Συνεχίζεται η καταγραφή παραμορφωμένων ροδάκινων

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ-ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2024 13:25

Συνεχίζεται η συλλογή δηλώσεων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών που έχουν εμφανίσει τα προβλήματα της ασθένειας παραμόρφωσης των καρπών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαμόρφωσε ειδικά για αυτόν τον σκοπό η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων.

Αν και το πρόβλημα είναι έντονο στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, εν τούτοις η παραπάνω διαδικασία αφορά και τον νομό Λάρισας, καθώς έχουν εντοπιστεί φαινόμενα παραμόρφωσης ροδάκινων σε αγροτεμάχια των Δήμων Τυρνάβου και πρόσφατα Τεμπών.
Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφτηκε χωράφια του Δήμου Τυρνάβου και απέστειλε δείγματα στο Μπενάκειο, προκειμένου να διερευνηθεί η αιτία της παραμόρφωσης και αν το φαινόμενο σχετίζεται με τα αντίστοιχα των νομών Πέλλας και Ημαθίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ίωση των δέντρων, χωρίς όμως να ταυτίζεται το φαινόμενο με τη Μακεδονία. Αντίστοιχα δείγματα ελήφθησαν από αγροτεμάχια του Δήμου Τεμπών και αναμένονται τα αποτελέσματα. Όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα της παραμόρφωσης των ροδάκινων θα απασχολήσει τους παραγωγούς τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν δηλωθεί ήδη 6.500 στρέμματα, ενώ η εκτίμηση του Υπουργείου είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 10.000 στρ.
H ΕΔΟΠ στο μεταξύ ανακοίνωσε πως τελευταία ημέρα κατά την οποία θα γίνονται δεκτές δηλώσεις παραμόρφωσης των καρπών ορίζεται η 2α Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, ώστε να δρομολογηθεί και η διαδικασία καταβολής των απαιτούμενων αποζημιώσεων.
Το ΥΠΑΑΤ έχει αποστείλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου, προκειμένου να δρομολογηθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.
Επίσης τονίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία καταγραφής του προβλήματος, προκειμένου να εξεταστεί όσο το θέμα της αντιμετώπισης επιστημονικά, τόσο και τυχόν ζήτημα αποζημίωση των παραγωγών.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί τους παραγωγούς που διαπιστώνουν το πρόβλημα σε κάποιο αγροτεμάχιο, να προχωρήσουν σε δήλωσή του. Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση γίνεται μέσω του ΚΥΔ στο οποίο ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκεφθούν το ΚΥΔ και να ζητήσουν την εκτύπωση εντύπου στο οποίο θα φαίνονται αναλυτικά μόνο οι καλλιέργειες των ροδάκινων και νεκταρινιών. Επί αυτού του εντύπου σε ειδική στήλη, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των δέντρων του κάθε αγροτεμαχίου που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.
Στο κάτω μέρος του εντύπου θα υπογράφει ο παραγωγός και ο γεωπόνος με τον οποίο συνεργάζεται ο παραγωγός και ο οποίος προμηθεύει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Στον χώρο υπογραφής του γεωπόνου θα τίθεται και η σφραγίδα του.
Το έντυπο στη συνέχεια θα προσκομίζεται στο ΚΥΔ, θα καταχωρίζεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και φωτοαντίγραφό του θα παραδίδεται στον παραγωγό ενώ το πρωτότυπο θα παραμένει εκεί.
Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών και την ύπαρξη ολοκληρωμένης εικόνας της έκτασης της προσβολής θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Προς το παρόν ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.
Αφού γίνει η καταγραφή, τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζωθούν και θα καταστραφούν, ενώ θα επιδιωχθεί να ευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί για τη μη μετάδοση του ιού και για να προστατευθεί γενικώς η ροδακινοκαλλιέργεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass