Θερμή εισβολή από την Αφρική

* ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ * ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΥΣΦΟΡΙΑ * ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2024 16:45

«Καύσωνα μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε στη Λάρισα, με την εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών γι’ αυτό το μεγάλο διάστημα να φέρνει παράλληλα και δυσφορία στο σύνολο του πληθυσμού», τονίζει στην «Ε» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Παναγιώτης Σκριμιζέας, υποστηρίζοντας ότι από την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιουλίου μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουλίου οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Μάλιστα, οι ελάχιστες τιμές δε θα πέσουν κάτω από τους 22 βαθμούς, ενώ μέσα στην πόλη με τη συσσώρευση της ζέστης, από το τσιμέντο, η ελάχιστη θα είναι γύρω στους 30 βαθμούς, που κάνει περαιτέρω πιο δύσκολα τα πράγματα» αναφέρει.
Ο κ. Σκριμιζέας σημειώνει, επίσης, ότι «η θερμοκρασία πέρυσι ήταν 5(!) βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στη Λάρισα η μέση μέγιστη θερμοκρασία της πρόσφατης τριακονταετίας (1991-2020) για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου είναι 33,3 βαθμοί Κελσίου. Πέρυσι την ίδια περίοδο, 11-20 Ιουλίου, η μέση μέγιστη ήταν 38,4 βαθμοί.
Επίσης, για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου (21-31/7) η μέση μέγιστη είναι 33,9 βαθμοί και πέρυσι ήταν 38,4».
Αναλυτικά ο Παναγιώτης Σκριμιζέας δήλωσε τα εξής: «Πηγαίνουμε σε μία δύσκολη περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα. Η εμμονή αυτών των υψηλών θερμοκρασιών γι’ αυτό το μεγάλο διάστημα θα φέρει δυσφορία για το σύνολο του πληθυσμού. Απ’ ό,τι φαίνεται από σήμερα και μέχρι το Σάββατο 13 Ιουλίου θα «παίζουμε» με θερμοκρασίες της τάξεως των 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς. Βέβαια, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα έχουμε λίβα, υπάρχει μια έντονη θερμή εισβολή από την Αφρική που θα φέρει θερμές αέριες μάζες».
Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος θα δείξει θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς, χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος θα αναφέρει: «Το δύσκολο κομμάτι ξεκινά από την Κυριακή. Γιατί από την Κυριακή αρχίζουμε να περιμένουμε το 40, και μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα μιλάμε για 40+. Αν και είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε πρόγνωση θερμοκρασίας για τόσο μακριά, την Τετάρτη και Πέμπτη φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς».
Ο Παναγιώτης Σκριμιζέας κλείνει με τρόπο… αισιόδοξο: «Βλέπουμε το άλλο Σαββατοκύριακο μια τάση μικρής υποχώρησης, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι, γιατί μπορεί να μην είναι 40, θα είναι 38 και 39, ίσως να έχουμε και ένα 37…»
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Μήνυμα προς τους πολίτες και ειδικότερα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά τις επόμενες ημέρες, όποτε και θα κορυφωθεί το κύμα καύσωνα που πλήττει ήδη τη Θεσσαλία, αλλά και στους πολίτες γενικότερα να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, απηύθυνε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ηλίας Λεοντάρης, σημειώνοντας πως χρειάζεται «ανησυχία, όχι όμως πανικός».
Σύμφωνα με τον κ. Λεοντάρη, «είμαστε στην αρχή μιας καιρικής εξέλιξης, που θα φέρει προς τη Δευτέρα υψηλές θερμοκρασίες και θα δημιουργηθούν φαινόμενα δυσφορίας. Υπενθυμίζω ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους Δήμους προετοιμάζεται για να δώσουν κλιματιζόμενους χώρους στους πολίτες. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται να σημειωθεί τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40OC. Καλώ τους πολίτες να υπακούουν στις οδηγίες των αρχών. Χθες αντιμετωπίσαμε δύο πυρκαγιές στην Π.Ε. Λάρισας, μία στην Αγία Τριάδα στην περιοχή των Φαρσάλων και μία στην Ποταμιά του Δήμου Αγιάς.
Η άμεση επέμβαση των δυνάμεων και η αλλαγή του τρόπου που επεμβαίνουμε, καθώς τρία οχήματα φεύγουν άμεσα στο σημείο για να ελέγξουν, μαζί με τα εναέρια μέσα που σηκώνονται από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, ήταν καταλυτικά για να δράσουμε γρήγορα».
ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Αναλυτικά, οι υψηλότερες θερμοκρασίες όπως καταγράφηκαν χθες από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo και της Περιφέρειας Θεσσαλίας: Αγιά: 36.9OC στις 15:20, Βαμβακού: 38.6OC στις 15:50, Γόννοι: 37.4OC στις 16:10, Ελασσόνα: 38.3OC στις 16:30, Ερέτρια Λάρισας: 36.7OC στις 15:50, Λάρισα: 39.2OC στις 16:50, Χάλκη: 38.7OC στις 16:00, Ναρθάκι: 35.4OC στις 16:30, Νεράιδα Φαρσάλων: 37.7OC στις 15:40, Νέσσωνας: 39.3OC στις 15:00, Πλατανούλια: 38.9OC στις 15:40, Φάρσαλα: 38.1OC στις 16:10.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass