Στήριξη των αμπελώνων της Λάρισας

* ΖΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2024 15:00

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των αμπελώνων του νομού Λάρισας επισημαίνει η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη με αναφορά της στη Βουλή με την οποία ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να υιοθετήσουν πλήρως τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) για τη στήριξη του ελληνικού αμπελώνα, με ειδικότερη αναφορά στους περίφημους αμπελώνες του Τυρνάβου, της Ραψάνης και όλων των περιοχών του νομού μας, που παράγουν εκλεκτή οινοπαραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής Λάρισας τονίζει την ανάγκη θέσπισης καθεστώτος αναγνωρισμένων ομάδων παραγωγών για του οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ, όπως και την ανάγκη θέσπισης στρατηγικού σχεδίου για τη διάσωση του ελληνικού αμπελώνα στις αστικές, περιαστικές και τουριστικές περιοχές, ενώ παράλληλα υιοθετεί και τις συγκεκριμένες προτάσεις του Σ.Ε.Ο. –ζητώντας από την κυβέρνηση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υιοθέτησής τους- οι οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
* Τον σαφή ορισμό των χρήσεων γης (μέσω του Κτηματολογίου αλλά και ψηφιακού μητρώου που θα ορίζει τα υφιστάμενα αμπελοτεμάχια ως ζώνες υψηλής παραγωγικότητας), καθώς και τη δημιουργία αντικινήτρων για την αλλαγή της χρήσης.
* Τη δημιουργία Ζωνών Αγροτικής Προτεραιότητας, τη δημιουργία των οποίων να ζητά η αυτοδιοίκηση κατόπιν αιτήματος των παραγωγών, και στις οποίες η αλλαγή χρήσης από αγροτική, να απαιτεί ειδική αιτιολογία και να υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο.
* Την ύπαρξη νέου καθεστώτος αγρο-φωτοβολταϊκών, για το οποίο (άδεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε αμπελουργική γη) θα πρέπει να αποδεικνύεται η ισορροπία μεταξύ αγροτικής παραγωγής και εισοδήματος από την παραγωγή ενέργειας στο συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο.
* Τον ορισμό της περιαστικής αμπελουργίας, καθώς και της αναγνώρισής της ως «ηρωικής», δίδοντας έτσι προτεραιότητα σε άδειες φύτευσης και προγράμματα επενδύσεων (με χρηματοδότηση 60 %) και ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
* Τη διευκόλυνση από άποψη γραφειοκρατίας της διαχείρισης οινοτουριστικής μονάδας σε περιαστικές περιοχές.
* Την, σε νομοθετικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, επεξεργασία ενός μοντέλου διαχείρισης του αστικού οινοποιείου (urbanwinery), με γνώμονα τη βιωσιμότητα (χρήση νερού και φυτοφαρμάκων, θόρυβος, ασφαλιστικό καθεστώς εργατών γης και οινοποιείου).
* Την επαναφορά της ΑΓΡΟΓΗΣ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass