Ασφαιρα τα αντιχαλαζικά κανόνια

*ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2024 13:21

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Ανάστατοι είναι πλέον και δηλώνουν προβληματισμένοι οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς με την κακή, όπως υποστηρίζουν, λειτουργία των αντιχαλαζικών κανονιών.

Η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά ήταν γι’ αυτούς όταν την περασμένη εβδομάδα, το πρωί της Τρίτης 23 Ιουλίου, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν σε εμφανιζόμενη καταιγίδα, ξαφνικά σταμάτησαν, με αποτέλεσμα την απόλυτη καταστροφή καλλιεργειών από χαλάζι σε κτήματα των Νερομύλων. Τη διακοπή λειτουργίας τους δε η Δημοτική Αρχή τότε την απέδωσε σε κεραυνό που έκαψε τον μετασχηματιστή της ΔΕΗ στο Μεταξοχώρι, όπου και το κέντρο ελέγχου λειτουργίας των κανονιών, αφήνοντας χωρίς ρεύμα όλο το χωριό και φυσικά και το κέντρο ελέγχου.
Προχθές το πρωί, κι ενώ φαινόταν ότι η Αγιά θα αντιμετώπιζε πάλι τις συνέπειες καταιγίδας, τα κανόνια δε χτύπησαν, παρά μόνο σε κτήματα όπου τα χειρίζονται ιδιώτες – παραγωγοί. Το δεύτερο αυτό απανωτό συμβάν οδήγησε αρκετούς αγρότες στο κέντρο ελέγχου στο Μεταξοχώρι, όπου και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, διαμαρτυρόμενους και θέλοντας να μάθουν τι συμβαίνει. Ουσιαστική απάντηση δεν πήραν, όπως λένε, και λίγη ώρα αργότερα εξεδόθη ανακοίνωση από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αγιάς, Νερομύλων, Μεταξοχωρίου, Ανάβρας και Αετολόφου, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να εξεταστεί η δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας των κανονιών σε συνεργασία με τους παραγωγούς και από τον ΕΛΓΑ την άμεση έναρξη αεροπορικής αντιχαλαζικής προστασίας.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Κυριολεκτικά από τα σύννεφα «πέσαμε» οι αγρότες του Δήμου Αγιάς όταν σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί, με αφορμή την απειλή καταιγίδας, διαπιστώσαμε ότι τα κανόνια που πρόσφεραν χρόνια τώρα αντιχαλαζική προστασία δε λειτουργούν.
Με την παρουσία μας στον χώρο ενεργοποίησης του συστήματος και την επικοινωνία με τον αρμόδιο υπάλληλο και τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από έντονα παράπονα αγροτών στα χωράφια των οποίων είναι εγκατεστημένα τα κανόνια, ήρθε η ενημέρωση ότι το σύστημα υπολειτουργεί. Όταν ζητήσαμε να γίνει καταγραφή πόσα από τα εγκατεστημένα κανόνια λειτουργούν και πόσα όχι, η απάντηση ήταν απογοητευτική, με το επιχείρημα ότι ένα κανόνι που δουλεύει τώρα σε δέκα λεπτά μπορεί να μη δουλεύει.
Έχουμε σοβαρά παράπονα από τη Δημοτική Αρχή, γιατί δεν ενημέρωσε τους αγροτικούς φορείς για την κατάσταση του συστήματος και μας άφησε στο σκοτάδι.
Σήμερα (σ.σ. χθες) συνειδητοποιήσαμε πως σε ό,τι αφορά τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας αποτέλεσε δικαιολογία ο ισχυρισμός ότι λόγω πτώσης κεραυνού υπήρξε βλάβη, αφού ο κεραυνός έπεσε είκοσι λεπτά μετά τη χαλαζόπτωση. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι αντιχαλαζική προστασία στην περιοχή μας δεν υπάρχει.
Η πρόταση της Κυβέρνησης για αντιχαλαζικά δίχτυα σκοντάφτει στον μικρό και κατακερματισμένο κλήρο και στο μεγάλο κόστος εγκατάστασης.
Ζητάμε από τον Δήμο, επειδή αυτήν τη στιγμή είμαστε ξεκρέμαστοι, να εξεταστεί η δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας των κανονιών σε συνεργασία με τους παραγωγούς. Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ την άμεση έναρξη αεροπορικής αντιχαλαζικής προστασίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass