Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΙΑ

«Εργαλείο» σχεδιασμού για κυκλοφοριακό-μετακινήσεις

* Με χρονικό ορίζοντα 15ετίας οι μελετητές θα καταθέσουν προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση οδικής κυκλοφορίας, της στάθμευσης, των δημοσίων συγκοινωνιών, όπως και στην ανάπτυξη δικτύων πεζών και ποδηλάτων

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2014 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:48

Υπογράφεται, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, από τον Δήμο Λαρισαίων και την ανάδοχο εταιρία η μελέτη αστικής κινητικότητας, μία μελέτη που «καταγράφοντας» το κυκλοφοριακό θα στοχεύσει στη βελτίωση της καθημερινότητας, μέσα από τις μετακινήσεις.

Η σημερινή μελέτη (η απόφαση ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2012) είναι η δεύτερη αντίστοιχη μελέτη του δήμου μετά από εκείνη του 1989 και, εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα «εργαλείο» στον σχεδιασμό του δήμου με χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας. Καθώς με βάση τις προτάσεις των μελετητών και αφού προηγηθεί διαβούλευση, ο δήμος θα κληθεί να λάβει αποφάσεις «βελτίωσης της καθημερινότητας μέσα από τον τρόπο που κυκλοφορούμε» όπως διευκρινίζεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων.

Πρόκειται για μία «μοντέρνα κυκλοφοριακή μελέτη», μία «μελέτη βιώσιμης κινητικότητας» καθώς στοχεύει στο κυκλοφοριακό με απώτερο σκοπό την «ορθή λειτουργία» της πόλης και κατ’ επέκταση της βελτίωσης της καθημερινότητας.

Η μελέτη με την ανάδοχο εταιρία θα υπογραφεί αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να παραδοθεί τον Αύγουστο του 2015 «απαντώντας» στη διαχείριση οδικής κυκλοφορίας, της στάθμευσης, των δημοσίων συγκοινωνιών, όπως και στην ανάπτυξη δικτύων πεζών και ποδηλάτων, μια «δέσμη προτάσεων» δηλαδή με βάση τις οποίες ο Δήμος Λαρισαίων θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

 Η μελέτη, σύμφωνα την προκήρυξη, κατανέμει τον Δήμο Λαρισαίων σε τέσσερις περιοχές, την πρώτη που αφορά στο ευρύτερο κέντρο, τη δεύτερη που αφορά στο σύνολο της πόλης, την τρίτη περιοχή που αφορά στην ευρύτερη περιοχή της πόλης (π.χ. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κ.λπ.) και, την τέταρτη περιοχή που αφορά τον «Καλλικρατικό» Δήμο Λαρισαίων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται και στην περιγραφή ανάθεσης της μελέτης («μελέτη αστικής κινητικότητας για τον Δήμο Λαρισαίων») από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών «η νέα μελέτη θα γίνει στα πλαίσια του προγράμματος “Εξοικονομώ" και θα έχει χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Θα δοθεί έμφαση σε θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας για τον δήμο, με τις αρχές που θέτει η Πράσινη Βίβλος προς ένα νέο πολιτισμό για τις αστικές μετακινήσεις (δημοσίευση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 2-9-2007). Θα έχει ως στόχο την επιλογή στρατηγικών που αποσκοπούν στην αλλαγή μέσου μετακινήσεων μικρού και μεσαίου μήκους (Κέντρο – περιοχές κεντρικών λειτουργιών) από το ΕΙΧ στο βάδισμα, το ποδήλατο και τη Δημόσια Συγκοινωνία, συνδυάζοντας κίνητρα, όπως η κατάλληλη υποδομή και αντικίνητρα, όπως η διαχείριση της στάθμευσης.

Θα αποτελέσει την αφετηρία για την υλοποίηση έργων με βασικό ζητούμενο να εγκατασταθούν συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας που θα δώσουν απάντηση σε μια σειρά από προβλήματα λειτουργίας, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής για κατοίκους, εργαζομένους και επισκέπτες.

 Συγκεκριμένα θα υποβληθούν προτάσεις που θα συνιστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας με επιχειρησιακό σκέλος (προτάσεις για άμεση υλοποίηση) και στρατηγικό σκέλος (μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις). Οι προτάσεις θα αφορούν: Διαχείριση οδικής κυκλοφορίας. Διαχείριση στάθμευσης. Ανάπτυξη δικτύων πεζών, ποδηλάτων - στάθμη εξυπηρέτησης δικτύων (διατήρηση, βελτίωση δικτύου). Ανάπτυξη Δημοσίων Συγκοινωνιών. Πιθανές προτάσεις για πολεοδομικές ρυθμίσεις ή τροποποιήσεις σε εφαρμογή των παραπάνω

Θα συνταχθεί σε περιβάλλον GIS (Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών) και θα υποστηρίζεται από ένα μαθηματικό πρότυπο (μοντέλο) μέσω του οποίου θα τεκμηριωθούν οι επιπτώσεις των παρεμβάσεων και μέτρων στην κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2, σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος "Εξοικονομώ» καταλήγει η περιγραφή.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ανάδοχος του έργου είναι η «DENCO Συγκοινωνιακές Μελέτες ΕΠΕ» με επιβλέπουσες τις, Φωτεινή Μήτσιου, Αμαλία Μιχάλη, Στέλλα Παπακωνσταντίνου και Σταματία Μαγλάρα, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στις 99.293,71 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (πρόγραμμα «Εξοικονομώ») και τον Δήμο Λαρισαίων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass