα» στην κάλυψη αναγκών όπως για παράδειγμα η αποκομιδή των απορριμμάτων αφήνοντας σε «δεύτερη μοίρα», έργα όπως το πλύσιμο των κάδων.
Έτσι σήμερα, έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα οι κάδοι απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης να πλένονται μια φορά ανά δέκα ημέρες ενώ στις συνοικίες οι κάδοι πλένονται μία φορά κάθε 18 περίπου ημέρες. Η Διεύθυνση Καθαριότητας αναγνωρίζει το πρόβλημα αφού στόχος της είναι η πλύση των κάδων, να γίνεται μια φορά ανά επτά ημέρες στο κέντρο και μία αφορά ανά 10 ημέρες στις συνοικίες.
Τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη, πέραν των δικών της ευθυνών, και οι ίδιοι οι πολίτες να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες σωστής χρήσης, όπως για παράδειγμα να αφήνουν τα σκουπίδια με κλειστές σακούλες και λίγο πριν περάσει το απορριμματοφόρο, όπως και να μην τα αφήνουν έξω από τους κάδους.
Η Διεύθυνση Καθαριότητας διευκρινίζει επίσης ότι πέραν του προβλήματος της δυσοσμίας που γίνεται ακόμη πιο έντονο τους θερινούς μήνες, δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.
Διευκρινίζεται ότι σε έναν μήνα περίπου θα λήξουν οι οχτάμηνες συμβάσεις 104 εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας (εργάτες, οδηγοί κ.α.) και εφόσον οι θέσεις δεν πληρωθούν άμεσα τότε το έργο της Διεύθυνσης θα «συρρικνωθεί» περισσότερο με τους οδοκαθαριστές για παράδειγμα, να στελεχώνουν πιο αναγκαία τμήματα, προκειμένου να μην οξυνθεί το πρόβλημα της αποκομιδής.
Το πρόβλημα που δημιουργείται στο μεσοδιάστημα, από τη λήξη των συμβάσεων έως τις νέες προσλήψεις, επαναλαμβάνεται κατά καιρούς με τους πολίτες να διαπιστώνουν την ελλιπή καθαριότητα αφού όπως προαναφέρθηκε, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, δίνεται προτεραιότητα για παράδειγμα στην κάλυψη των θέσεων πληρωμάτων απορριμματοφόρων.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας ενέκρινε την κάλυψη θέσεων 8μηνιτών και 5μηνιτών μετά από αίτημα του ίδιου του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου άμεσα να γίνουν οι προσλήψεις συμβασιούχων και προτού ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.
Το παράδοξο ωστόσο είναι πως, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζει ότι πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας δεν επιτρέπει την κάλυψη των θέσεων στις Διευθύνσεις Καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό.
Αντιθέτως εγκρίνει την κάλυψη των θέσεων με εποχικό προσωπικό, με αλυσιδωτές επιπτώσεις, τόσο στην παροχή υπηρεσιών σε δημότες όσο και σε βάρος τελικά των Υπηρεσιών των ΟΤΑ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass