Συσχετίστηκε η δίωξη τεσσάρων με την κύρια δικογραφία

* «Ως απολύτως συναφής» με τη δικογραφία που εκκρεμεί ενώπιον του Εφέτη-Ανακριτή * Σύμφωνα και με τη Διάταξη της Αντεισαγγελέως Εφετών

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2024 14:01

Κλήση από τον Εφέτη-Ανακριτή που ερευνά τις συνθήκες της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών αναμένεται να λάβουν το επόμενο διάστημα οι τέσσερις, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος (διά παραλείψεως) για το «ξεμπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας.

Οι τέσσερις (ο νυν γεν. γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο πρώην περιφερειάρχης και δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) θα κληθούν σε απολογία μετά και την απόφαση -προχθές σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας να συσχετίσει τη συγκεκριμένη δικογραφία με την κύρια δικογραφία που χειρίζεται ο Εφέτης.
Αφού σύμφωνα και με τη Διάταξη της αντεισαγγελέως Εφετών η δικογραφία σε βάρος των τεσσάρων «αποτελεί τμήμα» της δικογραφίας η οποία συσχετίστηκε «ως απολύτως συναφής» που εκκρεμεί ενώπιον του Εφέτη και αφορά στη δίωξη πάλι για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη, αλλά για το «μπάζωμα» τη διαμόρφωση του χώρου του χώρου του δυστυχήματος. Η συσχέτιση της δικογραφίας θα σημάνει πρακτικά πως οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες, της ΕΛ.ΑΣ. και της Π.Υ., και για ένα πλημμέλημα που τελέσθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα μετά το δυστύχημα (από το απόγευμα της 1ης Μαρτίου έως και τις πρωινές ώρες της 3ης Μαρτίου 2023), θα καθίσουν ως συγκατηγορούμενοι στο ίδιο εδώλιο με όλους εκείνους σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα (διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσω σταθερής τροχιάς κ.λπ.). Ως υπαίτιοι του τραγικού δυστυχήματος την 28η Φεβρουαρίου 2023 σε συνδυασμό, βέβαια, και με τις τραγικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας (Σύμβαση 717/2014 κ.λπ.), δύο διαστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα -μέχρι σήμερα- να ασκηθεί δίωξη σε βάρος συνολικά 33 εμπλεκομένων (σταθμάρχης, επιθεωρητής, στελέχη ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ κ.ά.), ενώ από το συλλεγέν υλικό στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης εκκρεμούν και άλλες διώξεις.
ΟΓΚΟΙ ΧΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ «ΠΗΓΑΔΙΑ»
Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, σύμφωνα και με Διάταξη της αντεισαγγελέως Εφετών, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης, σε βάρος των τεσσάρων, έπειτα από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για το «ξεμπάζωμα». Όταν από κατάθεση εργαζομένων στην εταιρεία χωματουργικών μηχανημάτων έγινε γνωστό ότι καθ’ υπόδειξη «πυροσβέστη», που δεν κατονομάζουν, στις 1 και 2 Μαρτίου 2023 μετέφεραν με φορτηγά από τον τόπο της τραγωδίας 300 κυβικά χώμα σε οικόπεδο της ιδιωτικής εταιρείας, στη θέση «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού Τεμπών. Η μεταφορά των χωμάτων αυτών (σ.σ. σε αντίθεση με αυτά που μεταφέρθηκαν συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουλούρι) παρέμεινε άγνωστη για μήνες, ενώ η δημοσιοποίησή της είχε ως αποτέλεσμα να ερευνηθούν οι όγκοι χωμάτων που μεταφέρθηκαν στα «Πηγάδια» και να εντοπιστεί τελικά ανθρώπινο οστό, το οποίο ταυτοποιήθηκε σε επιβάτη – θύμα της τραγωδίας.
ΠΑΡΩΝ Ο κ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Υπενθυμίζεται πως το σκέλος της μήνυσης που αφορά σε κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, διά του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε στη Βουλή ως μόνη αρμόδια για την ποινική αξιολόγηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Σημειώνεται ότι στη Διάταξη της αντεισαγγελέως Εφετών με την οποία παραγγέλθηκε η δίωξη σε βάρος των τεσσάρων, για πρώτη φορά γίνεται μνεία στην κατάθεση στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. και στα όσα αναφέρονται σε «άτυπη» συνάντηση που έγινε το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2023 στον τόπο του δυστυχήματος. Συνάντηση που σύμφωνα με καταθέσεις και άλλων μαρτύρων (σ.σ. στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής έρευνας) γίνεται παρουσία και του υφυπουργού, Χρ. Τριαντόπουλου, ενώ οι συμμετέχοντες «έπρεπε να εξετάσουν το ζήτημα των εργασιών αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων».             

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass