Ισορροπημένα σιτηρέσια για διατροφική ποιότητα στο κρέας

* ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ * HΜΕΡΙΔΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2024 14:00

Στη σταθεροποίηση και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος των μηρυκαστικών εστιάζει η 6η ημερίδα εκτροφής μηρυκαστικών ζώων που διοργανώνει το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας – Εκτροφής Μηρυκαστικών Ζώων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Στόχος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 10:00 στο αμφιθέατρο «Ησίοδος», στο κτίριο Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Γαιόπολις (Π.Ο. Λάρισας – Τρικάλων) είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εκτροφέων, επιστημόνων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκτροφής μηρυκαστικών. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει μια σειρά εισηγήσεων από καθηγητές του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής καθώς και παρουσιάσεις σχετικών ερευνητικών εργασιών. Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ελένη Μαλισσιόβα θα αναφερθεί στα χαρακτηριστικά του κρέατος που είναι επιθυμητά στους καταναλωτές.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής καθηγητής Ανδρέας Φώσκολος, θα παρουσιάσει διατροφικές και διαχειριστικές στρατηγικές βελτίωσης της ποιότητας του κρέατος των μηρυκαστικών. Μιλώντας στην «Ε» ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ανδρέας Φώσκολος, αναλύει τις διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Σε πρώτη ανάλυση αναφέρονται οι ηλικιακοί στόχοι ανάπτυξης καθώς και οι στόχοι λιπώδους πάχυνσης των ζώων, και πώς αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με την εφαρμογή της ολιστικής διαχείρισης της διατροφής. Κεντρικό σημείο της διατροφικής αυτής προσέγγισης είναι η κατάρτιση ισόρροπων σιτηρεσίων με τη χρήση μηχανιστικών μοντέλων διατροφής, που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες, και ιδιαίτερα εκείνες της πρωτεΐνης. Για την εφαρμογή της ολιστικής διαχείρισης της διατροφής απαιτείται ο συχνός έλεγχος και αξιολόγηση των ζώων και η συχνή ανάλυση των ζωοτροφών που χορηγούνται στα ζώα. Στη συνέχεια αναφέρεται στην επιλογή τόσο ζωοτροφών όσο και προσθετικών ζωοτροφών που μπορούν να προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κρέας. Ειδική αναφορά γίνεται στα συστατικά των αιθέριων ελαίων, που τα διαχωρίζει από την απλή προσθήκη αιθέριων ελαίων, ενώ εστιάζει σε εκείνα τα συστατικά που είναι χαρακτηριστικά της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και της ελληνικής φύσης. Τέλος στην προσπάθεια αύξησης των ακόρεστων λιπών του κρέατος (π.χ. Ω3, Ω6 κ.ά.) με τη χρήση ζωοτροφών και προσθετικών ζωοτροφών. Η συνολική διατροφική διαχείριση θα πρέπει να καταλήγει σε ζώα νεαρής ηλικίας, με την κατάλληλη εναπόθεση λίπους που θα αποδώσουν κρέας υψηλής διατροφικής ποιότητας».
Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα θα παρουσιαστούν ακόμη ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν την πάχυνση βούβαλων και αρνιών, αναδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ της διατροφής των ζώων και της ποιότητας του παραγόμενου κρέατος, παρέχοντας πληροφορίες στους παραγωγούς για την επιλογή των σωστών διατροφικών πρακτικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass