Πάρκα και κατάφυτες πλατείες το «αντίδοτο» στη ζέστη

Η ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΑΣΕΙΣ ΔΡΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2024 14:10
ΠΑΡΚΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΡΚΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αυτό το καλοκαίρι μοιάζει μακρύτερο από άλλα…

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες από τον Ιούνιο ακόμα έχουν φέρει στα όρια τους κατοίκους του Θεσσαλικού κάμπου. Η πόλη παραδοσιακά άδεια τον Αύγουστο, όχι όμως όπως παλιά. Η ακρίβεια έχει απομακρύνει το όνειρο των καλοκαιρινών διακοπών σε πολλά νοικοκυριά και οι περισσότεροι βολεύονται με ημερήσιες αποδράσεις ή σε εξοχικά φίλων και συγγενών. Ωστόσο πολλοί μένουν στην πόλη και αναζητούν φυσικές οάσεις δροσιάς για τις δύσκολες μέρες. Ευτυχώς η Λάρισα είναι μια πόλη που διαθέτει ακόμα αρκετούς πνεύμονες πρασίνου.
Πάρκα και πλατείες έχουν την τιμητική τους νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που οι θερμοκρασίες είναι σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Πάρκο Αλκαζάρ, Αισθητικό Άλσος, Πάρκο Χατζηχαλάρ, Λόφος Μεζούρλου, η κοίτη του Πηνειού, το κατάφυτο πάρκο Αγίου Αντωνίου, το Πάρκο του ΟΣΕ, ο Προφήτης Ηλίας, πλατείες με σιντριβάνια σε συνοικίες, αποτελούν ιδανική επιλογή για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, προσφέροντας απλόχερα φυσική σκιά και δροσιά, όσο γίνεται φυσικά.
Η χρήση των κλιματιστικών αποτελεί σίγουρα μια σημαντική ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι μια λύση που κοστίζει ενώ κάνει και την κατάσταση στην πόλη ακόμη πιο δύσκολη για όσους κινούνται εκτός, αφού τα κλιματιστικά δροσίζουν τον εσωτερικό αέρα, αποβάλλοντας ταυτόχρονα έξω τον ζεστό, και αυξάνουν έτσι, ακόμη περισσότερο, τη θερμοκρασία στους εξωτερικούς χώρους. Οι πράσινες γωνιές της πόλης όμως προσφέρουν απλόχερα στιγμές δροσιάς, ελευθερίας και ξεκούρασης και ευκαιρία για ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
«ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ»
Η συνεχής καταπόνηση και υποβάθμιση του κλίματος τα τελευταία χρόνια με τις πόλεις να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο πληθυσμό, η διαρκής άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και η ρύπανση του περιβάλλοντος κάνουν επιτακτική την ανάγκη επανασχεδιασμού των αστικών αναπλάσεων.
Στο περιθώριο μιας ενημερωτικής ημερίδας που έγινε στην Κρήτη, τονίστηκε με έμφαση πως δεν είναι αναγκαία μόνο τα μεγάλα πάρκα, αλλά και πρακτικές όπως αυτό που ονομάζεται «αστικός πράσινος βελονισμός», δηλαδή σημεία πρασίνου που δημιουργούν οάσεις ή μικρά πάρκα «τσέπης», που βοηθούν στη βελτίωση των συνθηκών μέσα στην πόλη.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass