Απόθεμα 22 εκατ. κυβικά νερού στη λίμνη Πλαστήρα

* ΘΕΤΙΚΑ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ *«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΕΙΔΩΛΟΙ» ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ * ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ, ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ, ΓΥΡΤΩΝΗ ΚΑΙ ΟΔΥΘ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2024 14:11

Του Κώστα Γκιάστα
Mε 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα απόθεμα για τη νέα χρονιά έκλεισε η φετινή αρδευτική περίοδος στη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού), της οποίας η άρδευση αγγίζει και κάποιες περιοχές του νομού Λάρισας. Αυτό ήταν το βασικότερο στοιχείο του χθεσινού απολογισμού που παρουσιάστηκε στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Ο γραμματέας της κ. Κώστας Τζανακούλης πλαισιωμένος από τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτρη Τσέτσιλα, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας κ. Μάκη Κελεσίδη, τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κώστα Παππά, αλλά και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Θανάση Μαρκινό, εξήγησε πως ενώ το οικολογικό όριο της λίμνης είναι τα 784 μέτρα η στάθμη της όπως μετρήθηκε στις 30 Αυγούστου, ήταν 785 μέτρα και δέκα εκατοστά.

Αν και φαινομενικά μικρή αριθμητικά αυτή η διαφορά, μεταφράζεται σε 22 εκ. κυβικά μέτρα, απόθεμα για του χρόνου, για την επόμενη αρδευτική περίοδο. Μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακούλης τόνισε «Αντιμετωπίσαμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους. Εμείς ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τη Διεύθυνση Υδάτων, έχουμε αποκλειστικά να χειριστούμε το θέμα της λίμνης Πλαστήρα, γιατί κάποιοι θέλησαν να μας μπλέξουν και με άλλα. Δεν είχαμε καμία δουλειά με τη λίμνη Κάρλα ή με την παρακάρλια περιοχή. Η άρδευση φτάνει έως και τον νομό Λάρισας, κι εμείς έπρεπε να κάνουμε όσο καλύτερη διαχείριση». Εξήγησε πως η διαχείριση της άρδευσης γινόταν μέχρι πριν δύο χρόνια από την αιρετή Περιφέρεια. «Από πέρυσι εμείς την αναθέσαμε στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού» τόνισε.
Εν συνεχεία ανάφερε πως «εξυπηρετηθήκαν όλοι και έμειναν ευχαριστημένοι», ωστόσο διευκρίνισε ότι «κάποιοι δεν κατάλαβαν πως είναι εκτός δικτύου. Πρώτα πρέπει να εξυπηρετηθούν εκείνοι που είναι στους ΤΟΕΒ και στα δίκτυά τους».
Ακόμα μίλησε για τη νοοτροπία αγροτών, υποστηρίζοντας πως «οι γεωργοί έχουν απαιτήσεις και φτάνουν να νοιάζονται για το χωράφι τους και μόνο. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε μία φόρμουλα για να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία. Η αρδευτική περίοδος της επόμενης χρονιάς αρχίζει τώρα για εμάς. Οι καλλιέργειες προγραμματίζονται από τώρα. Έτσι κάνουν οι σωστοί καλλιεργητές. Τα καλά χρόνια πέρασαν που προχωρούσαμε όπως να ναι. Πρέπει να είμαστε φειδωλοί».
Ακόμα ο κ. Τζανακούλης υποστήριξε ότι «το υπόλοιπο νερού στη λίμνη Πλαστήρα το αφήσαμε ως μαγιά για την επόμενη χρονιά. Για να το πετύχουμε κάναμε μεγάλη προσπάθεια» και ευχήθηκε να «έχουμε καλό φθινόπωρο και χειμώνα με βροχές άλλα όχι πλημμύρες».
Επίσης μίλησε για τη σημασία της σωστής διαχείρισης του νερού, λέγοντας τα εξής: «Το νερό είναι πολύτιμο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή απ’ όλους. Καλή χρήση και όχι σπατάλη. Θέλω να πιστεύω πως θα αλλάξει η κατάσταση. Οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές. Ακόμα και στις τιμές των λαϊκών φαίνεται η κατάσταση. Το νερό δεν είναι κανενός. Οι καιροί που έρχονται είναι πολύ δύσκολοι».
ΟΔΥΘ ΚΑΙ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ
Ο κ. Τζανακούλης αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. «Όλοι ευελπιστούμε στον ΟΔΥΘ. Τον πιστέψαμε. Δώσαμε μάχη και προχωράει. Ελπίζουμε πως ο ΟΔΥΘ θα αντικαταστήσει με τον καλύτερο τρόπο εμάς όλους που εμπλεκόμαστε και θα αναλάβει την πλήρη χρήση και διαχείριση των νερών στη Θεσσαλία» δήλωσε.
Όσον αφορά στα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, τόνισε «αυτή η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με τις υπηρεσίες και τις ευθύνες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» και υποστήριξε πως «Τα ψάρια δεν είναι του Πηνειού. Η χρονιά ήταν ιδανική όπως και το υπόστρωμα και τα ψάρια πολλαπλασιάστηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην παρακάρλια περιοχή καθώς δεν είχαν φυσικό εχθρό. Ήταν μοιραία αυτή η κατάληξη».
ΓΥΡΤΩΝΗ
Επίσης ο κ. Τζανακούλης έκανε λόγο για τη διώρυγα στη Γυρτώνη, σημειώνοντας πως «Είναι αναγκαία η κατασκευή της διώρυγας για τη μεταφορά νερού από τη Γυρτώνη, στη λίμνη Κάρλα. Το έργο αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα. Δεν έχει καμία σχέση με τη σήραγγα. Δεν σημαίνει πως αυτό το νερό θα πάει στον Παγασητικό. Η Κάρλα χωρίς διώρυγα θα γεμίζει μόνο όταν υπάρχει πλημμύρα. Η Κάρλα με διώρυγα θα είναι ένα ολοκληρωμένο έργο».
ΤΣΕΤΣΙΛΑΣ – ΜΑΡΚΙΝΟΣ
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν για τη συνεργασία και κατάφεραν να ανταποκριθούν θετικά παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν. Αρχικά σχολίασε πως ενώ ήταν μια δύσκολη χρονιά «τέλος καλό όλα καλά» και πρόσθεσε πως «Πρέπει να πάρουμε τα μαθήματά μας για τη νέα χρονιά».
Ο κ. Τσέτσιλας υποστήριξε πως «ο ΟΔΥΘ μοιάζει αναγκαίος», αλλά υπογράμμισε πως οι Δήμοι, Περιφέρεια, ΤΟΕΒ οφείλουν να μεριμνήσουν και να λειτουργήσουν ως θεματοφύλακες για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό.  Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός ανέφερε από την πλευρά του, πως η φετινή αρδευτική περίοδος ήταν μια ιδιαίτερα απαιτητική αρδευτική περίοδος.
Εξαιτίας της καταστροφής του «Daniel» τα περισσότερα αρδευτικά δίκτυα των φορέων απαιτούσαν αποκατάσταση που δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί στην αρχή της αρδευτικής περιόδου λόγω του μικρού διαθέσιμου χρονικού διαστήματος. Πολλές από τις αποκαταστάσεις συνεχίζονται ακόμη και σήμερα,
Αυξημένη ζήτηση νερού από τις καλλιέργειες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα (μέσες θερμοκρασίες ρεκόρ για Ιούνιο, Ιούλιο και ίδια τάση για τον Αύγουστο) και της παντελούς απουσίας βροχοπτώσεων, αφετέρου η αύξηση των αρδευομένων καλλιεργειών εντός του δικτύου και κυρίως της καλλιέργειας καλαμποκιού, διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο διαχείρισης με υψηλές απαιτήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass