Η λειψυδρία πιέζει την ελαιοπαραγωγή

*Παραγωγοί καταγγέλλουν απώλειες νερού στα αρδευτικά δίκτυα στον Δήμο Τεμπών *Ζητούν να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος Πουρναρίου-Αμπελακίων *Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ξεκινά η συγκομιδή της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς από παραγωγούς στο Πουρνάρι

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2024 14:30

Η λειψυδρία που απασχολεί και τον Δήμο Τεμπών, αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα 50 μέλη της Ομάδας Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς Πουρναρίου να παράξουν-και φέτος- ένα ποιοτικό προϊόν.

Κι αυτό γιατί ο παρατεταμένος καύσωνας επιβάλλει συχνό πότισμα, αλλά το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής είναι προβληματικό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Γιώργο Πολύμερο «τα κτήματα των περισσοτέρων ελαιοπαραγωγών της περιοχής βρίσκονται σε ορεινό όγκο. Η άρδευση συνήθως γίνονταν από τον ταμιευτήρα της περιοχής. Ωστόσο ο Δήμος Τεμπών όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισε να συντηρήσει τους σωλήνες που μετέφεραν το νερό από γειτονικό ρέμα, με αποτέλεσμα οι απώλειες νερού που καταγράφουμε να είναι σημαντικές και συνάμα καταστροφικές.
 Μια άλλη λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας θα μπορούσε να είναι η κατασκευή του φράγματος Πουρναρίου-Αμπελακίων. Η μελέτη ολοκληρώθηκε 19/5/19 επί θητείας Υφυπουργού Βασ. Κόκκαλη, στη συνέχεια υπογράφηκε η σύμβαση δημοπράτησης, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του έργου. Απόδειξη της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ο Δήμος Τεμπών δεν έχει ορίσει ούτε υδρονομέα. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και το αρδευτικό τέλος στα 11,5 € την ώρα από τις γεωτρήσεις (αφορά κυρίως τις πεδινές περιοχές). Προσωπικά για 7 ποτίσματα θα χρειαστεί να δαπανήσω πάνω από 1.500€, δηλαδή θα ξοδέψω δύο τόνους ελιές για να πληρώσω μόνο τα νερά, δίχως να υπολογίζω τα λιπάσματα, τα κλαδέματα και τα υπόλοιπα έξοδα. Έτσι δεν στηρίζεται ο τομέας της ελιάς».
Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Παραγωγών Πουρναρίου έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τη συγκομιδή της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου. Οι ελαιοπαραγωγοί σκοπεύουν, για να έχει ειδικό βάρος το προϊόν και να μη ζαρώσει η ελιά, να ποτίζουν 4 μέρες πριν τη συγκομιδή.
ΤΙΜΕΣ -ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναφορικά με τις τιμές που θα απολαύσουν φέτος λόγω των της μειωμένης παραγωγής που εντοπίζεται σε άλλες περιοχές από καιρικές συνθήκες και εκδήλωση πυρκαγιών. Το θετικό είναι ότι φέτος λόγω υψηλών θερμοκρασιών δεν υπήρξε πρόβλημα με τον δάκο, ενώ στην περιοχή πολλοί (όπως και ο κ. Πολύμερος) κάνουν χρήση του ζεόλιθου που συμβάλλει στην καταπολέμηση των εχθρών του δέντρου. Σύμφωνα με τον Γ. Πολύμερο «η παραγωγή φέτος, αυτή τουλάχιστον που αρδεύτηκε κανονικά, αναμένεται ικανοποιητική και ενδεχομένως να πλησιάσουμε τις παραγωγές του 2020 (600 τόνους) ή του 2022 (430 τόνους).Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα παραγωγών Πουρναρίου επεξεργάζεται την ελιά, πριν προχωρήσει σε συμφωνίες με τους εμπόρους, σε αντίθεση με τα πρατήρια ελιάς και τους μεμονωμένους παραγωγούς που προωθούνε την ελιά στην αγορά, ως νωπή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass