Ημουν κι εγώ πρόσκοπος...

*ENTONO TO ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΤΑ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ*ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΛΑΓΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΝΝΩΝΟΣ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2024 13:21

Ήταν 1914, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, όταν στη Λάρισα ιδρύεται το 1ο Σύστημα Προσκόπων, το οποίο απαρτιζόταν από τρεις προσκοπικές ομάδες, που η κάθε μία είχε τον δικό της αρχηγό. Ήταν ο Πέτρος - Αποίκιος Ιατρού, υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, ο Ιωάννης Παπαμιχαήλ, καθηγητής Μαθηματικών, και ο Χατζηκρανιώτης, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του δημοσιογράφου και παλαιού προσκόπου Ευάγγελου Ανδ. Ρηγόπουλου «Σαν πήγα στα λυκάκια - Ανίχνευση της ιστορίας του προσκοπισμού της Λάρισας».
Ο κ. Ρηγόπουλος συνεχίζει γράφοντας:

«Οι συγκεντρώσεις, αρχικά, γίνονταν στο γυμναστήριο, όπου βρίσκεται σήμερα το 4ο Λύκειο...», ενώ πιο κάτω αναφέρει: «...τον Δεκαπενταύγουστο του 1914 δόθηκε μεγάλη συναυλία για τους προσκόπους, στο κέντρο «Παράδεισος», από τον νεοσύστατο Μουσικό - Γυμναστικό Σύλλογο Λαρίσης και τα έσοδα προσθέρφηκαν για την ενίσχυση του 1ου Συστήματος Προσκόπων Λαρίσης».
Η προσκοπική ιστορία της Λάρισας «χάνεται» για λίγα χρόνια και τη συναντάμε ξανά με τον λοχαγό μηχανικού Σπύρο Βλάχο το 1927. Η συγκεκριμένη χρονιά είναι καθοριστική, γιατί γίνεται η επανίδρυση των προσκόπων της Λάρισας, οι οποίοι συνεχίζουν αδιάκοπα μέχρι σήμερα. «Ο Σπύρος Βλάχος ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα και ο προσκοπισμός της Λάρισας ευτύχησε να αποκτήσει ρίζες, χάρη σε κείνον. Επόμενος τοπικός έφορος Λαρίσης ήταν ο δικηγόρος Αθανάσιος Πιπινόπουλος». Στην προσκοπική ομάδα με αρχηγό τον Σπύρο Βλάχο συμμετείχαν έφηβοι που έμελλε να διακριθούν στους τομείς τους. Σημαντικότερος αυτών ο αείμνηστος Γ.Ι. Κατσίγρας, ιατρός και μέγας ευεργέτης της Λάρισας, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής (ενωμοτάρχης) σε μικρή ομάδα εφήβων (ενωμοτία).
Από εκείνη τη χρονική στιγμή ο προσκοπισμός στη Λάρισα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας, συνεχίζει αδιαλείπτως την παρουσία του. Πρόκειται για μία παρουσία που είναι πάντοτε στην επικαιρότητα. Μία παρουσία που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μία παρουσία που έχει χαράξει στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων τη φράση «Ήμουν κι εγώ προσκόπος».
Οι Έλληνες πρόσκοποι λειτουργούν στη βάση του επίσημου φορέα τους, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), το οποίο αποτελεί ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Το ΣΕΠ ιδρύθηκε το 1910 και αναφέροντας ως σκοπό της Προσκοπικής Κίνησης να συμβάλει στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα, ως υπεύθυνοι πολίτες και ως μέλη των τοπικών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων.
Οι Λαρισαίοι πρόσκοποι, στα 110 χρόνια ύπαρξής τους, είναι παρόντες στα μεγάλα γεγονότα της περιοχής μας. Θα τους δει κανείς σε σεισμούς να στήνουν σκηνές και να δίνουν κουράγιο στους ανθρώπους, στο προσφυγικό να χαρίζουν χαμόγελα στα μικρά παιδιά, στις πλημμύρες να βοηθούν τις αρχές με φράγματα και διανομή φαγητού. Είναι, όμως, παρόντες και στα ευχάριστα δρώμενα της πόλης μας, στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, στην υποστήριξη μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων, στην Εκκλησία μας, στηρίζοντας τα συσσίτια και συμμετέχοντας στις εορτές της Χριστιανοσύνης.
Οι πρόσκοποι δηλώνουν παρόντες και στη διαμόρφωση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών. Μέσω της μεθοδολογίας του προσκοπικού προγράμματος έχουν καταφέρει να διαπαιδαγωγήσουν παιδιά και εφήβους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ασχολίες τους και τα ενδιαφέροντά τους στα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους, να αποφασίζουν με δημοκρατικές διαδικασίες, να ανακαλύπτουν καινούριες δεξιότητες, να χαίρονται τη φύση προστατεύοντας το περιβάλλον και τα ζώα, να αναπτύσσουν την ιδέα του εθελοντισμού και της ανιδιοτέλειας.
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τα 110 χρόνια πρόσκοποι Λάρισας θα εορταστούν, τους επόμενους μήνες, με δράσεις που αρμόζουν στην κοινωνία της πόλης μας, ώστε να ακουστούν περισσότερα «Ήμουν κι εγώ πρόσκοπος», αλλά και νέα παιδιά να γνωρίσουν και να ζήσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία του προσκοπισμού.
Η αρχή θα γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου με την εκδήλωση ονοματοδοσίας της πλατείας που βρίσκεται στις οδούς Λαγού και Κραννώνος σε πλατεία Προσκόπων, βοηθώντας τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων στον εξωραϊσμό του χώρου.
Στη συνέχεια θα υλοποιηθούν προσκοπικές δραστηριότητες σε κομβικά σημεία της πόλης μας, που θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά της πόλης από 7 ετών και πάνω.
Ένα μεγάλο φεστιβάλ πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, στον χώρο του Μύλου του Παππά. Το φεστιβάλ θα απευθύνεται σε νέους και νέες, θα γίνει με τη συνεργασία φορέων, συλλόγων και ομάδων πολιτισμού. Θα περιλαμβάνει δράσεις, όπως χορούς, μοντέρνους και παραδοσιακούς, θέατρο δρόμου, γκράφιτι και συναυλία μουσικών συγκροτημάτων της πόλης μας και της Λαρισαίας Εβίτας Θεοδωροπούλου. Επίσης, θα περιλαμβάνει τη βράβευση των νικητών από τον μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής, που υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας, σε συνεργασία με τους Πρόσκοπους και τον Σύλλογο Εικαστικών Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass