Διατηρητέα δύο κτίσματα του Δημ. Αλεξάνδρου

* ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2024 14:00

Είναι γεγονός ότι στη Λάρισα είναι ελάχιστα τα κτίρια που έχουν απομείνει και χαρακτηρίζουν την παλιά αρχιτεκτονική της ταυτότητα.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας αποτελεί έναν από τους φορείς που αγωνίζεται για τη διάσωσή τους και πρόσφατα κατέθεσε πρόταση στη Δημοτική Αρχή Λάρισας να προβεί σε ανάλογες ενέργειες, προκειμένου να διασώσει δύο σημαντικά κτίσματα στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα την οικία του Δημήτρη Αλεξάνδρου, στη συμβολή των οδών Παπακυριαζή και Παύλου Μελά, και το κτίσμα που διατηρούσε χρόνια εμπορική επιχείρηση στην οδό Βενιζέλου, απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο.
Η πρόταση που κατατέθηκε και απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων (όπου εκτιμάται πως θα συζητηθεί σε μία από τις συνεδριάσεις του) έχει ως εξής: «Σύντομα θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον θάνατο του κ. Δημήτρη Αλεξάνδρου που έφυγε, πλήρης ημερών, στις 18 Αυγούστου του 2023.
Κατά την άποψή μας και όπως επισημάνθηκε και από τον τοπικό Τύπο, η πόλη έχασε τον τελευταίο αριστοκράτη της. Έναν άνθρωπο μιας άλλης εποχής, που συνδέθηκε άμεσα με την τοπική κοινωνία, αφήνοντας το στίγμα του στην ιστορία της πόλης.
Όσο επιδραστικός ήταν ο βίος του, αντίστοιχα σημαδιακά για την πόλη είναι και τα δύο κτίρια με τα οποία σχετίστηκε.
Η οικία του στην οδό Παπακυριαζή και το κατάστημά του στην οδό Βενιζέλου. Και τα δύο κτίρια έχουν αρχιτεκτονική αξία ως προς την εξωτερική τους όψη, την ογκοπλασία τους, τον εσωτερικό τους διάκοσμο και παράλληλα αποτελούν σήμερα ιστορικά τοπόσημα της πόλης.
Τμήμα της ιστορίας της ταυτίστηκε με αυτά τα δύο κτίρια, καθώς και με τον ιδιοκτήτη τους και έτσι πιστεύουμε ότι σήμερα οφείλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη και την ιστορία της ζωντανή, ξεκινώντας διαδικασίες ώστε να χαρακτηριστούν διατηρητέα. Πέρα από μια πράξη τιμής και σεβασμού, η κίνηση αυτή θα διορθώσει μια πραγματική αμέλεια της πόλης μας, καθώς με βάση την αρχιτεκτονική αξία τους είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.
Ο σύλλογός μας τάσσεται υπέρ της κήρυξής τους ως διατηρητέων των κτισμάτων αυτών και παραθέτουμε κάποιες προτάσεις αξιοποίησής τους.
Το μεν κτίριο στη Βενιζέλου θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν έδρα του Θεσσαλικού Φεστιβάλ Θεάτρου, όταν πια θα είναι λειτουργικό και το Α’ Αρχαίο Θέατρο, ενώ το κτίριο στην Παπακυριαζή σαν Μουσείο Παιχνιδιών, ως αναφορά στον παλιό ιδιοκτήτη και σαν ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης ως πόλης των μουσείων.
Υπάρχουν παραδείγματα άλλων πόλεων που λειτουργούν μουσεία παιχνιδιών και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Εναλλακτικά θα μπορούσαν, επίσης, να στεγάσουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ή να λειτουργήσουν ως Δημαρχιακό Μέγαρο με γραφείο δημάρχου ή αντιδημάρχου Πολιτισμού και χώρο για εκδηλώσεις, καθώς η εγγύτητά τους στο υπάρχον Δημαρχείο ενδείκνυται γι’ αυτό.
Η πόλη μετά και την απώλεια της οικείας Καπετάνου (όπου και εκεί είχε προταθεί από τον σύλλογο παρόμοια αξιοποίησή του, χωρίς κάποια ανταπόκριση) έχει ανάγκη από τέτοια εμβληματικά κτίρια που θα μπορούν να φιλοξενούν δημόσιες χρήσεις και θα ενισχύουν την ταυτότητά της.
Σας ζητάμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξετε και να ενισχύσετε από κοινού αυτήν την προσπάθεια, δηλώνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή σας για χαρακτηρισμό των κτιρίων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass