Στους συνεταιρισμούς το μέλλον των αγροτών

* Ανέφερε ο Αντ. Γκουντάρας στα εγκαίνια της 27ης Γιορτής Μήλου * Παραμένει κυρίαρχο το θέμα των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2024 14:15

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Καλωσορίζοντας τους εκατοντάδες ανθρώπους που κατέκλυσαν στην Αγιά κάθε γωνιά του κέντρου της και τον Ιερό Ναό των πολιούχων θαυματουργών Αγίων Αντωνίων,

Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, όπου συμμετείχαν με κατάνυξη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη τους, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου την έναρξη του ετήσιου τοπικού ιστορικού πανηγυριού, της 27ης Γιορτής Μήλου, και των πολυήμερων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που τη συνοδεύουν και θα διαρκέσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.
Είχε προηγηθεί ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γέροντος Καισαρείας Αφρικής κ. Θεοφυλάκτου, όπως και η περιφορά των ιερών εικόνων των Αγίων στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου. Στην ομιλία του, κατά τα εγκαίνια της γιορτής μπροστά στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος καλωσόρισε τον κόσμο και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο τόπος μας χτυπήθηκε σκληρά πριν έναν χρόνο από την καταιγίδα «Daniel». Περιουσίες χάθηκαν, σοδειές εξαφανίστηκαν, εισοδήματα μειώθηκαν, άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες, ξεχασμένοι, αλλά και αδικημένοι από την Πολιτεία. Η περιοχή μας αδικήθηκε. Στις αποζημιώσεις, στις εκτιμήσεις, στις καταβολές. Καθημερινά συναντώ ανθρώπους που βλέπουν τους συναδέλφους τους στους διπλανούς νομούς να έχουν τη στήριξη της Πολιτείας, και καλώς την έχουν, όταν, όμως, οι ίδιοι ακόμη τρέχουν για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, αυτά που τους ανήκουν. Χωρίς, όμως, ακόμη να τους έχουν απαντήσει στο ερώτημα: Με ποια μέσα θα καλλιεργήσουν φέτος; Ποιες εκτάσεις; Και κυρίως, με τι κουράγιο; Θέλω να απευθύνω έκκληση στους τοπικούς βουλευτές, και στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να τύχουν οι Αγιώτες, όπως και όλοι οι αγρότες που χτυπήθηκαν από τα περσινά φαινόμενα, της προσοχής της Πολιτείας. Οι αγρότες της Αγιάς δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι οι στυλοβάτες του πρωτογενούς τομέα, της τοπικής οικονομίας, της διατροφικής επάρκειας. Και τα τελευταία χρόνια νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία».
Ο κ. Γκουντάρας κάλεσε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να συνεταιριστεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής. «Στον πρωτογενή τομέα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε με τη λογική των συνεταιρισμών. Χρειάζεται προσπάθεια, γνώση, επιστημονική υποστήριξη και κυρίως σχεδιασμός σ’ ένα περιβάλλον σκληρό, στο οποίο κανείς δεν περιμένει. Σ’ αυτήν τη μάχη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγιάς ήταν και θα είναι μπροστάρηδες. Όπως και σε κάθε μάχη που χρειάστηκε να δώσουμε. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Για τη θωράκιση της περιοχής έναντι των κινδύνων της κλιματικής κρίσης. Για την κατοχύρωση των ποιοτικών μας προϊόντων κατά ΠΟΠ και ΠΓΕ. Παλεύουμε και διεκδικούμε την άμεση αποζημίωση των αγροτών της περιοχής για τις πληγές της περσινής πλημμύρας με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό. Την άμεση κατασκευή των μόνιμων αντιπλημμυρικών έργων που θα διασφαλίσουνε ότι δε θα ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε πριν έναν χρόνο. Τον επανασχεδιασμό του νομικού πλαισίου για το συνεταιριστικό κίνημα, με προτεραιότητα στον αγρότη – παραγωγό. Την εξασφάλιση ενεργειακού χώρου για την αυτοπαραγωγή στους Δήμους και τους αγρότες κι όχι στα μεγάλα συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικά.
Της κεντρικής ομιλίας του κ. Γκουντάρα προηγήθηκαν χαιρετισμοί βουλευτών, της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλη Κόκκαλη, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη, όπως επίσης και του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Πολιτισμού Σωτήρη Σουλούκου και ομιλία του προέδρου της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζου Μαρούδα. Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Μαρία Γαλλιού, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Σοφολόγης και η πρώην αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων Μαίρη Καμηλαράκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass