Η ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ

Αναβίωσε το έθιμο της «γρουνοχαράς

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2014 9:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:30

Το έθιμο της «Γρουνοχαράς» και της «Καμήλας» αναβίωσε χθες η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων της συνοικίας, στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή και τα 40 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου.

Οι εκδηλώσεις, στην πλατεία της συνοικίας ξεκίνησαν, με τις προετοιμασίες για το σφάξιμο του γουρουνιού, για να ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, το "καψάλισμα" αλλά και η παρασκευή παραδοσιακών ανατολικορωμυλιώτικων φαγητών, όπως ο «καβρουμάς» και η «τηγανιά», που διανεμήθηκαν στους παρευρεθέντες ενώ παιδικές χορευτικές ομάδες του συλλόγου παρουσίασαν θρακιώτικους χορούς.

Αναβίωσε επίσης και το πρωτοχρονιάτικο έθιμο της «καμήλας και του ντιβιτζή», που διαδραματίζονταν στα χωριά της περιοχής του Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η «καμήλα» είναι μια ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή, σκεπασμένη με λινάτσα όπου στις άκρες της είναι κρεμασμένα κουδούνια και στο εσωτερικό της μπαίνει ένας άνθρωπος, ο οποίος τη μετακινεί σε διάφορα σημεία του χώρου. Ο «ντιβιτζής» είναι μεταμφιεσμένος με δέρματα, φορά μεγάλες μάσκες και μικρά κουδούνια και κρατά στο χέρι του το «τουπούζ», ένα ξύλινο φαλλόμορφο ρόπαλο, το οποίο χτυπά στη γη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι, με ζωναράδικα και μπαϊντούσκες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass