Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2024 7:05

Πολίτες αναλαμβάνουν τη διάσωση Μονής
*ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΩΤΩΝ *ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση και αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτών Ελασσόνας συγκροτήθηκε πρόσφατα.

Η φθίνουσα πορεία του μνημείου επιταχύνεται και για τον λόγο αυτό σε συνέλευση των ανθρώπων του χωριού με τον συντονισμό του τοπικού προέδρου, αποφασίστηκε και έγινε η συγκρότηση επιτροπής πολιτών του χωριού, για τη διάσωση και αποκατάσταση της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας.
Κύριος στόχος και προτεραιότητα της επιτροπής είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συντηρηθεί το καθολικό της Μονής με τις αρμόζουσες επεμβάσεις, όπως είναι στεγανοποίηση σε ορισμένα σημεία της στέγης του οικοδομήματος, έλεγχος της στατικότητας και παρεμβάσεις όπου χρειάζονται, συντήρηση των αγιογραφιών και ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του μοναστηριού.
Απώτερος στόχος είναι η εκπόνηση-σύνταξη μελέτης ολοκληρωτικής αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιστορικού αυτού μνημείου.
Την επιτροπή συγκροτούν οι: Καρακώστα Τριάδα, Καρατάσιος Δημήτριος, Κεδράς Κωνσταντίνος, Κουκότσικα Παρασκευή, Ντελή Φρειδερίκη, Κώτσιας Κωνσταντίνος, Παπαδημόπουλος Δημήτριος, Παπανικολάου Χρήστος και Τάχατος Νικόλαος. Η επιτροπή είναι ανοιχτή σε όποιον/α θέλει και μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Γιαννωτών Ελασσόνας είναι το μοναδικό πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό κληροδότημα της περιοχής. Υπήρξε πόλος έλξης, τόπος προορισμού, λατρείας και προσκυνήματος για αιώνες με αξιοζήλευτη ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και λαογραφική διαδρομή. Σ’ αυτόν τον τόπο αναπτύχθηκαν δεσμοί με τα όμορα χωριά ( Κρανέα, Λουτρό, Άκρη) και της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτόν τον χώρο έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο μεγάλος προεπαναστατικός ήρωας Νικοτσάρας. Επίσης, το μοναστήρι το 1823 πυρπολήθηκε από τους Τούρκους εξαιτίας των υπηρεσιών που πρόσφερε στη μεγάλη επανάσταση του Γένους.

 

Αγρυπνία στον Αγιο Αχίλλιο

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 8.15 το βράδυ, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης. Η αγρυπνία θα περιλαμβάνει το μικρό απόδειπνο με την ακολουθία της μεταλήψεως, τον εσπερινό της εορτής, τον όρθρο και τη θεία λειτουργία, κατά την οποία οι πιστοί χριστιανοί θα έχουν την ευκαιρία να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων. Στο τέλος της αγρυπνίας θα ευλογηθούν και τα σταφύλια. Την Τρίτη 6 Αυγούστου το πρωί δεν θα τελεστεί θεία λειτουργία στον Άγιο Αχίλλιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass