«Οχι στην 6ήμερη εργασία»

* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΚΛ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2024 13:20

Σε διαμαρτυρία για το θέμα της ερμηνευτικής εγκυκλίου για την ψηφιακή κάρτα και την εξαήμερη εργασίας προχώρησε χθες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος.

«Με απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιο για την ψηφιακή κάρτα, η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή επίσημα την απλήρωτη εργασία μέχρι και 2 ώρες την ημέρα, στις επιχειρήσεις που θα ενταχτούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας» ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ και σημείωσαν πως «η εγκύκλιος αξιοποιώντας τον νόμο ν. 4808/2021 δίνει τη δυνατότητα της «ευέλικτης προσέλευσης» του εργαζόμενου μέχρι 120 λεπτά. Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να μεταβάλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου!
Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομήχανους με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή! Δίνεται δώρο 3 ημέρες τον μήνα με το πρόσχημα του «μονού χτυπήματος» της κάρτας, δηλαδή ο εργαζόμενος θα δουλεύει όσες ώρες θέλει ο εργοδότης του, γιατί ήταν δήθεν αμελής και «ξέχασε» να χτυπήσει την κάρτα. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις διευκολύνσεις στην εργοδοτική ασυδοσία που περιέχει αυτή η κατάπτυστη εγκύκλιος!
Και η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα ολοκληρώνεται σε συνδυασμό με την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας που θα αποφασίζει μονομερώς ο εργοδότης, το 13ωρο και την απασχόληση «κατά παραγγελία» του Νόμου Γεωργιάδη».
Συνεχίζοντας οι άνθρωποι του ΕΚΛ σημείωσαν πως «έτσι, λοιπόν, αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την «επιστροφή στην κανονικότητα» και τη «βελτίωση των εργασιακών συνθηκών». Στην ουσία λένε στους εργαζόμενους πως αν δε σας φτάνει ο μισθός, πρέπει να δουλεύετε όλη μέρα και μάλιστα να μην πληρώνεστε για όλες τις ώρες! Η αιτία, όμως, που δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα δεν είναι ότι δουλεύουμε λίγες ώρες τη μέρα, ούτε λίγες μέρες την εβδομάδα, αλλά ότι μας ξεζουμίζουν οι χαμηλοί μισθοί, η φοροληστεία, οι ανατιμήσεις, η πανάκριβη Ενέργεια, η εμπορευματοποίηση των πάντων κι όλα για τα κέρδη των καπιταλιστών!
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η ανάπτυξή τους χτίζονται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Αποδεικνύεται πως είναι «παραμύθια της Χαλιμάς», όταν μας λένε πως αν αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, τότε θα βελτιωθεί και η θέση των εργαζομένων».
Μάλιστα, πρόσθεσαν πως πρέπει «να ανακληθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε από την 1η Ιουλίου στην πλήρη εφαρμογή του εκτρωματικού Νόμου Γεωργιάδη. Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί «πολεμικό ανακοινωθέν» ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της και εκδόθηκε κυριολεκτικά κατά παραγγελία της εργοδοσίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass