Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΦΗ ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:

«Πρέπει να σταματήσει η καταστροφή στην Παιδεία»

* Σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις του κόμματος

Δημοσίευση: 22 Νοε 2014 13:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:28

Σε δημόσια διαβούλευση κατατέθηκαν χθες στη Λάρισα, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, από την υπεύθυνη του τμήματος Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Εφη Καλαμαρά, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο συντονιστής του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Ευαγ. Παλούκας, ο οποίος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «η δημόσια εκπαίδευση δέχεται ολομέτωπη επίθεση σε θεσμικό, οικονομικό και ιδεολογικό επίπεδο, με στόχο την πλήρη διάλυσή της..».

Ακολούθησε χαιρετισμός του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Πέτρου Παπαγεωργίου και τον λόγο πήρε η κ. Εφη Καλαμαρά, παρουσιάζοντας τόσο τα άμεσα μέτρα της προτεινόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αναλυτικά το σύνολο των προτάσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα σταματήσει την καταστροφή, πως θα μπορέσει η κυβέρνηση της αριστεράς από την πρώτη μέρα κιόλας να βάλει τέλος στα χρονίζοντα προβλήματα…

Προτείνει:

- Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και δωδεκάχρονη υποχρεωτική γενική εκπαίδευση με αναβάθμιση του λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας και καθιέρωση του Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης. Γιατί είναι πεποίθηση μας ότι ο χρόνος για αποφάσεις ως προς τον εργασιακό και επαγγελματικό προσανατολισμό και μέλλον πρέπει να μετατεθεί αργότερα από την ηλικία των 15 χρόνων, όπως συμβαίνει σήμερα. Μέχρι την ηλικία των 18 χρόνων οι μαθητές και μαθήτριες θα αποκτούν την απαραίτητη θεωρητική μόρφωση συνδυασμένη αρμονικά με την πρακτική δραστηριότητα και τη σύγχρονη τεχνολογία, ανάλογη προς το επίπεδο της ηλικίας τους μέσα από ένα πλέγμα μαθημάτων υποχρεωτικών και επιλογής.

- Κατάργηση της σημερινής υποβαθμισμένης, πολυδιασπασμένης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τη συγκρότηση ενός δημόσιου και δωρεάν, επαρκούς και αποτελεσματικού συστήματος μεταλυκειακής τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των αποφοίτων του Ενιαίου Λυκείου που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στα ΑΕΙ, θα παρέχει το σύνολο των τεχνολογικών ειδικοτήτων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και θα απονέμει πτυχία με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

- Ενιαίο Δημόσιο Χώρο Ανώτατης εκπαίδευσης και Έρευνας με αναβάθμιση των ΤΕΙ και με δημόσια Ερευνητικά Κέντρα.

O σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος συνολικής ανασυγκρότησης της δημόσιας εκπαίδευσης απαιτεί μακρόχρονες διαδικασίες, πρόβλεψη μεταβατικών σταδίων και δοκιμαστικές εφαρμογές πριν τη γενικευμένη εφαρμογή των αλλαγών. Και οπωσδήποτε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευόμενους την κοινωνία ολόκληρη, πόρους αλλά και χρόνο.

Επιβάλλεται να μειώσει τις εξετάσεις και να αυξήσει το διδακτικό χρόνο. Να γενικεύσει το ολοήμερο σχολείο στο δημοτικό και το γυμνάσιο ώστε οι μαθητές να μένουν στο σχολείο και να ασχολούνται με μουσική, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αθλητισμό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ξένες γλώσσες. Να λειτουργούν τα σχολεία ως κέντρα πολιτισμού και δραστηριοτήτων όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τη γειτονιά. Συγχρόνως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον υποσιτισμό των νέων και την έλλειψη εμβολιασμών. Σε αυτό το σχολείο κανείς εκπαιδευτικός ή σχολικός φύλακας δεν περισσεύει. Σε αυτό το σχολείο χρειαζόμαστε υπερήφανους, καταρτισμένους και ενεργητικούς εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν τη μετάδοση του πολύτιμου κεφάλαιου της γνώσης με συνείδηση, με δημοκρατία με αγάπη και πάθος».

Την εκδήλωση οργάνωσε το τμήμα Παιδείας Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκπαιδευτικοί της πόλης μας, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Λάρισας κ. Αλ. Μπατζανούλης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παν. Γούλας, μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Κούμας» Λάρισας και της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας κ.ά.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass