Προβληματισμός για τιμές και σπορές

ΣΤΑ 26 ΛΕΠΤΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ * ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2024 12:45

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην εμπορία των σιτηρών, μετά την ήπια άνοδο των διεθνών τιμών στην αγορά της Φότζια (στα 325 ευρώ περίπου ο τόνος), σε συνδυασμό με τα στοιχεία από τον Καναδά (περίπου 5,7 εκατ. τόνοι). Οι έμποροι επανήλθαν με καλύτερες τιμές, με αποτέλεσμα αρκετοί να προχωρήσουν σε συμφωνίες. Έδωσαν το έναυσμα για ήπιες ανοδικές κινήσεις και από εμπόρους που έδωσαν τιμές σε αποθηκευμένα στάρια (πάνω από το 50% παραμένουν στις αποθήκες αγροτών στη Θεσσαλία) σε τιμές που έφτασαν για τα πρώτης ποιότητας Σ1 μέχρι και τα 26,5 με 27 λεπτά το κιλό, όταν πριν έναν μήνα οι τιμές δεν υπερέβαιναν τα 23 με 24 λεπτά.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, ο Συνεταιρισμός βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με εμπορικό οίκο στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό.
Στον «ΘΕΣ ΓΗ» δίνονται τιμές από 26 λεπτά για τα πολύ καλά ποιοτικά, 25 λεπτά για τη 2η κατηγορία και 24 λεπτά για την 3η.
Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό Νίκαιας, αυτός έκλεισε τα συμβολαιακά με τη Μέλισσα στα 28 λεπτά, ενώ προ ημερών η τιμή που ανακοίνωσε για τα απλά είναι στα 26 λεπτά.
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα κρατήσουν στάση αναμονής, ευελπιστώντας σε καλύτερες τιμές όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Όσοι πιέζονται από τα έξοδα, ενόψει των χειμερινών σπορών (πετρέλαια, λιπάσματα), προφανώς έχουν ήδη σπεύσει να εκμεταλλευτούν τη μικρή αυτή άνοδο. Οι παραπάνω τιμές σίγουρα δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, καθώς δεν καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά σίγουρα είναι καλύτερες από αυτές που κυριαρχούσαν στην αγορά την περίοδο του αλωνίσματος.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την ποιότητα και πόσο αυτή πληρώνεται, καθώς λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του επηρεασμού των εδαφών από αιτία που ερευνώνται επιστημονικά, απαιτούνται αυξημένες καλλιεργητικές εργασίες, άρα επιπλέον έξοδα για να πετύχει κανείς την καλύτερη ποιότητα. Φέτος, πάντως, μπορεί να μην υπήρχε καλή παραγωγή (250 με 350 κιλά μέσος όρος), η ποιότητα, όμως, λόγω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας των Λαρισαίων παραγωγών ήταν ικανοποιητική.
Προβληματισμός, τέλος, επικρατεί στους παραγωγούς σιτηρών ενόψει της χειμερινής σποράς, καθώς οι φετινές τιμές δεν κρίνονται ικανοποιητικές, ενώ αρκετοί είναι αποφασισμένοι να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως ελαιοκράμβη, βρώμη, κινόα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass