Αδύνατο το ατύχημα πλέον στον ΟΣΕ

* ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ * ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2027 Η ΓΡΑΜΜΗ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΒΟΛΟΥ * ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ SCADΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2024 15:10

Του Κώστα Γκιάστα

Απόλυτα βέβαιος ότι ο σιδηρόδρομος, με όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, είναι απόλυτα ασφαλής και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ατυχήματος, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γιάννος Γραμματίδης χθες από τη Λάρισα.

Ο κ. Γραμματίδης, που βρίσκεται στη θέση του προέδρου από τον Απρίλιο και η θητεία του ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, να δει το σύστημα τηλεδιοίκησης όπως και αυτό του SCADA (σ.σ. σύστημα επιτήρησης των τούνελ), να πάει στο Μουσείο του Πολιτικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών και φυσικά να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους στους χώρους. Παράλληλα μίλησε για το κατεστραμμένο από τις πλημμύρες του Ντάνιελ και μετά σιδηροδρομικό δίκτυο Λάρισας – Βόλου, εκτιμώντας πως μέσα στο 2027 και όχι το 2026, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά, θα γίνει λειτουργικό. Τέλος μίλησε για τον αγώνα που κάνουν οι λίγοι εργαζόμενοι σε σχέση με τις ανάγκες, ενώ ανέφερε πως στο μέλλον θα υπάρξουν και νέες προσλήψεις, αλλά και καινούργιες ειδικότητες.
Πιο αναλυτικά:
«Ήρθα στη Λάρισα προκειμένου να συναντήσω το προσωπικό του σταθμού. Ήταν κάτι που έπρεπε να έχω κάνει εδώ και αρκετό καιρό πριν. Ήρθα επίσης να επισκεφτώ το κέντρο τηλεδιοίκησης και scada (σ.σ. επιβλέπει τις γαλαρίες). Για να διαπιστώσω και ο ίδιος το πώς ασφαλώς λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Θεσσαλία. Είναι απολύτως βέβαιο πως με τα καινούρια συστήματα, με τα οποία είναι εφοδιασμένο το κέντρο τηλεδιοίκησης και scada είναι αδύνατη η οποιαδήποτε πιθανότητα ατυχήματος και με όλα αυτά που συμβάλλουν στο να υπάρχει ασφάλεια σιδηροδρομικού δικτύου. Είναι αυτό το οποίο αποτελεί τον καθημερινό μας αγώνα.
Παράλληλα θέλω να δω πώς πηγαίνουν άλλα έργα μας, όπως για παράδειγμα το έργο των πεζογεφυρών που είχαν προβλήματα, τα ηχοπετάσματα τα οποία έπρεπε να μπουν στη Λάρισα, και βέβαια η συντήρηση του ίδιου του σταθμού. Γιατί ο σιδηροδρομικός σταθμός της Λάρισας είναι από τους μεγαλύτερους σταθμούς της χώρας και θέλει συντήρηση. Υπάρχουν κομμάτια τα οποία καταρρέουν, πρέπει να το προλάβουμε, άρα λοιπόν αυτή είναι η έννοια της σημερινής μου επίσκεψης στη Λάρισα. Και παράλληλα να ακούσω όποια προβλήματα ή θέματα απασχολούν τους εργαζόμενους» είπε ο κ. Γραμματίδης αρχικά.
Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί όλα αυτά, αν είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, απάντησε πως «Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για τη θητεία τη δική μου η οποία ξεκίνησε τον προηγούμενο Απρίλιο και τελειώνει μάλιστα στο τέλος του μήνα.
Για το αν είκοσι μήνες και πλέον μετά το δυστύχημα των Τεμπών υπάρχουν ή όχι κενά ασφαλείας στον σιδηρόδρομο και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες είπε «Το σύστημα είναι τέτοιο σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στον κεντρικό άξονα που συνδέει τον Πειραιά με τη Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχει περίπτωση κανενός ατυχήματος. Και πρέπει να σας θυμίσω ότι όλα εκείνα που εμφανίστηκαν ως δήθεν ατυχήματα, δεν ήταν. Εμφανίστηκε ότι θα γινόταν μετωπική σύγκρουση στο κομμάτι μεταξύ Αγίων Αναργύρων και σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών, που δεν ήταν πραγματικότητα. Ήταν πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ο σιδηρόδρομος βάλλεται και βάλλεται στο πιο καίριο σημείο που είναι η ασφάλεια. Βάλλεται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βάλλεται από διάφορες πηγές που δεν θέλω να τις κατονομάσω. Υπάρχουν σκοπιμότητες που επίσης δεν θέλω να κατονομάσω. Είναι άδικο γιατί έχουμε ένα ολιγομελές προσωπικό που έπρεπε να έχουμε δυόμισι χιλιάδες άτομα και έχουμε 640 άτομα προσωπικό. Τι να πρωτοκάνουν; Με διπλές βάρδιες ο καθένας. Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και έχουν πετύχει μέχρι σήμερα να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου. Εγώ μπορώ να εγγυηθώ από την πλευρά μου αυτή την ασφάλεια, αλλά βέβαια αυτό που δεν μπορώ να εγγυηθώ είναι τη διαστρέβλωση της εικόνας της ασφάλειας από τα ΜΜΕ, τα οποία πολλές φορές παρασύρονται από κάποιες πληροφορίες και από υποβολιμαίες πληροφορίες. Αυτό να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και ξαναφέρουμε τον κόσμο πίσω στα τρένα. Γιατί αυτό που έχω παρατηρήσει όπου κι αν πηγαίνω είναι ότι τα τρένα μας είναι άδεια. Γιατί είναι άδεια; Ακριβώς γιατί έχει δημιουργηθεί εντύπωση ότι ο σιδηρόδρομος είναι ανασφαλής, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί το ασφαλέστερο συγκοινωνιακό μέσο. Πρέπει να πω ότι το κακό ξεκίνησε από αυτό το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Από κει και πέρα επιδεινώθηκε αυτό περισσότερο από τις πλημμύρες Daniel και Ηλίας που έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου. Σας θυμίζω ότι μέσα σε 40 μέρες το προσωπικό του ΟΣΕ και οι εργολάβοι κατάφεραν να ενώσουν την Ελλάδα που ήταν κομμένη στα δύο».
ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
Αναφερόμενος στην τηλεδιοίκηση είπε πως είναι ένα πολύ μεγάλο έργο «Όπως και η σηματοδότηση είναι ακόμα ένα πολύ μεγάλο έργο. Ακόμα συνεχώς βελτιώνεται το GSMR το οποίο επίσης βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης και ECTS επίσης. Άρα γίνεται ό,τι είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα». Ακόμα για τις αυτόματες ισόπεδες διαβάσεις πρόσθεσε πως ήδη καταφέραμε να αποσπάσουμε 25.000.000 ευρώ για 95 διαβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Το δίκτυο κάτω από τη Λάρισα δεν έχει τέτοια».
Για το ζήτημα της γραμμής Λάρισας – Βόλου απάντησε ως εξής: «Οι δύο κάθετοι άξονες Παλαιοφάρσαλο - Καλαμπάκα και Λάρισα - Βόλος είναι μέσα σ’ αυτό το σχέδιο, το οποίο η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζονται τώρα. Αυτές οι εργολαβίες είναι περίπου 450 εκατομμύρια, άρα το Υπουργείο έχει επισπεύσει αυτές τις διαδικασίες ξεπερνώντας πάρα πολλά προβλήματα. Υπήρχε θέμα με την εξασφάλιση των πόρων, αλλά τώρα βλέπω ότι υπάρχει μία εξέλιξη. Ήδη με το διοικητικό μας συμβούλιο βγάζουν συνεχώς αποφάσεις».
Σχετικά βέβαια με το χρονοδιάγραμμα του εν λόγω έργου είπε: «Αυτό το οποίο έλεγα πριν από λίγο καιρό, πριν λίγους μήνες ότι αρχές του 2026 θα έπρεπε να έχουν τελειώσει τα έργα. Για να είμαστε απολύτως ρεαλιστές εγώ πιστεύω ότι θα μπορούμε να φτάσουμε και μέχρι το 2027. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία μεσολαβούν και δημιουργούν αυτό το πρόβλημα καθυστερήσεων. Παραδείγματος χάρη το πώς εξασφαλίζουμε τα κατάλληλα ανταλλακτικά, το οποίο δεν είναι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Άρα υπάρχουν και τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις. Όμως βλέπω ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει μπει πραγματικά σε έναν αγώνα δρόμου. Κι αυτό γιατί θέλει να εξασφαλίσει ότι θα μπορούμε πλέον να επικοινωνούμε με νευραλγικά μας κέντρα όπως είναι η περιοχή των κάθετων αξόνων. Και να μην ξεχνάμε ότι έχουμε το μεγάλο θέμα της σύνδεσης του σιδηρόδρομου με τα λιμάνια και τις βιομηχανικές περιοχές. Δείτε τον Βόλο όπου λόγω των σημείων δε φτάνει η γραμμή πλέον στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου».
Τέλος για το αν θα γίνουν προσλήψεις απάντησε ως εξής: «Προς το παρόν έχουμε 50 κλειδούχους που περνούν από ΑΣΕΠ και νομίζω πως 21 Οκτωβρίου θα γίνει το πρώτο τεστ και όσοι περάσουν από αυτό θα πηγαίνουν για εκπαίδευση στα εκπαιδευτικά μας κέντρα. Είναι το πρώτο που έχουμε ζητήσει. Έχουμε ανάγκη σταθμαρχών και εξειδικευμένου προσωπικού» και υπογράμμισε πως στο μέλλον θα υπάρξουν και καινούριες ειδικότητες με πρακτικές εκπαίδευσης υιοθετημένες από το εξωτερικό.

Gallery άρθρου

{gallery}371982{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass