ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ «ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Δίνεις σκουπίδια, παίρνεις... κουπόνια

* Με βάση τον διαχωρισμό και την ποσότητα ο πολίτης θα μπορεί να προμηθευθεί, από έκπτωση σε τροφεία παιδικών σταθμών μέχρι και ένα εισιτήριο αγώνα ή εκδήλωσης

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2014 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:18

Του Κ. Γκιάστα

Ένα πρωτοποριακό σχέδιο που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της «Κυκλικής Οικονομίας» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζει με μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή ο Δήμος Λαρισαίων. Συγκεκριμένα η αντιδημαρχία καθαριότητας στοχεύοντας στην ενεργοποίηση των πολιτών με απώτερο σκοπό την μείωση των σκουπιδιών και την αύξηση των ανακυκλώσιμων, θα προσπαθήσει να μείνουν ευχαριστημένοι και οι πολίτες από τη διαδικασία.

Η βασική σκέψη είναι να τοποθετηθούν ατομικοί κάδοι σε ιδιωτικούς χώρους με τον πολίτη να αναλαμβάνει τον διαχωρισμό των προϊόντων έχοντας βέβαια και κάποια οφέλη – κίνητρα.

Τα κίνητρα αυτά σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια μπορεί να είναι κουπόνια. Ήδη επεξεργάζονται στην υπηρεσία την λογική των κουπονιών. Για παράδειγμα τα 10-15 κουπόνια μπορεί να αντιστοιχούν σε ένα εισιτήριο θεάτρου, ή να είναι μέρος των τροφείων στον παιδικό σταθμό. Ενδέχεται να είναι μείωση στα δημοτικά τέλη, εισιτήριο για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή άλλης εκδήλωσης ενώ δεν αποκλείεται να είναι και ποσοστό έκπτωσης επί των λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ.

Κάτι τέτοιο σε πρώτη φάση μπορεί να γίνει πράξη μόνο πειραματικά σε κάποια περιοχή της πόλης και αν λειτουργήσει τότε θα υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές.

«Είμαστε σε μια αρχική διερεύνηση του ζητήματος. Έχουμε ήδη συνεννοηθεί σε επίπεδο δημοτικής αρχής και σε επίπεδο υπηρεσίας επεξεργαζόμαστε τέτοιες λύσεις που θα είναι οριστικές για την πόλη», επιβεβαίωσε το ζήτημα στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Νίκος Καλτσάς ο οποίος ήρθε και γεμάτος εμπειρίες… ανακύκλωσης και καινοτομίας από πρόσφατο ταξίδι στην Γερμανία ως επίσημα προσκεκλημένος. Μάλιστα υπογράμμισε πως «πρόκειται για λύση συνεννόησης και όχι επιβολής. Θα είναι μια συνεννόηση με όλες τις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να αποτελέσει μια λύση θεσμικά για την πόλη και όχι συγκυριακά γιατί βολεύει τον όποιο αντιδήμαρχο».

Σύμφωνα με την αντιδημαρχία αυτή τη στιγμή οι πολίτες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες όσον αφορά το ζήτημα των κάδων: Το 1/3 δεν θέλει καν κάδο στον κοινόχρηστο χώρο, το άλλο 1/3 το αποδέχεται ως αναγκαίο κακό και το υπόλοιπο λέει πως θέλει κάδο αλλά όχι μπροστά από το σπίτι του.

Αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απασχολεί το 70% του παραγωγικού χρόνου του αντιδημάρχου και της υπηρεσίας. «Ψάχνουμε τη λύση και ως ώριμο φρούτο ήρθε η πρόσκληση από τη Γερμανική Κυβέρνηση και είδαμε πώς εκεί διαχειρίζονται διαφορετικά την κατάσταση. Ο Έλληνας ωστόσο χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Εμείς πιστεύουμε πως το όφελος θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τον πολίτη όσο και για τον δήμο. Όταν δημιουργήσεις ένα κίνητρο ξυπνάς και το φιλότιμο. Η επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως πρέπει να πάμε στο 50% των ανακυκλώσιμων και αυτή τη στιγμή θάβουμε το 92% και ανακυκλώνουμε μόλις το 8%».

«ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ» ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σχέδια της αντιδημαρχίας αυτή τη στιγμή είναι και η δημιουργία των «Πράσινων Σημείων». Τα πράσινα σημεία αυτά θα είναι είτε σε γειτονιές είτε σε χωριά και πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο στο οποίο θα γίνεται η συλλογή και ταξινόμηση γυαλιού, χαρτιού, μπαζών και διάφορων άλλων υλικών. Από εκεί θα οδηγούνται μαζικά σε άλλη κατεύθυνση για την επεξεργασία τους.

Όσον αφορά στην «κυκλική οικονομία» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και ένα πεντάμηνο ενέκρινε προτάσεις για να μετατραπεί η Ευρώπη σε πιο κυκλική οικονομία και να ενισχυθεί η ανακύκλωση στα κράτη μέλη.

Η επίτευξη των νέων στόχων για τα απόβλητα θα δημιουργήσει, σύμφωνα με την Επιτροπή, 580.000 νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τις σημερινές επιδόσεις. Παράλληλα θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και θα μειώσει τη ζήτηση δαπανηρών και σπάνιων πόρων. Επί της ουσίας ζητείται από τους Ευρωπαίους να ανακυκλώνουν το 70 % των αστικών αποβλήτων και το 80 % των αποβλήτων συσκευασίας έως το 2030.

Σύμφωνα με την Επιτροπή κάθε χρόνο στην EE, χρησιμοποιούνται σχεδόν 15 τόνοι υλικών ανά άτομο, ενώ κάθε πολίτης της EE παράγει, κατά μέσο όρο, πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το μισό καταλήγει σε ΧΥΤΑ. Η γραμμική οικονομία, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην εξόρυξη πόρων, δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή. Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων. Ό,τι προηγουμένως θεωρούνταν «απόβλητο», μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass