«Κενό γράμμα οι υποσχέσεις για τους τρίτεκνους»

*ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΟΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝ. ΜΑΚΑΣ *ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2024 13:51

 «Άλλα περιμέναμε και άλλα ακούσαμε…». Αυτό είναι το βασικό σχόλιο των ανθρώπων του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Λάρισας για τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Δ.Ε.Θ. για την εν λόγω κατηγορία οικογενειών.

Τόσο η πρόεδρος του συλλόγου κ. Δήμητρα Αποστολοπούλου όσο και το μέλος, που είναι και αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία (ΟΠΟΤΕΕ), κ. Κωνσταντίνος Μακάς, μιλώντας στην «Ε» εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι δεν πήραν τις διαβεβαιώσεις πως κάτι αλλάζει στο βασικό τους αίτημα, το οποίο είναι η εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους.
Η κ. Αποστολοπούλου τονίζει πως νιώθει απογοητευμένη και συγκεκριμένα σημειώνει τα εξής: «Ακούμε μόνο λόγια τα τελευταία χρόνια και τίποτα δε γίνεται. Τα περισσότερα από αυτά που ακούσαμε δε μας εξισώσουν σε καμία περίπτωση με τους πολύτεκνους.
Η λέξη σύγκλιση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θέλουμε εμείς. Έχουμε την αίσθηση πως η κυβέρνηση όχι μόνο παίζει με τις λέξεις, αλλά στην ουσία παίζει με εμάς. Παίζει με τις τρίτεκνες οικογένειες. Υπάρχει πλέον μεγάλη δυσπιστία, γιατί άλλα περιμέναμε και τίποτα δεν ακούσαμε».
Υποστηρίζει, μάλιστα, πως οι τρίτεκνες οικογένειες στη χώρα είναι πολλές χιλιάδες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλα όσα θα γίνουν με την υπόθεσή τους.
Με αφορμή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στην 85η ΔΕΘ σχετικά με τις τρίτεκνες οικογένειες, τοποθετήθηκε και ο κ. Κωνσταντίνος Μακάς, μέλος Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Λάρισας και αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Τριτέκνων – ΟΠΟΤΕΕ.
Ο κ. Μακάς αναφέρει πως «ανακοινώθηκαν μέτρα από τον πρωθυπουργό, όπως σύγκλιση των δικαιωμάτων των τριτέκνων με των πολύτεκνων. Αναφέρθηκε ανεξάρτητα από εισόδημα, στον διορισμό στο Δημόσιο και στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, μέχρι στη συμμετοχή στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού».
Ωστόσο, διευκρινίζει πως «να θυμίσουμε τις διαρροές που υπήρχαν για άμεση εξομοίωση πολυτέκνων-τριτέκνων, που τελικά αποδείχθηκε κενό γράμμα. Δε λύνεται το δημογραφικό πρόβλημα με αυτά τα μέτρα».
Επανέλαβε, μάλιστα, το πάγιο αίτημά τους, που είναι η νομοθετική ρύθμιση ένταξης των τριτέκνων στις πολύτεκνες οικογένειες.
«Μπορούμε να διαχωρίσουμε τα αιτήματα σε δύο βασικές κατηγορίες, στα οικονομικά και στα θεσμικά αιτήματα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε», συμπληρώνει ο κ. Μακάς και διευκρινίζει πως: «Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο τρίτεκνος εκπαιδευτικός δημόσιος υπάλληλος μπορεί να υπηρετεί στα πιο απομακρυσμένα χωριά στον Νομό Λάρισας και στην Ελλάδα που υπάρχουν, σε αντίθεση με τις ξεχωριστές ομάδες που υπάρχουν και υπηρετούν εντός 20 χιλιομέτρων της κατοικίας τους, όπως είναι οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, νοσηλευτές-ιατροί, εκκλησιαστικοί.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι με το τεκμαρτό εισόδημα που «έπιασε» και τον τρίτεκνο ελεύθερο επαγγελματία και το προστατευόμενο παιδί του που είναι φοιτητής, με αποτέλεσμα για το 2024 να χαθεί το φοιτητικό επίδομα, καθώς και το επίδομα παιδιών». Θύμισε, μάλιστα, πως «οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις και ότι η Ελλάδα ανήκει στις 7 πιο γερασμένες χώρες του κόσμου», ενώ καταλήγοντας τόνισε πως «φτάνει πια η αναλγησία, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός στις τρίτεκνες οικογένειες».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

Αναγνωρίζεται διά βίου η τριτεκνική οικογένεια
*ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Στα θέματα των τριτέκνων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάζοντας χθες τα μέτρα στήριξης της οικογένειας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Όπως η ίδια ανέφερε, αναγνωρίζεται πλέον διά βίου η τριτεκνική ιδιότητα, σε σχεδόν 200.000 οικογένειες, καθώς αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων, αφού μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιώνονταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του, με την πιστοποίηση να γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.
Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, «αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων, ενώ παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά στο Πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο. Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους Παιδικούς Σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass