Πολιτικό ζήτημα με φόντο το ταμείο για τον «Ντάνιελ»

* Για «φιέστα» μιλούν Βασ. Κόκκαλης και Λίτσα Λιακούλη, καταγγέλλοντας αποκλεισμό των βουλευτών της αντιπολίτευσης και απαξίωση φορέων  Κακώς δεν εκλήθησαν όλοι οι βουλευτές, υποστήριξε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και το αποδίδει σε «φάουλ» του Δημ. Κουρέτα *Κριτική και 7 ερωτήματα για ζημιές από τον βουλευτή της ΝΔ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2024 13:01

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τη Θεσσαλία εξελίσσεται το κυβερνητικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και η προχθεσινή σύσκεψη παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ, με κοινή ανακοίνωσή τους, κίνηση, πάντως, που δε συνηθίζεται στα τοπικά πολιτικά πράγματα, χαρακτήρισαν τη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με τους φορείς «φιέστα», καταγγέλλοντας, παράλληλα, «αποκλεισμό των βουλευτών της αντιπολίτευσης, απαξίωση των φορέων και εμπαιγμό των πολιτών».
Με τη στάση των δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης συμφώνησε εμμέσως πλην σαφώς και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος με χθεσινή ανακοίνωσή του απέδωσε στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, τη μη πρόσκληση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «φάουλ» την επιλογή του.
«Κακώς δεν εκλήθησαν όλοι οι βουλευτές, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Υπάρχει κοινή ανακοίνωση βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι αποκλείστηκαν από αυτήν τη συνάντηση» δηλώνει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και καταλήγει σημειώνοντας πως: «Είναι μια δημόσια εκδήλωση, στην οποία νομίζω ότι όλοι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν».
Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές του νομού, στην κοινή ανακοίνωσή τους, κίνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη, αναφερόμενοι στο οργανωτικό σκέλος της σύσκεψης επισημαίνουν τα εξής: ««Συσκέπτονται» μόνοι τους, δήθεν για την «ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», χωρίς ακόμη να έχει δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση το σχέδιο ανασυγκρότησης, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του. «Συσκέπτονται» χωρίς τους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού, χωρίς τους βουλευτές, χωρίς τους εκπροσώπους των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.
«Συσκέπτονται» χωρίς ατζέντα, χωρίς αρχή-μέση και τέλος σε μια ατέρμονη, ανώφελη και αδιέξοδη συζήτηση, κάνοντας μόνο πελατειακή πολιτική στο κομματικό τους ακροατήριο».
Οι δύο βουλευτές επικρίνουν τα κυβερνητικά στελέχη για προβολή των αποζημιώσεων, που δόθηκαν μετά από μεγάλη καθυστέρηση και πολλές αναβολές «την ώρα που εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν αποκλειστεί ακόμη και από αυτές τις αποζημιώσεις-ψίχουλα», καθώς και για εκ νέου ανακοίνωση έργων χωρίς μελέτες και χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
«Αφού έκαναν τη Θεσσαλία «πείραμα» και τους Θεσσαλούς «πειραματόζωα», αναθέτοντας στους περιβόητους Ολλανδούς το σχέδιο ανασυγκρότησής της, χωρίς μέχρι σήμερα να δημοσιοποιήσουν ποια σημεία αποδέχονται και ποια απορρίπτουν, αφού εμπορευματοποίησαν το νερό με τον ΟΔΥΘ Α.Ε., που ακόμη δε λειτούργησε, αφού αφήνουν μέχρι και σήμερα απροστάτευτη και αθωράκιστη τη Θεσσαλία με τα αναχώματα έναν χρόνο μετά τον «Daniel» να μην έχουν έρθει καν στην πρότερη κατάσταση (κ. Εισαγγελέα;), ενώ παράλληλα η αποκατάσταση του οδικού δικτύου βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν, αφού κανένα έργο δεν έγινε και ούτε έχουν υπογραφεί συμβάσεις, εμφανίζονται ως σωτήρες!» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη σύνταξης Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία, καθώς «είναι αδύνατο ο τόπος μας να ανακάμψει, αν δεν υπάρξει ειδική χρηματοδότηση και αναπτυξιακή μέριμνα για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, στις επιχειρήσεις, στις οικογένειες».
7 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος με τη χθεσινή ανακοίνωσή του αναδεικνύει επτά εκκρεμότητες για τις συνέπειες του «Daniel» που χρήζουν αντιμετώπισης από τα συναρμόδια Υπουργεία.
* Ακαλλιέργητα
με φέρτα υλικά
Ο αποπεμφθείς υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης εδώ είχε δεσμευτεί ότι, πέρα από το πρόγραμμα για την Κάρλα, θα υπάρχει και ένα δεύτερο πρόγραμμα για τα χωράφια που έχουν φερτά υλικά, που έχουν πάθει ζημιά, που είναι ακαλλιέργητα. Ο υπουργός μπορεί να αποπέμφθηκε, αλλά το κράτος έχει συνέχεια. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και περιμένουν οι αγρότες και από το Κιλελέρ και από τα Φάρσαλα και από αλλού, να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τι θα γίνει με αυτούς;
* Αποζημιώσεις μήλων
Υπήρχε ένα αίσθημα αδικίας, το λέγανε ευθέως -μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ότι ευνοήθηκαν στη Μαγνησία, όπου πήραν 500 ευρώ το στρέμμα και αδικήθηκαν οι εδώ παραγωγοί. Αναγκάστηκαν να βγάλουν κατ’ επανάληψη τα τρακτέρ στον δρόμο, ακόμη και την ημέρα των ευρωεκλογών. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι θα αποζημιωθούν με 450 ευρώ το στρέμμα οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς.
* Καστανοπαραγωγοί
σε απόγνωση
Υπάρχει και ζήτημα με τους καστανοπαραγωγούς. Πέραν από τον «Daniel» έχουν μεγάλο πρόβλημα με τη φαιά σήψη. Υπάρχει ζημιά, απώλεια παραγωγής και θα πρέπει και εκεί να υπάρξουν ανάλογα ανακλαστικά από πλευράς της κυβέρνησης. Μη χρειαστεί να γίνουν πάλι κινητοποιήσεις, να τρέχουν έναν χρόνο, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις και ενισχύσεις και για τους καστανοπαραγωγούς.
* Ζωοτροφές για πανώλη
Για την πανώλη ο εγκλεισμός επέβαλε και αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να ταΐζουν ζωοτροφή, από τη στιγμή που δε βγάζουν έξω τα ζώα τους. Άρα θα πρέπει να εξεταστεί και εκεί πώς θα υπάρξει ένα μέτρο στήριξης των κτηνοτρόφων.
* Καθυστερήσεις στο 5.2
Στο «5.2», έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Τους ζητάμε πράγματα, ασφαλιστικές ενημερότητες, γραφειοκρατικά ζητήματα, που στο τέλος της ημέρας πόσοι από αυτούς θα επιμείνουν να αποκαταστήσουν το κοπάδι τους, το ποιμνιοστάσιό τους, για να ζήσουν. Λοιπόν, θα πρέπει άμεσα αυτό να λυθεί.
* Γέφυρες Αμπελιάς
και Παλαιόπυργου
Χαίρομαι κ. Ταχιάο για όσα μας είπατε, αλλά όταν εσείς θα φύγετε από εδώ εμάς θα μας ρωτήσουν: Μάξιμε, πότε θα γίνει η καινούρια γέφυρα στην Αμπελιά; Πότε θα γίνει η καινούρια γέφυρα στον Παλαιόπυργο; Καλό είναι, έναν χρόνο μετά, να έχουμε όσο το δυνατόν τεκμηριωμένες απαντήσεις, έναν οδικό χάρτη. Προχωράει αυτό που ξεκίνησε ο περιφερειάρχης, η ιρλανδική γέφυρα, έστω με τις όποιες καθυστερήσεις υπήρχαν. Είναι θετικό, αλλά δεν ξέρουμε τι χειμώνα θα έχουμε μπροστά μας και πόσο εύχρηστη αυτή θα είναι.
* Ακτινίδια
Στις 2 Απριλίου κατέθεσα μια ερώτηση μετά από συνάντηση που είχα με παραγωγούς από το Δέλτα Πηνειού, καλλιεργητές ακτινιδίου, οι οποίοι μου λένε «δεν ξέρουμε τι αποζημίωση θα πάρουμε για το φυτικό κεφάλαιο για να μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε». Στις 2 Απριλίου η ερώτησή μου προς τους υπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Το μεν Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εντός του προβλεπόμενου από τον κανονισμό της Βουλής μήνα, μου απαντά στις 30 Απριλίου και μου λέει, μεταξύ άλλων, ότι «η σχετική απόφαση για τη χορήγηση προκαταβολής θα εκδοθεί μετά την υποβολή των απαραίτητων στοιχείων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Η ερώτηση απευθύνεται και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Περνάει ένας μήνας, δεν απαντά. Περνάνε δύο μήνες, δεν απάντα. Περνάνε τρεις μήνες, δεν απαντά. Τον τέταρτο μήνα λαμβάνω απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι μετά από 4 μήνες, για να έχει καθυστερεί τόσο η απάντηση, θα υπάρχει και λύση στο πρόβλημα, θα έχουν επικοινωνήσει τα δύο συναρμόδια Υπουργεία για να μας πούνε ποιο είναι το ύψος της αποζημίωσης - αφού λεφτά υπάρχουν κατά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Τριαντόπουλο. Η απάντηση, λοιπόν, που παίρνω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη είναι: «Οι προϋποθέσεις και το ύψος αποζημίωσης για τους δικαιούχους θα περιγράφονται αναλυτικά σε σχετική ΚΥΑ της κρατικής αρωγής». Αν γίνατε εσείς σοφότεροι, έγινα και εγώ. Νομίζω χρειαζόμαστε λίγο καλύτερο συντονισμό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass