«Κονταρομαχίες» για συμβάσεις και αναθέσεις

* ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ * «ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΔΣΑ» ΔΗΛΩΣΕ Ο ΘΑΝ. ΜΑΜΑΚΟΣ, ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ «ΟΙ ΦΟΔΣΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΔΣΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ»

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2024 13:36

Περισσότερες από δύο ώρες έκανε να ξεκινήσει ουσιαστικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων χθες βράδυ, καθώς τόσο διήρκησε η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τη μείζονα αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του δημάρχου προς το συμβούλιο, σημειώθηκε έντονος διάλογος ανάμεσα στον δήμαρχο, κ. Θανάση Μαμάκο, και τον επικεφαλής της «Συμπαράταξης», κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, για τα θέματα των προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ, αλλά και των απευθείας αναθέσεων.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Δεληγιάννης, και σε συνέχεια της ανταλλαγής ανακοινώσεων σχετικά, μίλησε για τις δύο προγραμματικές συμβάσεις με το ΕΚΠΑ που ήρθαν σε διάστημα λίγων ημερών σε Δήμο και ΔΕΥΑΛ.

Σχετιζόταν με τη συμβουλευτική του Δήμου και το βιοαέριο και τόνισε πως ο καθηγητής κ. Τσάκας είναι επιστημονικά υπεύθυνος.
Σημείωσε πως η μία εκ των δύο, η υπόθεση του Δήμου, πήγε στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης, ακυρώθηκε και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «επιχειρήθηκε παράκαμψη». Καταλήγοντας απηύθυνε ερώτημα προς τον κ. Μαμάκο «αν αυτός ο άνθρωπος, ο κ. Τσάκας, είναι συνεργάτης του και σε ποιους τομείς».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων αρχικά είπε πως ο κ. Δεληγιάννης συνεχίζει να διαστρεβλώνει την αλήθεια, αφού οι προγραμματικές συμβάσεις προβλέπονται από τον νόμο και δεν είναι απευθείας αναθέσεις.
Εξήγησε πως είναι καταξιωμένο το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και ότι θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη. Είπε, ακόμα, πως «ο πρύτανης εκπροσωπεί νόμιμα το πανεπιστήμιο και κάθε σύμβαση εγκρίνεται από το πρυτανικό συμβούλιο. Όταν γίνονται προτάσεις στον Δήμο, τις αξιολογεί και τις οδηγεί στα αρμόδια όργανα». Ρώτησε δε, «ποιο είναι το πρόβλημα να ορίζεται το ίδιο πρόσωπο ως υπεύθυνος».
Επίσης, τόνισε πως η Αποκεντρωμένη έκρινε νόμιμη την υπόθεση της ΔΕΥΑΛ, ενώ λανθασμένα έκρινε στην προγραμματική του Δήμου και πως θα υπάρξει προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152.
Επιστρέφοντας στο θέμα του ΕΚΠΑ ο κ. Μαμάκοε ρώτησε τον κ. Δεληγιάννη: «Αμφισβητείτε αυτούς τους ανθρώπους; Υπονοείται πως το ΕΚΠΑ έχει υπόγειες διαδρομές με τον δήμαρχο Λαρισαίων;» και συμπλήρωσε πως: «Εδώ δεν έχουμε αναθέσεις σε φυσικό πρόσωπο, όπως κάνατε εσείς με τον επιβλέποντα του διδακτορικού σας, για μια παρεχόμενη υπηρεσία και την υπογράψατε εσείς ο ίδιος».
Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Κώστας Αργυρόπουλος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως προσπάθησαν «στο θέμα του βιοαερίου να μαζέψουν λάθη που προκάλεσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τους χειρισμούς της».
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ
ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Λαρισαίων ενημέρωσε το συμβούλιο για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό, όπου αναφέρθηκε πως θα υπάρξει επιχορήγηση 250 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Δήμους.
Είπε, ακόμα, πως θα επισπευστεί η διαδικασία πρόσληψης δημοτικών αστυνόμων. Για το πρόγραμμα 55-74 μετέφερε τη δέσμευση πως θα ξεκινήσει κυλιόμενα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Για το Πρόγραμμα Μαριέτα Γιαννάκου, σχετικά με τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, τόνισε πως θα ξεκινήσει το 2025 υπό την επιτήρηση της ΚΤΥΠ. Ακόμα, υποστήριξε ότι επίκειται αλλαγή στην προσφορά γάλακτος προς τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, με ένα χρηματικό ποσό.
Για το θέμα των σχολικών καθαριστριών ο κ. Μαμάκος δήλωσε ότι αυτήν τη χρονιά προσλήφθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των καθαριστριών για τα σχολεία. Συνολικά, είπε, «αυτήν τη στιγμή είναι 186, από τις οποίες οι 125 με την επιβάρυνση του Δήμου είναι πλήρους απασχόλησης». Δήλωσε προς το σώμα πως η Δημοτική Αρχή θα μετατρέψει τις 61 σε πλήρους απασχόλησης από μερικής, μέσα στον Ιανουάριο του 2025.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΦΟΔΣΑ
Σχετικά με τους ΦΟΔΣΑ είπε πως με το νέο νομοσχέδιο οι ΦΟΔΣΑ Λάρισας και Μαγνησίας καταργούνται και απορροφούνται από τον ΦΟΔΣΑ Τρικάλων και Καρδίτσας. Χαρακτήρισε ως «μνημείο προχειρότητας» μια τέτοια απόφαση και είπε πως «ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να υπάρχουν οικονομικά τεκμήρια για να γίνει ό,τι γίνει.
Άλλο να υπάρχουν συνενώσεις σε εθελοντική βάση και όχι να επιβάλλονται από υπηρεσιακούς παράγοντες, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη τι ζητάει η τοπική κοινωνία». Γι’ αυτό το θέμα θα ακολουθήσει διαπαραταξιακή, με σκοπό να υπάρξει κοινή ανακοίνωση – τοποθέτηση.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο κ. Δεληγιάννης απαντώντας στο θέμα των καθαριστριών ζήτησε πλήρη νούμερα και σε μια επόμενη φορά να γίνει μια συνολική συζήτηση για τη λειτουργία των σχολείων, με τον κ. Μαμάκο να απαντάει πως «ρίχνει άσφαιρα πυρά».
Πάνω σ’ αυτό το θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Πέτρος Κρίκης απάντησε και στους δύο, λέγοντας πως η πολιτική των δύο παρατάξεων ακολουθεί την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και επί της ουσίας την εξαφάνιση των προσλήψεων στους Δήμους.
«Είναι καθαρά τα πράγματα. Είναι οδηγία της Ε.Ε. Αν θέλετε, κάντε σκυλοκαβγά. Η ουσία είναι πως πρέπει να πάμε απέναντι, αν θέλουμε λύσεις. Εμείς είμαστε απέναντι» ξεκαθάρισε, καλώντας τους να τον ακολουθήσουν αν πραγματικά θέλουν αλλαγή.
Να σημειωθεί πως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην αντιδημάρχου Δημήτρη Γεωργάκη πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Επίσης, το συμβούλιο καλωσόρισε την κ. Ελένη Σιαματά ως νέα δημοτική σύμβουλο.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass