Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2024 13:40

SOS γιατρών για το Πανεπιστημιακό

* Ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ καταγγέλλει υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση που κάνουν τη λειτουργία του επικίνδυνη

Κραυγή απόγνωσης και οργής από τον Σύλλογο Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που καταγγέλλει υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις υλικών που καθιστούν τη λειτουργία του προβληματική και επικίνδυνη.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής: «Το Υπουργείο Εμπορίου της Υγείας, συνεχίζοντας με συνέπεια το έργο της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας, το οποίο εξελίσσεται επί δεκαετίες με αγαστή συνεργασία όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων, τώρα ετοιμάζεται για τη χαριστική βολή.
Η Λάρισα επιλεγμένη, με πιλοτικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ράλι της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, αλλά ακόμη και της ιατρικής εκπαίδευσης, ευρίσκεται αυτοδικαίως στον πυρήνα των εξελίξεων μετά και το γκροτέσκο, θλιβερό αποτύπωμα της παρακμής με την πρόσφατη πτώση της οροφής στο κεφάλι εξεταζόμενης άρρωστης σε εξωτερικό ιατρείο του Π.Γ.Ν.Λ., του οποίου γίναμε μάρτυρες.
Ενδεικτικά, όσον αφορά τις ελλείψεις υλικών, υπάρχει αδυναμία του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής να διενεργήσει αναγκαίες εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνων και αιματολογικών κακοηθειών, στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, ελλείψει των απαραίτητων αντιδραστηρίων, γίνεται δυσχερής η διάγνωση λοιμώξεων με τη χρήση μοριακών τεχνικών (π.χ. PCR για μηνιγγίτιδα), ενώ και στο Ανοσολογικό Εργαστήριο η έλλειψη υλικών καθιστά αδύνατη τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα. Παράλληλα, η ασυνεχής λειτουργία λόγω συχνών βλαβών των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας επιβαρύνει τη διαδικασία της θεραπείας των ασθενών στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Αυτά καθώς και μία ατελείωτη θλιβερή σειρά ποικίλων προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς, απότοκα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, καθιστούν τη λειτουργία του Π.Γ.Ν.Λ. άκρως προβληματική, επιβάλλοντας στο υγειονομικό προσωπικό να λειτουργεί σε συνθήκες ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υπερκόπωσης.
Από τα παρεπόμενα της υποχρηματοδότησης αναφέρουμε ενδεικτικά το ποσό των 2,7 ευρώ, με το οποίο το Υπουργείο κοστολογεί τη σίτιση ανά άτομο στο Π.Γ.Ν.Λ. (σκεφτείτε ασθενείς με υποθρεψία, όπως οι ογκολογικοί, οι οποίοι χρήζουν γευμάτων υψηλής θρεπτικής αξίας...).
Το σκηνικό της σχεδιασμένης εγκατάλειψης συμπληρώνεται από το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες το Π.Γ.Ν.Λ. αδυνατεί, λόγω έλλειψης Διοικητικού Συμβουλίου και αναφερόμενης αδυναμίας συγκρότησής του, να προβεί σε οποιαδήποτε προμήθεια απαραίτητων υλικών για τη στοιχειώδη λειτουργία του». Καταλήγοντας ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα σε πολίτες, φορείς, συλλόγους και σωματεία να αντιδράσουν δυναμικά για τη στήριξη του δημόσιου δωρεάν Συστήματος Υγείας.

 

 

Λειτουργεί από σήμερα Δευτέρα ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου Αγιάς

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Αγιάς. Σύμφωνα με τον Δήμο και τη διεύθυνση του Παιδικού Σταθμού, οι γονείς θα πρέπει να συνοδεύσουν σήμερα τα νήπια στον Σταθμό από τις 8:00 έως τις 9:00 το πρωί.

 

Εκδήλωση της ΚΝΕ απόψε στον Τύρναβο

Σήμερα Δευτέρα θα γίνει η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στον Τύρναβο. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο στις 9 το βράδυ και περιλαμβάνει ομιλία του Δαμιανού Μπαλασουλή, μέλους του Κ.Σ. και γραμματέα του Τ.Σ. Λάρισας της ΚΝΕ, και έντεχνη - λαϊκή μουσική με τον Χρήστο Δίπλα.

 

Παρασύρθηκε 82χρονος από Ι.Χ. στον Αμπελώνα

* Εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα στο Πανεπιστημιακό

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες διασωστών του ΕΚΑΒ και γιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος, ο 82χρονος Α.Δ. που παρασύρθηκε το βράδυ του Σαββάτου, περίπου στις 11 μ.μ., βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης στην οδό Θερμοπυλών στον Αμπελώνα, από Ι.Χ. που οδηγούσε 20χρονος, δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε στο νοσοκομείο.
Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Α.Τ. Τυρνάβου. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass