Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε 23χρονη Λαρισαία!

* ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ * ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ * ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2024 13:16

Με μια γερή δαγκωματιά στον γοφό από μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα, και με εμφανή τα σημάδια της ανησυχίας στο πρόσωπό της, έφυγε από το Λιμένι της Ανατολικής Μάνης προχθές μια νεαρή Λαρισαία. Η 23χρονη, που ζει και εργάζεται στην Καλαμάτα, βρέθηκε στην εν λόγω παραλία με την οικογένειά της από τη Λάρισα και φίλους της. Ενώ κολυμπούσε αμέριμνη στη θάλασσα, ξαφνικά τη δάγκωσε η θαλάσσια χελώνα προκαλώντας της αφόρητους πόνους με αποτέλεσμα να βάλει τις φωνές και να καλεί σε βοήθεια τους ανθρώπους της.

Αμέσως μεταφέρθηκε σοκαρισμένη στο Κέντρο Υγείας γειτονικής περιοχής όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες φροντίδες με αντιτετανικό ορό και αλοιφή, ενώ της χορηγήθηκε και αντιβίωση για τις επόμενες ημέρες.
«Ήταν κάτι που μας τρόμαξε όλους εκείνη τη στιγμή, πόσο μάλιστα την ίδια» σημειώνει στην «Ε» ο πατέρας της που βρισκόταν στο σημείο. «Αυτό που καταλάβαμε εκ των υστέρων είναι πως αποδείχθηκε τυχερή στην ατυχία της, καθώς θα μπορούσε να της προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά» εξηγώντας πως το μέγεθος της χελώνας ήταν πολύ μεγάλο.
«Αλήθεια, τι θα γίνει αν δαγκώσει τα δάχτυλα ενός μικρού παιδιού;» αναρωτήθηκε.
Όπως εξήγησαν στην παρέα της άτυχης γυναίκας οι άνθρωποι της περιοχής, τα περιστατικά είναι αρκετά και σχετίζονται με το συνεχόμενο τάισμα των χελωνών από τους τουρίστες.
Σύμφωνα με τοπικές ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, το Κέντρο Υγείας της περιοχής την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει αρκετά ανάλογα περιστατικά επιθέσεων.
Στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Σύλλογο για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών «Αρχέλων», ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του συλλόγου για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης για περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.
«Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι σαν τα κατοικίδια ζώα, με τα οποία έχουμε όλοι εξοικειωθεί. Ζουν ελεύθερες στη θάλασσα, συνήθως ταξιδεύουν για μεγάλες αποστάσεις και σπάνια συναντούν τους ανθρώπους» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του «Αρχέλων»στη Γλυφάδα Αττικής. «Όμως, στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, η συμπεριφορά της αλλάζει. Αντιμετωπίζει τους λουόμενους, αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει», συνεχίζει.
Οι οδηγίες προς λουόμενους είναι ξεκάθαρες: Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες - Κρατάτε αποστάσεις. Αποφύγετε την επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες - Κίνδυνος τραυματισμού. Το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν τη φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες.
ΚΩΣΤΑΣΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass