Εκτός στεγαστικών προγραμμάτων τα ΑμεΑ

*«ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΪΚΟΣ *ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΑ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2024 13:46

Την έντονη διαμαρτυρία της για το ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) στις ευνοικές ρυθμίσεις των στεγαστικών προγραμμάτων «Σπιτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ», εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, μετά τις πρόσφατες εξειδικεύσεις των μέτρων. Όπως γίνεται γνωστό μέσω ανακοίνωσης της Συνομοσπονδίας, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους, δεν συμπεριλαμβάνονται, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ, που καταγγέλλει πως «τα άτομα με αναπηρία είναι αόρατα για την πολιτεία και δεν έχουν καμία στήριξη».

Όπως διευκρινίζεται μεταξύ άλλων «με τη νέα χρονιά αναμένεται η υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν 20.000 ωφελούμενοι για αγορά κατοικίας μέσω δανειοδότησης που θα καλύπτεται ως εξής: 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Επιπλέον, για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.
Για ακόμα μία φορά, εμφανίζεται πως τα άτομα με αναπηρία ή και χρόνιες παθήσεις παραμένουν αόρατα και δεν λαμβάνουν καμία στήριξη, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα ζητήματα σχετικά με την εύρεση και απόκτηση κατοικίας».
Τονίζουν ότι «η συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στεγαστικής Στρατηγικής με διακριτό τρόπο, είναι επιβεβλημένη, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, εάν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.
Ακόμα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το επιπλέον κόστος που απαιτείται μετά την αγορά κατοικίας και για τις προσαρμογές που πρέπει να γίνονται για την προσβασιμότητα των χώρων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (Ν. 4067/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) καθώς η έλλειψη προσβάσιμης κατοικίας είναι εις γνώση της Πολιτείας».
Με βάση όλα τα παραπάνω, στο επερχόμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ «κρίνεται επιβεβλημένο όλα τα διακριτά μέτρα που αφορούν σε τρίτεκνους και πολύτεκνους να ισχύσουν και για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω βάσει ΚΕΠΑ ή από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της. Επιπλέον, να προβλεφθεί διπλασιασμός των εισοδηματικών ορίων, όπως ισχύει στην ΚΥΑ για τη συμπερίληψη των ευάλωτων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, για τους δικαιούχους με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, λόγω του επιπλέον κόστους που επιφέρει η αναπηρία/ χρόνια πάθησή τους».
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το θέμα απασχολεί αρκετά και την περιοχή της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τις περσινές πλημμύρες, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία ήδη βρισκόταν πολλά άτομα με αναπηρία. Ο κ. Στέφανος Πάικος, πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας δηλώνει στην «Ε» πως το πρόβλημα σε όλη τη Θεσσαλία είναι ακόμα πιο έντονο.
«Αυτό γιατί ήδη χιλιάδες άτομα και οι οικογένειές τους έχουν δυσκολευτεί αρκετά με τις καταστροφές και μετά από αυτές. Αυτό που ζητάμε είναι πολύ λογικό και πολύ απλό. Ζητάμε να ενταχθούν τα άτομα με αναπηρία στα προγράμματα Σπίτι μου» λέει και παρατηρεί «έλλειψη φροντίδας απέναντι στα ΑμεΑ», ενώ την ίδια ώρα έχουν ενταχθεί άλλες κατηγορίες πολιτών και οικογενειών.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass