Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Οι «λεπτές» προθεσμίες των εκλογών

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2015 20:45

Ταχέως κυλούν οι ημέρες, από την ημέρα προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών, μέχρι και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, που θα διεξαχθούν. Οι προθεσμίες «τρέχουν» και σήμερα Κυριακή λήγει, μια από τις πιο σημαντικές. Η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων βουλευτών, ενώ αύριο Δευτέρα, ανακηρύσσονται από το Πρωτοδικείο.

Μια ματιά, σε μερικές «λεπτές» προθεσμίες, που για τον μέσο πολίτη, περνούν αδιάφορα, μέσα από την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών: Επιπλέον, σήμερα λοιπόν Κυριακή, λήγει η προθεσμία των εννέα ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου δήλωσης συνασπισμού περισσοτέρων συνεργαζομένων κομμάτων. Λήγει και η προθεσμία υποβολής παραίτησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων κ.λ.π. από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας.

Αύριο Δευτέρα, γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια των πρωτοδικών. Ακόμα, λήγει η προθεσμία για τον καθορισμό, από τους αντιπεριφερειάρχες της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των νομών με σχετική απόφασή τους, των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας.

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία, για την επίδοση στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α' Τμήμα του Άρειου Πάγου. Το ερχόμενο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία, για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών αυτών.

Ενέργειες που υπολογίζονται πριν από την ψηφοφορία: Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία των οκτώ ημερών πριν από την ψηφοφορία, μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων του νομού. Όπως όμως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σε αυτές τις εκλογές ειδικά, θα αποσταλεί έγγραφο από τη Διεύθυνση Εκλογών προκειμένου να επιδείξουν οι υπηρεσίες ανοχή, στο χρόνο παράδοσης.

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία των πέντε ημερών πριν από την ψηφοφορία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του αντιπεριφερειάρχη στους δήμους του νομού των αποφάσεων καθορισμού των εκλογικών τμημάτων. Επίσης, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία των πέντε ημερών πριν από την ψηφοφορία για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών με φροντίδα του εισαγγελέα του οικείου πρωτοδικείου.

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία που είναι η πέμπτη ημέρα πριν από την ψηφοφορία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του οικείου αντιπεριφερειάρχη των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών. Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία των τριών ημερών πριν από την ψηφοφορία για τη δημοσίευση του προγράμματος ψηφοφορίας από τις δημοτικές αρχές. Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία των δύο ημερών πριν από την ψηφοφορία, για την άφιξη των εφόρων και των τακτικών ή αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους. Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία που είναι μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας μέσα στην οποία είναι δυνατή, με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, η αλλαγή καταστήματος ψηφοφορίας, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτού που αρχικά ορίστηκε δεν είναι δυνατή εξαιτίας ανώτερης βίας.

Όπως επισημαίνεται ιδιαίτερα από την εγκύκλιο, στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης. «Κατά την ψηφοφορία, δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος (λίστα). Σε περίπτωση όμως που τεθεί από εκλογέα σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού».

Ε. Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass