Ογδόντα χρόνια ελεύθερη Λάρισα

*ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ *ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2024 13:06

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα τιμήθηκε χθες η επέτειος των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας από την κατοχή των Γερμανών ναζί, με εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Στο Δημαρχείο αρχικά συγκεντρώθηκαν φορείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες και όλοι μαζί υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου μετέβησαν στο Ηρώο της πόλης στο Φρούριο.
Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε ομιλία από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το πιο ισχυρό αντίδοτο στην απειλητική άνοδο των εθνικισμών στον σύγχρονο κόσμο, είναι ο δημοκρατικός πατριωτισμός και η άσβεστη μνήμη».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη επέτειος δεν είναι απλώς μια αναφορά στο παρελθόν, αλλά «είναι μια ημέρα ευθύνης. Ευθύνης να αγωνιστούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα, για να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα και να οδηγήσουμε τη Λάρισα σε ένα ευοίωνο μέλλον, προσανατολισμένο σταθερά στο στρατηγικό ρόλο της πόλης μας, ως κέντρο της αγροτικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».
Ο κ. Κέλλας, ο οποίος ήταν και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις, αναφέρθηκε στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νομός και η Θεσσαλία γενικότερα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος δήλωσε «είναι μια ημέρα γιορτής, μνήμης και τιμής για τη Λάρισα. Σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Λάρισας, στεκόμαστε με δέος, συγκίνηση και σεβασμό μπροστά σε αυτούς, που πάλεψαν για την εθνική μας ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ειρήνη. Είναι δικό μας χρέος να υπερασπιζόμαστε τις αξίες αυτές που μας άφησαν παρακαταθήκη, με κυρίαρχο το μήνυμα της ενότητας, της ομοψυχίας, της αγάπης για την πατρίδα μας».
Να σημειωθεί ότι στεφάνια κατέθεσαν οι κ.κ. Χρήστος Κέλλας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Μαμάκος δήμαρχος Λαρισαίων, Κωνσταντίνος Τζανακούλης γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Δημήτριος Πετρούλιας υποστράτηγος Π.Β. - υποδιοικητής 1ης Στρατιάς, Μαρία Γαλλιού χωρική αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας - εκπρόσωπος Περιφέρειας Θεσσαλίας, Θωμάς Καρανάσιος Υποστράτηγος - Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής, Ιωάννης Αμανατίδης Αντιπύραρχος - Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασιλική Ζιάκα περιφερειακή διευθύντρια Α/Βθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Μωυσής Μανουάχ πρόεδρος Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας, Αυγουστίνος Αυγουστής πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας και εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Να συμπληρωθεί ότι παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου με προβολές ταινιών στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ - ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νομού Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος, αναφερόμενος στην επέτειο τόνισε πως «Η απελευθέρωση της Λάρισας δεν είναι μόνο ένα ιστορικό γεγονός. Είναι σύμβολο θυσίας και ενότητας που πρέπει να κρατάμε ζωντανό, γιατί μας δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.
Η Λάρισα αποτέλεσε κομβικό σημείο στον αγώνα κατά της κατοχής, και η ελευθερία της κερδήθηκε με το αίμα αμέτρητων ηρώων, γνωστών και αφανών». Από την πλευρά της η βουλευτής Λάρισας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Ευαγγελία Λιακούλη, σημείωσε: «80 χρόνια μετά, αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας και στους αγώνες τους για την εθνική ανεξαρτησία, αναλογιζόμενοι με σεβασμό το θάρρος και την αυτοθυσία που επέδειξαν εξασφαλίζοντας το μέλλον για όλους εμάς. Έκαναν πράξη το “εμείς” πάνω από το “εγώ” και έθεσαν το καλό της πατρίδας πάνω από τον φόβο και τα θέλω του καθενός».
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass