Με κάθε βροχή επανέρχεται ο φόβος της πλημμύρας…

* Eναν χρόνο μετά το χτύπημα του Ντάνιελ μιλούν στην «Ε» κάτοικοι από Αγιο Θωμά, Νέα Σμύρνη, Γιάννουλη, αλλά και από το Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2024 14:45

Τα νέα που έρχονταν από τον Βόλο και το Πήλιο ανησυχητικά.

Ο Ντάνιελ φανέρωνε την ακραία δύναμή του με ποσοστά βροχής που έμοιαζαν απίστευτα. Ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μάλιστα δήλωνε πως «σχεδόν δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε την πρόβλεψη». Αριθμοί και προβλέψεις εξωπραγματικοί. Άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με την άρδευση και τα νερά στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας έλεγαν ότι «αν ρίξει το νερό που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ότι θα ρίξει, θα πλημμυρίσει ο τόπος». Οι προβλέψεις επαληθεύονται. Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρίζουν, πέριξ όμως της Λάρισας. Η πόλη δεν ανησύχησε πολύ καθώς το νερό δεν την άγγιξε παρά μόνο στις παρυφές της. Μικρή ζημιά φαινόταν. Οι πολίτες άρχισαν να μοιράζονται στο διαδίκτυο την ιστορία του «γιατί η Λάρισα δεν πλημμυρίζει ποτέ» λόγω των έργων του αποχετευτικού που έγιναν επί θητείας Λαμπρούλη. Τελικά όμως τα πράγματα σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα τελείωναν τόσο απλά.
Ο Πηνειός, συλλεκτήριος ποταμός των νερών -των όμβριων που είχαν σχηματίσει χειμάρρους και των φουσκωμένων παραποτάμων του- έμοιαζε να τον στενεύει η κοίτη του. Η εξωτερική κοίτη της Λάρισας, εκεί στη γέφυρα της Γιάννουλης είχε γίνει αξιοθέατο. Περαστικοί, γονείς με παιδιά, μεγάλες παρέες, περίεργοι και ανησυχούντες κάτοικοι, έβλεπαν το νερό να περνάει κάτω από τη γέφυρα με ορμή τρομακτική. Η βοή του ποταμού, ψίθυρος που φανέρωνε τα μετέπειτα.
Στον Άγιο Θωμά επί της οδού Ιωαννίνων στο γεφυράκι είχε μαζευτεί κόσμος για να δει ένα περίεργο θέαμα. Το νερό έβγαινε μέσα από τις σχάρες, ενώ μάταια συνεργεία της ΔΕΥΑΛ πάλευαν για να το τραβήξουν. Ήταν μόλις η αρχή.
Μέσα σε λίγες ώρες ο μισός Άγιος Θωμάς γέμισε νερά. Ποτέ κανείς δεν θυμόταν να είχε τέτοια όψη. Εκατοντάδες ισόγεια και ακόμα τόσα υπόγεια έπαθαν τεράστια καταστροφή.
Το ποτάμι της Λάρισας, ο χιλιοτραγουδισμένος Πηνειός της, ο αργυροδίνης και Σαλαμπριάς, απειλούσε ολόκληρες συνοικίες. Στο ανάχωμα στη Σανδράκη επιχειρούσαν συνεργεία νυχθημερόν. Αν σπάσει η Σανδράκη, το ποτάμι θα φτάσει στο κέντρο της Λάρισας, ακουγόταν από τα χείλη ανθρώπων που ήξεραν.
Η Σανδράκη δεν έσπασε, το ανάχωμα χάρη στις εργώδεις προσπάθειες των δημοτικών συνεργείων και των εθελοντών που από την πρώτη στιγμή βοηθούσαν από το Φυτώριο του Δήμου, άντεξε. Οι πληγές όμως που άνοιξε ο Ντάνιελ στην πόλη, ένα χρόνο μετά, δεν έχουν κλείσει ακόμη.
Ο Πηνειός κοντά στη Γυρτώνη σπάει. Τα ορμητικά νερά του κατευθύνονται προς τη λίμνη Κάρλα, καταστρέφοντας υποδομές, εξοπλισμό, και καλλιέργειες. Η Κάρλα μέσα σε δυόμισι μέρες αγγίζει ξανά την παλιά της αίγλη, αφού εκτείνεται πια από το Ομορφοχώρι έως το Στεφανοβίκειο, επιστρέφοντας στο… 1960. Σήμερα βέβαια, ένα χρόνο μετά τον Ντάνιελ, η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.
Η «Ε» συνομίλησε με ανθρώπους από περιοχές που πλημμύρισαν, οι οποίοι δηλώνουν ότι «Κάθε που βρέχει φοβόμαστε ότι θα πλημμυρίσουμε ξανά». Μιλούν από τον Αγιο Θωμά η Λίτσα Γούναρη, από τη Νέα Σμύρνη ο Αγης Τριγάζης, ο Τάσος Τσιαπλές από τη Γιάννουλη και ο Νίκος Τσιάντος από το Σωτήριο.
ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
Η Λίτσα Γούναρη από τη συνοικία του Αγίου Θωμά τονίζει ότι ένα χρόνο μετά εκτός από τα χρήματα της πρώτης αρωγής δεν έχουν πάρει τίποτα άλλο. «Ο κόσμος πήρε από 1.200 έως 6.600 ευρώ, αλλά αυτά τα λεφτά ήταν για την οικοσκευή. Με τα χρήματα για να φτιάξουμε τα σπίτια μας τι θα γίνει;» αναφέρει. «Εδώ και μήνες κάνουμε εκκλήσεις, αλλά μας είπαν πως αν δεν ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό δεν θα δοθούν λεφτά! Αυτή τη στιγμή πάρα πολλοί δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους γιατί δεν έχουν λεφτά να τα επιδιορθώσουν. Ακόμη και οι ευάλωτες ομάδες δεν έχουν πάρει λεφτά!
Αυτή τη στιγμή πνιγόμαστε μέσα μια γραφειοκρατική πλημμύρα, αφού μέσα στο κατακαλόκαιρο βγήκε ΦΕΚ να καταθέσουμε κι άλλα χαρτιά. Σου λέει πού θα πάει, θα τα παρατήσουν, δεν θα αντέξουν να μαζεύουν έτσι ξεσπιτωμένοι που είναι κι άλλα χαρτιά…».
Η Λίτσα Γούναρη μιλάει επίσης για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. «Σε όλη τη γειτονιά υπάρχουν καθιζήσεις. Τα φρεάτια δεν έχουν καθαριστεί γιατί μας λέει ο δήμος δεν έχει προσωπικό, τα δημοτικά τέλη όμως εμείς τα πληρώνουμε κανονικά. Μόνο όσα σπίτια έχουν βγει κίτρινα και τα κόκκινα εξαιρούνται των δημοτικών τελών, αλλά σκεφτείτε τα κίτρινα και τα κόκκινα είναι ακατοίκητα… Πριν από λίγες μέρες που έβρεξε, εκεί που είχαν σπάσει τα θυροφράγματα στο ρέμα του Χατζηχαλάρ, έγινε πάλι λίμνη. Και μας λένε ότι τα καινούρια θυροφράγματα θα κάνουν ένα χρόνο να έρθουν. Μόνο κάνε να μην ξαναβρέξει τόσο…»
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Εμείς εδώ στη νέα Σμύρνη παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» θα πει ο Αγης Τριγάζης από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης. «Κόσμος δεν έχει πάρει ακόμη την πρώτη αρωγή με διάφορα προσχήματα. Και φυσικά τα χρήματα της πρώτης αρωγής ήταν αναντίστοιχα με την καταστροφή» θα σημειώσει.
«Ένα χρόνο μετά δεν έχουμε δει ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο. Απουσιάζει ένας συνολικός σχεδιασμός, αφού ούτε τα απολύτως αναγκαία δεν έχουν γίνει, κι όσα γίνονται κινούνται με αργούς ρυθμούς» θα τονίσει ο κ. Τριγάζης, για να σημειώσει ότι «Κάθε φορά που βρέχει οι κάτοικοι της συνοικίας, αλλά και όλης της πόλης πιστεύω, αγωνιούν. Και γιατί αγωνιούν; Γιατί δεν έχουν γίνει ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα. Κάτι φρεάτια πλημμύρισαν και μας κόπηκαν τα πόδια. Λάμπει η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού».
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Ο Τάσος Τσιαπλές, κάτοικος Γιάννουλης, αναφέρει ότι «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιπλημμυρική θωράκιση. Δεν έχει γίνει καθαρισμός, δεν έχει γίνει εκβάθυνση στο ποτάμι. Τα κλαπέτα είναι σπασμένα, μας είπε ο δήμαρχος ότι θα αλλαχθούν αλλά ουδέν έγινε. Και φυσικά δεν έχουν καθαριστεί και οι κοινόχρηστοι χώροι…».
Μιλώντας για τα χρήματα που πήραν ή που έχουν λαμβάνειν οι πλημμυροπαθείς τονίζει ότι «Μεγάλος αριθμός δεν έχει πάρει τίποτα. Η πρώτη αρωγή δεν έφτανε για τίποτα. Και φυσικά υπάρχει κόσμος που δεν έχει πάρει ούτε κι αυτά. Κι ας αφήσουμε τα 930 υπόγεια για τα οποία φορολογούμαστε, είχαμε μέσα πράγματα που καταστράφηκαν και δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ».
ΣΩΤΗΡΙΟ
Το Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ πλημμύρισε. Όπως και πολλά άλλα χωριά της ευρύτερης Θεσσαλίας, θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς. Ποιο άλλο χωριό όμως πλημμύρισε μέσα σε 10 ημέρες δύο φορές. Σε ποιο άλλο χωριό πριν προλάβουν να πετάξουν τη λάσπη μέσα από τα σπίτια, αυτά γέμισαν για δεύτερη φορά από νέα πλημμύρα.
«Είμαστε με έναν διαρκή φόβο ότι θα ξανασυμβεί: θα πλημμυρίσουμε ξανά» λέει ο Νίκος Τσιάντος, κάτοικος Σωτηρίου, που όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού πλημμύρισαν δύο φορές. Ο Νίκος και η σύζυγός του λίγους μήνες πριν από τις πλημμύρες είχαν φτιάξει το νέο σπίτι τους όπου θα στέγαζαν τα δύο νέα μέλη της οικογένειας που κυοφορούσε η σύζυγος. Το σπίτι πλημμύρισε δύο φορές και ο Νίκος έπρεπε να φτιάξει το σπίτι για να υποδεχτεί τα νεογέννητα, πολλοί όπως κάτοικοι δεν το έκαναν και «εγκατέλειψαν» το χωριό.
«Πρέπει να γίνουν έργα στον 2Τ γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα θα πλημμυρίσουμε ξανά. Στα τοιχία που έγιναν στο κανάλι θα πρέπει να δημιουργηθούν πόρτες γιατί το νερό που μας έπνιξε ήρθε από την Αγναντερή, έπειτα πλημμύρισε το Αρμένιο και κατέληξε σ’ εμάς. Δεν ήρθε δηλαδή το νερό από το κανάλι, αλλά επειδή δεν υπήρχε δίοδος διαφυγής προς το κανάλι γι’ αυτό πλημμυρίσαμε. Το χωριό από τα 60 σπίτια που κατοικούνταν έμειναν 25 και ίσως λιγότερα, δεν αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι πού μένουν αυτοί οι άνθρωποι και τι θυσίες πρέπει να κάνουν για να τα βγάλουν πέρα; Κανένας δεν πήρε λεφτά για να φτιάξει το σπίτι του… Πρέπει να βρούνε 25 με 30 χιλιάδες για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, με κατεστραμμένες καλλιέργειες, σας ρωτάω, πού να τα βρούνε;».
Ο Νίκος Τσιάντος αναφέρεται ακόμη και στα έργα που πρέπει να γίνουν όπως στην επιδιόρθωση των δρόμων και φυσικά να γίνουν οι πόρτες στον τοίχο στον 2Τ. «Το 99% των σπιτιών είναι κόκκινα, χρειαζόμαστε βοήθεια για να επιστρέψουμε σ’ αυτά» λέει χαρακτηριστικά…
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass