ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ «ΟΑΣΙΣ»

«Πρώτο βήμα η παραδοχή της εξάρτησης»

* Ο εθισμός είναι μια «οικογενειακή ασθένεια», καθώς τις συνέπειες των πράξεων του εξαρτημένου τις υφίστανται όλοι

Δημοσίευση: 22 Νοε 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:28

 

Το προφίλ του ανθρώπου που έχει εξαρτήσεις σε ναρκωτικά, τζόγο ή αλκοόλ, η σημασία της συνειδητοποίησης του προβλήματός του, αλλά και η λύση του, παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, από το Κέντρο Υποστήριξη Εξαρτημένων Ατόμων «ΟΑΣΙΣ».

«Αρχικά πρέπει να υπάρξει παραδοχή του προβλήματος, ανεξάρτητα από το μέγεθός του…». Αυτό είναι το πρώτο βήμα της απεξάρτησης, όπως δήλωσε σε ομιλία του, ο πρόεδρος της «ΟΑΣΙΣ» και σύμβουλος απεξάρτησης, κ. Δαμιανός Δουίτσης, αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος και στην καταστροφική συνέπεια που έχουν οι εξαρτήσεις για τον ίδιο τον χρήστη και την οικογένειά του.

Οκ. Δουϊτσης, αναλύοντας το προφίλ του χρήστη τόνισε μεταξύ άλλων: «Αρχικά ο χρήστης απολαμβάνει την ουσία της προτίμησής του. Αυτή η ευφορία που υπάρχει τον πρώτο καιρό σταδιακά μειώνεται, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν εμφανείς συνέπειες. Η συχνότητα της χρήσης αυξάνεται όπως αυξάνεται και η ποσότητα της ουσίας. Ο χρήστης όμως πιστεύει ότι το ελέγχει. Εμφανίζονται οι πρώτες συνέπειες στον επαγγελματικό, οικογενειακό, προσωπικό, κοινωνικό τομέα της ζωής του. Η χρήση εξακολουθεί να αυξάνεται, ώσπου γίνεται η πρωταρχική ανάγκη και δραστηριότητα μες στη μέρα. Ο ίδιος έχει μάθει να το δικαιολογεί, γιατί η ίδια η φύση των ουσιών είναι αποπλανητική.

Ακόμη κι όταν συνειδητοποιήσει ότι είναι βαθιά εξαρτημένος, ξεκινάει μία μακρά περίοδος που προσπαθεί μόνος του να κάνει σύντομες αποχές, για να ξαναγυρίσει εκεί που ήταν πριν, ενώ η χρήση γίνεται με μεγαλύτερη δριμύτητα.

Όταν αποδειχθεί ότι αυτές οι μέθοδοι δεν φέρουν κάποιο αποτέλεσμα τότε σχεδόν πάντα η οικογένεια αποφασίζει να κάνει κάτι δραστικό.

Αρχικά πρέπει να υπάρξει παραδοχή του προβλήματος ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Να σταματήσουν να το συγκρίνουν με άλλα χειρότερα, να σταματήσουν να αναβάλουν τη λύση, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ημίμετρα.

Για όλη αυτή τη μακρά πορεία της ταλαιπωρίας οφείλεται το γεγονός ότι ο εξαρτημένος και η οικογένειά του επικεντρώνονται στην ουσία και όχι στην εθιστική προσωπικότητα.

Η εθιστική προσωπικότητα έχει δύο χαρακτηριστικά: έμμονες ιδέες και καταναγκαστική συμπεριφορά. Όταν μιλάμε για καταναγκαστική συμπεριφορά μιλάμε για μία συμπεριφορά όπου ο άνθρωπος ακόμα κι όταν αποφασίσει να σταματήσει την επανάληψή της είναι αδύνατο να το καταφέρει.

Αφού ξεκινήσει να πίνει το πρώτο δεν έχει κανέναν έλεγχο στο πόσα θα πιει ή στο τι θα κάνει αφού πιει. Χάνει τον έλεγχο της συμπεριφοράς και της λογικής. Ο άνθρωπος με εθιστική προσωπικότητα όταν κάνει κάποια χρήση χάνει πραγματικά τον έλεγχο του εαυτού του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά προϋπήρχαν της χρήσης και σίγουρα είχαν εκδηλωθεί σε άλλους τομείς της ζωής με κάποιο τρόπο. Ο κοινός παρανομαστής όλων είναι συνήθως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η μεγαλομανία

Υπάρχει πλήθος ουσιών, άλλες είναι νόμιμες όπως το αλκοόλ κι άλλες παράνομες. Το πρόβλημα υπάρχει στη σχέση κάποιας ουσίας με τον άνθρωπο. Κάθε ουσία που αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε είναι το ίδιο επικίνδυνη όταν μιλάμε για εθιστικές προσωπικότητες».

Επίσης κατά την εκδήλωση η ψυχίατρος κ. Αναστασία Βουλγαράκη, αναφέρθηκε στις βραβεύσεις της «ΟΑΣΙΣ» για το έργο της, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Υγείας και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αλλά και στον αγώνα της για ενημέρωση του κοινού πανελλήνια σχετικά, με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με σκοπό να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία στην κατανόηση και αντιμετώπισή τους.

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ»

Τέλος, η σύμβουλος απεξάρτησης κ. Βάσω Τερκενλή, υποστήριξε ότι ο εθισμός είναι μια «οικογενειακή ασθένεια», εξηγώντας: «Όταν μιλάμε για οικογενειακή ασθένεια εννοούμε ότι, όταν κάποιος κάνει χρήση, πίνει ή τζογάρει, τις συνέπειες των πράξεων του τις υφίστανται όλοι.

Ο εξαρτημένος είναι αιχμάλωτος της εξάρτησης και σπάνια κινητοποιείται από μόνος του. Η οικογένεια στην αρχή αρνείται το πρόβλημα, μετά μπαίνει σε δύσκολη και πολυετή διαδικασία να βοηθήσει το παιδί της με καβγάδες, υποσχέσεις, εξαγορά, συγκάλυψη. Ακόμη κι αν κινητοποιηθούν, σπάνια αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος και την προοδευτικότητα της εξάρτησης. Όταν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν αναζητούν βοήθεια και είναι έτοιμοι να τη δεχτούν. Όλες αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον που δηλητηριάζει όλα τα μέλη της οικογένειας κι έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία και την υγεία όλων των μελών της οικογένειας».

Οι παρευρεθέντε παρακολούθησαν σχετικό βίντεο ενώ διανεμήθηκε

έντυπο ενημερωτικό υλικό της «ΟΑΣΙΣ» για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο.

Να σημειωθεί ότι η «ΟΑΣΙΣ» ιδρύθηκε το 2002, από πρώην εξαρτημένους και μέλη των οικογενειών τους.

Λ.Κ.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass