Ο σχολικός εκφοβισμός λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις

Τονίστηκε σε εκδήλωση χθες στη Λάρισα

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2024 13:45

Ο σχολικός εκφοβισμός αναδεικνύεται σε μία από τις πιο ισχυρές παθογένειες του ελληνικού σχολείου, με ανησυχητικές διαστάσεις και ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την ψυχική και τη σωματική ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών.
Για τις μορφές σχολικού εκφοβισμού και τους τρόπους παρέμβασης ενημερώθηκαν χθες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές και μαθήτριες, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας «Joist».


Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Νίκος Ζέρβας, κατά τον χαιρετισμό του, υπογράμμισε την ανάγκη εγρήγορσης για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και συγκεκριμένα ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το τελευταίο διάστημα όλοι γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών εκφοβισμού ανηλίκων, που σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν σε ωμή βία. Το φαινόμενο τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις και σίγουρα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό απασχολεί και ανησυχεί όλη την κοινωνία, πρωτίστως τα παιδιά και τους γονείς, και στη συνέχεια τους εκπαιδευτικούς και τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους φορείς.
Όλες και όλοι καλούμαστε να είμαστε σε εγρήγορση, να αναζητήσουμε τη ρίζα του κακού, να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να αναλάβουμε δράση, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να προλάβουμε δεινότερες διαστάσεις. Εκτός από την οικογένεια, και η Εκπαίδευση παίζει καίριο ρόλο. Και περισσότερο από κάθε άλλη φορά καλούμαστε να ενδυναμώσουμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο.
Το σχολείο πραγματικά μπορεί να βοηθήσει στη διάπλαση υγιών προσωπικοτήτων με αξίες και αρχές, να ενισχύσει την ψυχική ανθεκτικότητα, να καλλιεργήσει σχέσεις και δεσμούς βασισμένους στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη.
Προς αυτό συγκλίνουν και συμβάλλουν η διδασκαλία μαθημάτων ανθρωπιστικών σπουδών, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και, φυσικά, ο/η εκπαιδευτικός, που με τη στάση και τη συμπεριφορά του θα λειτουργήσει ως πρότυπο, θα είναι εκεί για να διαχειριστεί τις διαφορές και τις κρίσεις, αμβλύνοντάς τες και καθοδηγώντας προς μια ειρηνική-δημοκρατική επίλυση».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αυξημένο αριθμό διορισμών ψυχολόγων στα σχολεία, με συνεχείς επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών σε ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, πρόληψης και αντιμετώπισης της επιθετικής συμπεριφοράς των ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού και καταπολέμησης οποιασδήποτε μορφής βίας. Για τον λόγο αυτόν συστάθηκαν στα σχολεία διμελείς ομάδες και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τετραμελείς ομάδες δράσης και δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα που μπορούν να επισκέπτονται μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί, για να ενημερώνονται και να καταγγέλουν περιστατικά.
«Ο διάλογος» είπε είναι το κλειδί στην πρόληψη και κατέληξε τονίζοντας ότι η ΔΔΕ Λάρισας θα είναι ανοιχτή και αρωγός στη διαχείριση από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και μαθήτριες οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει.
Στη συνέχεια ο καθηγητής Ψυχολογίας παιδικών και εφηβικών διαταραχών δρ Ηλίας Κουρκούτας αναφέρθηκε στις μορφές του σχολικού εκφοβισμού, στους τρόπους παρέμβασης, αλλά και στις σοβαρές και πολλές φορές καθοριστικές συνέπειες στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών.
Ο ανθυπαστυνόμος, στέλεχος του Τμήματος Ασφάλειας Ηλεκτρονικών και Τηλεφωνικών Επικοινωνιών και Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων Αντώνιος Υφαντής αναφέρθηκε στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού και η διευθύντρια σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Homo Digitalis, Λαμπρινή Γυφτοκώστα παρουσίασε τα ευαίσθητα δεδομένα του διαδικτυακού εκφοβισμού και μίλησε για το ψηφιακό αποτύπωμα.
Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το υλικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Προοπτικής (ΙΕΠ) για τον σχολικό εκφοβισμό από την τετραμελή ομάδα δράσης του Ν. Λάρισας, που αποτελείται από τον ΔΔΕ Ν. Ζέρβα, τη σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Ελένη Δημητρίου, την κοινωνική λειτουργό στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Λάρισας Αμαλία Λιούλα και την ψυχολόγο στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Λάρισας Ουρανία Σιμιτσή.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass