ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΛΕΞ. ΜΠΑΤΖΑΝΟΥΛΗΣ:

«Έχουμε την ευθύνη να ετοιμάσουμε τους πολίτες-δημιουργούς του μέλλοντος»

* Στόχος της δημοτική αρχής η σωστή λειτουργία των σχολείων για την πολύπλευρη καλλιέργεια των μαθητών

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2015 20:45

Της Λένας Κισσάβου

Η συντήρηση των σχολικών μονάδων και η κάλυψη των αναγκών τους, αποτελούν υποχρεώσεις του Δήμου Λαρισαίων, που αφορούν ουσιαστικά στο λειτουργικό κομμάτι της εκπαίδευσης και ειδικότερα στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη στέγασή της.

Όμως φέτος ο Δήμος Λαρισαίων, ξεφεύγοντας για πρώτη φορά από τα θέματα που αφορούν και μόνο τα άψυχα κτίσματα, εμβαθύνει στον ρόλο του και αναλαμβάνει δράση στην ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών, στοχεύοντας να ενισχύσει όσα αυτή επιτάσσει: «την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών».

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Νεολαίας, κ. Αλέξανδρος Μπατζανούλης, μας μίλησε γι’ αυτή την προσπάθεια, καταθέτοντας ένα υψηλό όραμα για την ανάπτυξη της παιδείας στην πόλη και αναφέροντας ότι: «Πρώτος στόχος μας είναι η σωστή λειτουργία των σχολείων. Όμως όλοι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ουσία είναι τι εκπαίδευση δίνουμε σήμερα στα παιδιά μας, ποιες αρχές, τι ευκαιρίες να αναπτύξουν τα χαρίσματά τους, τις σωματικές και πνευματικές ικανότητές τους.

Θέμα ζωτικής σημασίας δεν είναι τα «ντουβάρια» - οι υποδομές, είναι η σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας.

Και εμείς θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία να υλοποιηθούν όσο γίνεται καλύτερα, οι σκοποί της εκπαίδευσης που είναι ακριβώς αυτό που επιτάσσει και ο νόμος: Η εκπαίδευση να συμβάλει στην ολόπλευρη αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε ανεξάρτητα από το φύλο και καταγωγή να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά.

Να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι και δημοκρατικοί πολίτες, να υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη δημοκρατία, να εμπνέονται από αγάπη προς τον άνθρωπο τη ζωή και τη φύση.

Να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν αρμονικά το πνεύμα και το σώμα τους, τις κλίσεις, τα ενδιαφέρονται και τις δεξιότητές τους...

Σε αυτήν την προσπάθειά μας, έχουμε πολύτιμους συμπαραστάτες τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τους γονείς.

Ελπίζουμε με όλες τις δραστηριότητες των σχολείων, να αναδείξουμε τις δημιουργικές ικανότητες των παιδιών, να καλλιεργήσουμε την ανθρωπιστική και δημοκρατική τους συνείδηση.

Ετοιμάζουμε στο σχολείο τούς πολίτες-δημιουργούς του μέλλοντος, γιατί έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε. Εχουμε ελλείψεις αλλά μπορούν να ξεπεραστούν με την ενεργοποίηση όλων μας».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Εκείνο που κυρίως στοχεύουμε, είναι η πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, με βάση τις επιστήμες και τις καλές τέχνες», τονίζει ο κ. Μπατζανούλης και υποστηρίζει ακράδαντα ότι βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι «κάθε σχολείο να προσφέρει πολύπλευρη καλλιέργεια (σωματική, πνευματική, ηθική και πολιτική)».

Συγκεκριμένα για όλα όσα δρομολογεί τη φετινή σχολική χρονιά, στην προσπάθεια να ενισχυθεί η πνευματική ανάπτυξη των μαθητών και η σωστή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευσή τους, μας είπε:

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: «Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε, σε όλα τα σχολεία, σχολικές βιβλιοθήκες. Υπόδειγμά μας είναι η σχολική βιβλιοθήκη του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, που δημιούργησε ο δάσκαλος κ. Μιχ. Αργυρίδης, με 1.600 τόμους και τη λειτουργούν σήμερα άψογα ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου».

ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ: «Απ’ την προηγούμενη χρονιά άρχισε η εποικοδομητική συνεργασία μας με αρκετούς συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και να καλύψει τις πολυποίκιλες ανάγκες των παιδιών. Φέτος θα λειτουργήσουμε σε συνεργασία μαζί τους σχολές γονέων. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους γονείς στο δύσκολο έργο ανατροφής των παιδιών τους».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Ο κ. Μπατζανούλης ξεκίνησε μια προσπάθεια αξιοποίησης των σχολικών κτιρίων που έκλεισαν, στα χωριά και συγκεκριμένα σχεδιάζει να «ξαναζωντανέψει» τους χώρους τους, με δράσεις, κυρίως για την απασχόληση των παιδιών, αλλά και προς όφελος γενικά της τοπικής κοινωνίας.

Αυτά τα σχολεία είναι στη Μάνδρα, στη Ραχούλα (ήδη αξιοποιείται ο χώρος τους), στην Αμυγδαλέα, στο Κουτσόχερο, στο Λουτρό στο Ελευθεραί και στο Κουλούρι.

Αναλυτικά ο αντιδήμαρχος, ανάφερε: «Αξιοποιούμε σιγά –σιγά όλα τα σχολεία που έκλεισαν σε έξι μικρά χωριά του δήμου μας.

Κάθε χώρος μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος δημιουργικής έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως χώρος ψυχαγωγίας με πολιτιστικές δραστηριότητες ποικίλου περιεχομένου (μουσικής, ζωγραφικής, χορού κλπ.), ως χώρος μόρφωσης, με την πραγματοποίηση διαλέξεων -συζητήσεων για ουσιαστικά θέματα – προβλήματα, επιμόρφωσης (π.χ. σχολή γονέων), ως χώρος συνάντησης, διαλόγου και επικοινωνίας των συμπολιτών μας για βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων και ανάληψη δράσεων για τη βελτίωση της ζωής μας και τέλος ως χώρος βιβλιοθηκών με αναγνωστήρια και δανειστικά τμήματα».

ΟΙ 20 ΛΕΣΧΕΣ: ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η πολύπλευρη καλλιέργεια των παιδιών, επιτυγχάνεται και έξω από το σχολείο, με τη συμμετοχή τους σε δράσεις που ο Δήμος Λαρισαίων αναπτύσσει σε κάθε συνοικία, σε λέσχες πολιτισμού και πολιτιστικά κέντρα (17 στην πόλη και τρία σε χωριά).

Εδώ ο ρόλος του δήμου έρχεται να ενισχύσει και να «επιβάλει» το αυτονόητο «...Το παιδί έχει δικαίωμα στην ανάπαυση και στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, στην ενασχόληση με ψυχαγωγικά παιγνίδια και δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του και στην ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή».

Ο κ. Μπατζανούλης, επεσήμανε: «Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τα Πολιτιστικά Κέντρα και τις Λέσχες Πολιτισμού σε χώρους πολύπλευρης πολιτιστικής δραστηριότητας, όπου όχι μόνο τα παιδιά αλλά και ενήλικες να αναζητήσουν, να βρουν να ασχοληθούν με κάτι που τους ικανοποιεί, τους εκφράζει, τους ευχαριστεί.

Για να πετύχουν τους στόχους τους, πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι. Δηλαδή οι πολίτες πρέπει να κάνουν τις λέσχες δική τους υπόθεση και εμείς θα κάνουμε ό, τι μπορούμε καλύτερο για τη σωστή τους λειτουργία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass