Τριήμερο παιδαγωγικών δράσεων στη Ραψάνη

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2024 10:41

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας - «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης ανακοινώνει, για μία ακόμα χρονιά, την έναρξη των καλοκαιρινών δράσεων πολιτισμού στην όμορφη Ραψάνη, με ένα δυναμικό τριήμερο παιδαγωγικών δράσεων από σήμερα έως και τις 4 Αυγούστου.

Σήμερα Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ. στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου θα πραγματοποιηθεί δράση παιδαγωγικού χαρακτήρα, η οποία αφορά σε παιδιά από το Εργαστήρι Ζωής του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λάρισας, με τίτλο «Η σούπα της Ραψάνης». Με αφορμή τη λαϊκή ιστορία της Πετρόσουπας, τα παιδιά θα συνεργαστούν για να στήσουν τη δική τους θεατρική παράσταση και να μαγειρέψουν ένα ξεχωριστό φαγητό, τη σούπα της Ραψάνης.
Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της δράσης έχουν οι εκπαιδεύτριες Δέσποινα Μπουνίτση, θεατρολόγος, και Έλενα Μπάρδα, κοινωνιολόγος.
Το διήμερο που ακολουθεί, η παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» έχει επιμεληθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά, με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τη δική μας Ραψάνη μέσα από την παιδαγωγική Freinet».
Αύριο το πρωί, στις 11 π.μ., στην Κεντρική πλατεία του χωριού, θα υλοποιηθεί η πρώτη δράση της ομάδας, με τίτλο «Περπατώ περπατώ στη Ραψάνη». Σκοπός της δράσης είναι να ανακαλύψουμε την ιστορία και τις γειτονιές του χωριού, μέσω ενός περιπάτου με λήψη φωτογραφιών και συνεντεύξεων από τους μικρούς συμμετέχοντες.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Δημοτικό Σχολείο και ώρα 6.30 μ.μ., θα ακολουθήσει το δεύτερο σκέλος της πρωινής δράσης, με τίτλο «Ιστορίες από τις γειτονιές της Ραψάνης». Στόχος είναι η συγκέντρωση του υλικού από τον πρωινό περίπατο αναφορικά με την τοπική παράδοση και την ιστορία της Ραψάνης και η δημιουργία λευκώματος με την τεχνική της εφημερίδας.
Τέλος, μεθαύριο Κυριακή 4 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Σχολείο, η παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» ολοκληρώνει το εκπαιδευτικό διήμερο, με το εργαστήριο «Από το σεντούκι της γιαγιάς στο τυπογραφείο». Το εργαστήριο αποτελεί μία αφορμή γνωριμίας με τα μοτίβα των παραδοσιακών πλεκτών της περιοχής, μέσα από την τέχνη της χαρακτικής και της τυπογραφίας. Θα αποτυπώσουμε τα μοτίβα, θα τυπώσουμε τα δικά μας χαρακτικά και θα πειραματιστούμε με άλλες τεχνικές, αξιοποιώντας το αμπέλι ως σχέδιο στις εικαστικές μας δημιουργίες.
Ταυτότητα του Σκασιαρχείου:
Η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο - Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα Σχολείο της Κοινότητας» συγκεντρώνει ανθρώπους από τον χώρο της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού και των Τεχνών. Κυρίως απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς από την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Προωθώντας τη συνεργατική παιδαγωγική του Σελεστέν Φρενέ, σκοπός της ομάδας είναι η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και προτάσεων για ένα δημόσιο σχολείο, δημοκρατικό, συνεργατικό, συνεταιριστικό, αντισταθμιστικό στις ανισότητες και πολιτικό στα χαρακτηριστικά του, για ένα Σχολείο της Κοινότητας, στο οποίο η κριτική και η θεσμική παιδαγωγική θα βρει τη θέση της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass