Παύτηκε δίωξη τριών ατόμων για έλλειμμα στον Δήμο Τεμπών

*ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ *ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟ *Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΕΓΚΑΙΡΑ, ΑΛΛΑ Η ΜΗΝΥΣΗ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2024 14:10

Με την οριστική παύση της δίωξης σε βάρος τους, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας έληξε χθες η δικαστική περιπέτεια για τρία μέλη σχολικών επιτροπών του Δήμου Τεμπών, δυο εκπαιδευτικούς και μια δημοτική υπάλληλο, που βρέθηκαν εμπλεκόμενες, καθώς παραπέμφθηκαν ως κατηγορούμενες για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού, με αφορμή ένα υπαρκτό έλλειμμα ύψους 110.000 ευρώ στις σχολικές επιτροπές του Δήμου, έλλειμμα το οποίο ωστόσο φέρεται να είχε δημιουργηθεί σε προηγούμενη περίοδο από τη δική τους θητεία.

Το παράδοξο μάλιστα αυτής της περίπλοκης υπόθεσης είναι πως, καθώς από την περίοδο που αποφασίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης (2018), την περίοδο όπου ερευνήθηκε (2021), μέχρι και την περίοδο που καταγγέλθηκε στη Δικαιοσύνη (2023), το αδίκημα μεταβλήθηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα, λόγω μείωσης του ελλείμματος, ενώ λόγω μερικής παραγραφής (σ.σ. τελέστηκε την περίοδο 2013 – 2018) το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούνε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μόνο οι διαχειριστές της νεότερης περιόδου και να απαλλαγούν οι τυχόν υπαίτιοι παλαιότερων περιόδων, που δημιουργήθηκε το έλλειμμα που ανερχόταν, σε περίπου 50.000 ευρώ για την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή και περίπου σε 64.000 ευρώ για τη δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή του Δήμου Τεμπών.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΤΟ 2018
Αναλυτικότερα η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2018 από τον προηγούμενο δήμαρχο Τεμπών Κων. Κολλάτο ο οποίος ζήτησε από ορκωτό λογιστή να εξετάσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Σχολικών Επιτροπών την 31η Δεκεμβρίου 2018, με τον έλεγχο να επεκτείνεται στην περίοδο από το 2012 έως το 2018.
Οι ελεγκτές, με την έκθεσή τους το 2021, διαπίστωσαν όντως έλλειμμα που συνολικά ξεπερνά τις 120.000 ευρώ (αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα), αλλά με την αναμορφωμένη πως προς τα ποσά επιστολή του ορκωτού ελεγκτή προς τον νυν δήμαρχο Τεμπών Γ. Μανώλη το έλλειμμα μειώνεται περίπου στις 110.000 ευρώ και το αδίκημα μετατρέπεται σε πλημμεληματικού χαρακτήρα και, έχοντας παρέλθει και η πενταετία τίθεται εν μέρει στο αρχείο λόγω παραγραφής.
Το δικονομικό έναυσμα για τον σχηματισμό της δικογραφίας δίνεται όταν παραμονές των περυσινών αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Μανώλης για λόγους που έχει εξηγήσει αρμοδίως, καταθέτει αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, στην εκπνοή της παραγραφής του αδικήματος. Η μήνυση του κ. Μανώλη, με την οποία ζητά «την απόδοση των όποιων ποινικών ευθυνών και την ποινική δίωξη παντός εν γένει υπεύθυνου για την τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων και παραλείψεων» προκαλεί ωστόσο την παρέμβαση του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο οποίος διατάσσει προκαταρκτική έρευνα.
Στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - να δοθούν εξηγήσεις, γιατί ενώ ο έλεγχος περαιώθηκε το 2021 η υπόθεση καταγγέλθηκε στη Δικαιοσύνη στις 10 Αυγούστου 2023 (σ.σ. παραμονές ουσιαστικά των αυτοδιοικητικών εκλογών).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
Υπενθυμίζεται πως για την περίοδο 2013 – 2018 δεν συντάχθηκαν απολογισμοί και από τον αρχικό έλεγχο του Ορκωτό λογιστή προκύπτει ότι το ταμειακό έλλειμμα στην πρωτοβάθμια επιτροπή ανέρχεται 72.862,65 ευρώ, ενώ για τη δευτεροβάθμια ανέρχεται σε 64.422,13 ευρώ. Μετά την αποκρυστάλλωση του ελλείμματος (προσκόμιση στοιχείων, τιμολόγια κλπ), το ταμειακό έλλειμμα διαμορφώνεται σε 50.486,44 ευρώ, για την επιτροπή της πρωτοβάθμιας και σε 64.422,12 ευρώ για την επιτροπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έλλειμμα με βάση το οποίο παραπέμπονται οι τρεις γυναίκες και δη, μια υπάλληλος του Δήμου Τεμπών, αλλά και δυο εκπαιδευτικοί - μέλη των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίοι θήτευσαν τα τελευταία χρόνια της ελεγχθείσας περιόδου.
ΠΑΥΘΗΚΕ Η ΔΙΩΞΗ
Οι τρεις κατηγορούμενες (σ.σ. για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας εμπιστευομένους στους υπαίτιους λόγω της ιδιότητάς τους ως διαχειριστές ξένης περιουσίας) βρέθηκαν χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας.
Με την υπεράσπιση κατά την έναρξη της δίκης να θέτει θέματα, αποβολής της πολιτικής αγωγής, ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος και του απαραδέκτου της ποινικής δίωξης. Με την εισαγγελέα της έδρας να κάνει αποδεκτό το αίτημα περί παύσης της ποινικής δίωξης σημειώνοντας ότι δεν υποβλήθηκε νομότυπα η έγκληση αφού, υποβλήθηκε από τον Δήμαρχο Τεμπών, ενώ θα έπρεπε να είχε υποβληθεί από τα ΔΣ των Σχολικών Επιτροπών (ως ΝΠΔΔ).
Διευκρινίζοντας ότι πέραν αυτού, «υποβλήθηκε και εκπρόθεσμα» από τον νυν Δήμαρχο Τεμπών με δεδομένο ότι το πόρισμα των ελεγκτών είχε κατατεθεί από το 2021.
Με την πρόεδρο του δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση να ανακοινώνει πως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας δέχεται τα περί μη νομότυπης έγκλησης, παύοντας έτσι οριστικά η δίωξη κατά των τριών γυναικών. Με τις παριστάμενες να δέχονται με ανακούφιση την εξέλιξη αφού όπως επισημάνθηκε από τους δικηγόρους τους «κακώς ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους» καθώς βρέθηκαν κατηγορούμενες για ένα έλλειμμα παρελθόντων ετών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass