Οικολογικό έγκλημα στη Γυρτώνη

*Νέα γραμμή μεσαίας τάσης, μέσα στο χωριό, σκοτώνει τους πελαργούς *Τοποθετήθηκε για τη λειτουργία του φράγματος *Προσπαθούν να τους σώσουν κάτοικοι της κοινότητας

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2024 15:00

Του Κώστα Γκιάστα

Σε «νεκροταφείο» πελαργών κινδυνεύει να μετατραπεί το χωριό Γυρτώνη του Δήμου Τεμπών τους τελευταίους μήνες. Το ένα πτηνό μετά το άλλο βρίσκει τραγικό θάνατο από τα καλώδια του ρεύματος που έχουν τοποθετηθεί τελευταία στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι δρόμοι και τα χωράφια να έχουν μια απόκοσμη εικόνα.

Μια εικόνα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γοητεία που προσφέρουν παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες τα ιδιαίτερα αυτά πτηνά στον τόπο. Άλλωστε η έλευσή τους περίπου τον Μάρτιο, αποτελεί μια ευχάριστη είδηση για όλη την περιοχή.
Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, μετά τον «Ντάνιελ» και τις ζημιές που υπέστη το φράγμα της Γυρτώνης, χαράχτηκε ένα καινούριο σχέδιο ρευματοδότησης για τη λειτουργία του. «Η γραμμή αυτή, περνάει πλέον μέσα από το χωριό, με νέες κολόνες και έχει καλώδια με ρεύμα μεσαίας τάσης» εξηγεί στην «Ε» ο κ. Θανάσης Τσιάκαλος, που ζει εκεί από μικρό παιδί και σήμερα είναι πρόεδρος του φιλανθρωπικού Συλλόγου του χωριού.
«Ενώ τόσα χρόνια δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, τώρα με την καινούρια αυτή γραμμή τα πτηνά σκοτώνονται πολύ συχνά. Αυτό που ζητάμε είναι να προσπαθήσει ο ΔΕΔΔΗΕ με κάποιον τρόπο να δώσει μια λύση, γιατί είναι κρίμα να χάνονται τα πουλιά αυτά κάθε μέρα».
Ο κ. Τσιάκαλος λέει πως οι πελαργοί είναι πολλοί περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού. «Είμαστε μόλις 30 σπίτια με μετρημένα ρολόγια, ενώ φέτος οι πελαργοί υπολογίζονται πως είναι πάνω από 150. Μετράμε δεκάδες ζευγάρια και από αυτά υπάρχουν πολλοί νεοσσοί. Γενικά φαίνεται πως ήταν μια καλή χρονιά».
Επίσης προσθέτει πως οι πελαργοί καθαρίζουν και τον τόπο από φίδια και τρωκτικά, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση των καλλιεργειών «εκτός από το γεγονός πως ομορφαίνουν το χωριό μας για πολλούς μήνες. Εμείς τους καταγράφουμε από μικρά παιδιά και είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνουν στο χωριό μας».
Ακόμα εξηγεί πως προκαλούνται πολύ συχνά διακοπές ρεύματος που συνεπάγεται ταλαιπωρία των λιγοστών κατοίκων και προβλήματα στην άρδευση των χωραφιών.
Ο κ. Κώστας Βοϊβόδας, είναι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Γυρτώνης. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Καλοχώρι για να μεταφέρει άλλους δύο τραυματισμένους πελαργούς από τέτοια κατάσταση. Άγνωστο αν θα τα καταφέρει κάποιος από αυτούς ή θα προστεθούν στη λίστα των υπολοίπων που έχουν πεθάνει.
«Οι πελαργοί με το άνοιγμα των φτερών τους στις νέες αυτές κολόνες καίγονται και αν δεν πεθάνουν εκείνη την ώρα τραυματίζονται πολύ σοβαρά. Πήγαμε στο ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα μιλήσαμε με τον προϊστάμενο μεσαίας τάσης, που όμως αδυνατεί να κάνει το οτιδήποτε, όπως μας ανέφερε» τονίζει ο κ. Βοϊβόδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα πουλιά από τα οποία έχουν σκοτωθεί, είναι μικρά σε ηλικία.
Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ
Το θέμα έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και τον Δήμο Τεμπών εδώ και πολλούς μήνες. Από τα τέλη του Γενάρη μάλιστα ο Δήμος Τεμπών απέστειλε έγγραφο στον ΔΕΔΔΗΕ με θέμα την τοποθέτηση έτοιμων φωλιών για τους πελαργούς.
Μετά το αίτημα του Δήμου, τοποθετήθηκαν κάποιες φωλιές, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αυτή η λύση του προβλήματος.
«Ανταποκρίθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ σ’ έναν βαθμό όμως δεν μπόρεσε να δώσει λύση στο πρόβλημα» σημείωσε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μητσογιάννης στην «Ε» και πρόσθεσε «Είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα, καθώς τα συγκεκριμένα πτηνά είναι το σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης περιοχής. Φέτος ειδικά βλέπουμε πως έχουν υπερπολλαπλασιαστεί χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο. Κάποιοι λένε πως μπορεί να προέκυψε ως αποτέλεσμα από τις πλημμύρες του Ντάνιελ και μετά, όμως δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».
Το θέμα σύμφωνα με τον κ. Μητσογιάννη πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο καθώς προκαλούνται και πολλά προβλήματα με τις συχνές διακοπές ρεύματος, ειδικά όταν οι αγρότες προσπαθούν να ποτίσουν.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Εν τω μεταξύ από τις αρχές Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συντόνισε την Εθνική Απογραφή Λευκών Πελαργών της Ελλάδας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής, όπως ανακοινώθηκε, είναι ενθαρρυντικά, με περισσότερα από 2.800 ζευγάρια Λευκών Πελαργών να αναπαράγονται στην ελληνική ύπαιθρο, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 30-40% κατά την τελευταία δεκαετία και αποικίζοντας νέες περιοχές, ενώ καταμετρήθηκαν ~8.000 νεοσσοί!
Η πλειοψηφία των ζευγαριών εντοπίζεται σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός του είδους, όπως ο κάμπος της Θεσσαλίας, η Ήπειρος, η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η - καθιερωμένη πλέον - εξάπλωση του είδους στον Νότο, σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Εύβοια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass