Θετικό αποτύπωμα στη φύση με αναγεννητική γεωργία

* ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ JOIST

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2024 16:10

Η στροφή προς την αναγεννητική γεωργία ως φιλοσοφία και οι καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της γεωργίας συνδυάζοντας τις παραδοσιακές πρακτικές με τη βιωσιμότητα ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο καινοτομίας JOIST στη Λάρισα, από τη farmB σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, παραγωγοί, προμηθευτές, αγρότες και στελέχη επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου μέσω των τοποθετήσεών τους παρουσίασαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τη διάδοση τεχνολογικών λύσεων που βασίζονται σε δεδομένα για την έξυπνη γεωργία.
Στη διάρκεια της ημερίδας που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογίες αλλά και χρήσιμα εργαλεία για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των γεωργικών εφοδιαστικών αλυσίδων ωφελεί τον αγροδιατροφικό τομέα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα, τη διαφάνεια, την ιχνηλασιμότητα και τη βιωσιμότητα. Όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα ενημερώθηκαν για επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε ψηφιακές τεχνολογίες που προσθέτουν αξία στα γεωργικά προϊόντα, για τεχνολογίες δεδομένων για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε γεωργικές επιχειρήσεις, υπεύθυνη ανταλλαγή δεδομένων και εργαλεία ψηφιακής γεωργίας, τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του γεωργικού τομέα στην κλιματική αλλαγή μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων, την αναγεννητική γεωργία και την πρακτική εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων γεωργίας στον αγρό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υιοθέτηση του μοντέλου αναγεννητικής γεωργίας για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στην αλυσίδα τροφίμων, με στόχο την ανάπτυξη καλλιεργειών με θετικό αποτύπωμα προς τη φύση και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή. «Η αναγεννητική γεωργία αποτελεί λύση σε ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Η γεωργία σήμερα εξαντλεί τους υδροφόρους ορίζοντες και εντείνει τη διάβρωση του εδάφους, χάνει χώμα γιατί δεν βλέπει την καλλιεργήσιμη γη σαν μέρος του συνολικού οικοσυστήματος. Η αναγεννητική γεωργία αντιλαμβάνεται τη δυνατότητα μιας καλλιεργητικής παρέμβασης να συμβάλει στην αποκατάσταση της υγείας του εδάφους, των φυτών, αλλά και της συνολικής υγείας του οικοσυστήματος, ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικότητας και της βιοποικιλότητας» επισήμαναν μεταξύ άλλων οι ομιλητές της ενότητας.
Ν.ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass