Δις ισόβια για το διπλό φονικό της Μακρυνίτσας

Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ «ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ» ΤΟΝΙΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ * ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2024 16:30
Οι γονείς, Απ. Τσάπας και Αθανασία Μαργαριτέλη, κρατώντας τις φωτογραφίες  των αδικοχαμένων παιδιών τους. Με την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, έκαναν λόγο για «δικαίωση» Οι γονείς, Απ. Τσάπας και Αθανασία Μαργαριτέλη, κρατώντας τις φωτογραφίες των αδικοχαμένων παιδιών τους. Με την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, έκαναν λόγο για «δικαίωση»

Με φωνές κατά του καθ’ ομολογία δολοφόνου και με χειροκροτήματα προς τους δικαστές, υποδέχθηκαν συγγενείς και φίλοι των αδικοχαμένων αδελφών από τη Μακρυνίτσα, την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, να κρίνει ένοχο και να επιβάλει ποινή δις ισόβια και φυλάκιση 6 ετών, απόφαση σχεδόν ταυτόσημη με αυτή του ΜΟΔ Καρδίτσας.

Το ΜΟΕ Λάρισας έκρινε χθες ένοχο τον 31χρονο Βολιώτη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή τελεσθείσα, για επικίνδυνη σωματική βλάβη για παράνομη οπλοφορία, για οπλοχρησία, και για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, καθώς το απόγευμα της 5ης Απριλίου 2021 τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι, την 28χρονη σύζυγό του και τον 27χρονο αδελφό της στο πατρικό τους σπίτι, στη Μακρυνίτσα Πηλίου.
Με την ανακοίνωση της απόφασης οι γονείς των αδικοχαμένων αδελφών, Απ. Τσάπας και Αθανασία Μαργαριτέλη, με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «δικαίωση», ενώ νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας αποδόμησε τους ισχυρισμούς περί μειωμένου καταλογισμού, υπογραμμίζοντας ότι ο κατηγορούμενος «ενήργησε με ψυχική ηρεμία».
«ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ…»
Η δίκη ξεκίνησε χθες με τον απολογία του 31χρονου η οποία διακρίθηκε από την αναλυτική περιγραφή όλων όσων προηγήθηκαν του διπλού εγκλήματος, αλλά και από τα κενά στη μνήμη του, μόνο ως προς τα σημεία εκείνα που αφορούσαν στο πώς μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη γυναίκα του και τον κουνιάδο του.
«Δεν θυμάμαι» τόνιζε ο κατηγορούμενος, απαντώντας με τον ίδιο τρόπο στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου του ΜΟΕ να περιγράψει τις δολοφονίες. «Με τη σύλληψή σας, τότε ομολογούσατε τις πράξεις σας. Τελικά τις κάνατε ή δεν τις κάνατε τις πράξεις;» ρώτησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, με τον κατηγορούμενο να απαντά αφοπλιστικά «τις έκανα...».
Ο 31χρονος αρνήθηκε ωστόσο πως έκανε τη χρήση του μαχαιριού, λέγοντας «δεν θυμάμαι να χρησιμοποίησα το μαχαίρι» το οποίο δήλωσε πως έφερε μαζί του «για εκφοβισμό», επιμένοντας ότι χτύπησε τα δύο αδέλφια μόνο με τα χέρια του, ενώ απέδωσε τις «παραισθήσεις» που είχε στην κατάσταση της ψυχικής του υγείας.
 «ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΑ ΑΠΩΝ»
Η εισαγγελέας της έδρας, Κωνσταντίνα Μελισσάρη, ξεκίνησε την αγόρευσή της κάνοντας αναφορά στο 6χρονο σήμερα αγόρι, παιδί της θανούσης και του κατηγορουμένου λέγοντας πως «οι μεγάλοι χαμένοι όταν τελούνται εγκλήματα, είναι πάντα οι αθώοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι αυτός που είναι εκκωφαντικά απών από όλη τη διαδικασία και δεν είναι άλλος» από τον 6χρονο, την ανατροφή του οποίου έχουν αναλάβει οι παππούδες του και γονείς των δυο θυμάτων.
«ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ»
Η εισαγγελέας της έδρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της αγόρευσής της στη διάσταση που επίσης εκτενώς απασχόλησε το ΜΟΕ, όχι για τον αν ο 31χρονος διέπραξε τα εγκλήματα, αλλά για την κατάσταση της ψυχικής του υγείας με αφορμή και τις ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες. Κάνοντας επίσης αναλυτική αναφορά στις ημερομηνίες σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής του υγείας και όσα σημειώθηκαν από τις 15 Ιανουαρίου 2021 έως και την αίτηση της Εισαγγελίας Βόλου (σ.σ. για την ακούσια νοσηλεία του) η οποία σημειωτέον είχε ορισθεί για τις 6 Απριλίου 2021, ενώ την προηγούμενη ημέρα ο κατηγορούμενος διέπραξε τα εγκλήματα.
Κάνοντας αναφορά στα απειλητικά μηνύματα και στη δολοφονία των δύο αδελφών η κ. κ. Μελισσάρη τόνισε ότι «από τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία και συγκεκριμένα από, το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ως μέσο τέλεσης των πράξεών του, τα σημεία του σώματος που έπληξε τα θύματά του, την εξ επαφής απόσταση που έπληξε τα θύματά του, την κατεύθυνση των πληγμάτων προς ζωτικά και ευπαθή σημεία του σώματος των θυμάτων, τον αριθμό των προσπαθειών της θανατώσεως, τις εν γένει περιστάσεις, -όπως οι προηγούμενες σχέσεις του κατηγορούμενου με τα θύματά του, οι προηγηθείσες απειλές, η φύση της πράξης, οι συνθήκες στις οποίες έλαβε χώρα η πράξη, αλλά και η αριστοτεχνική προσπάθεια διαφυγής του μετά τα εγκλήματά του, η οποία χαρακτηρίστηκε ως επαγγελματική από τους μάρτυρες αστυνομικούς που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση εντοπισμού του που οδήγησε στη σύλληψή του και τέλος η απολογία του κατηγορούμενου η οποία ουσιαστικά εμπεριέχει πλήρη άρνηση - μη δυνατότητα ανάκλησης των υπό κρίση περιστατικών - πλην όμως υποβάλει αίτημα για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης προφανώς αναλογιζόμενος και εκτιμώντας τις έννομες συνέπειες των πράξεων - αναζητώντας διέξοδο αποφυγής αυτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, ο κατηγορούμενος ενήργησε με ψυχική ηρεμία, στοιχείο το οποίο προκύπτει από τα αποδεικτικά στοιχεία».
Για να προσθέσει πως «ο κατηγορούμενος αποφάσισε να επιφέρει τον θάνατο της εν διαστάσει συζύγου του και του αδελφού της σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ακολουθώντας τον τρόπο λύσης των προβλημάτων του που ήξερε και είχε ακολουθήσει και κατά το παρελθόν σε βάρος των προσώπων όταν και είχε επιτεθεί σε αυτούς κατ’ επανάληψη δια ασήμαντων αφορμών». Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «προς ενίσχυση της θέσης για την ψυχική ηρεμία του κατηγορουμένου, πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο τελευταίος όχι απλώς σε ήρεμη κατάσταση αποφάσισε και εξετέλεσε το προκείμενο έγκλημα, αλλά, γενικά, επέδειξε και ψυχρότητα δίκην εκτελεστού, πλήττοντας σε καίρια σημεία του σώματός τους τα θύματά του στήνοντας καρτέρι θανάτου στον αδελφό της μακαρίτισσας της γυναίκας του και εν τέλει σχεδιάζοντας αριστοτεχνικά την προσπάθεια διαφυγής του.
Στα συμπεράσματα αυτά οδηγούν και οι μαρτυρικές αποδείξεις οι οποίες οδηγούν στην εξαγωγή συγκεκριμένων λογικών συμπερασμάτων σχετικά με τις δράσεις των εμπλεκόμενων προσώπων και ιδίως αυτή του κατηγορούμενου και μπορούν να αξιολογηθούν σε συνδυασμό αφενός με τα λοιπά ευρήματα και αφετέρου με ανιχνεύσιμα στοιχεία λογικών αντιφάσεων, παραδοξολογιών και υπερβολών στην απολογία του δράστη. Ο κατηγορούμενος τη στιγμή που αφαίρεσε τη ζωή των δύο ανωτέρω προσώπων είχε πλήρη καταλογισμό για την πράξεις τους, καθώς κατά την άποψή μου δεν προέκυψαν στέρεοι επιστημονικοί λόγοι που να αιτιολογούν ακαταλόγιστο ή έστω μερικό καταλογισμό. Ο κατηγορούμενος είχε τον αυτοέλεγχό του» τόνισε η αντεισαγγελέας Εφετών, προτείνοντας την ενοχή του 31χρονου σύμφωνα και με το κατηγορητήριο.
Μετά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων, το ΜΟΕ υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση τον έκρινε ένοχο και έχοντας απορρίψει τους ισχυρισμούς περί μειωμένου καταλογισμού, αλλά και τα αιτήματα περί ελαφρυντικών, επέβαλε ισόβια κάθειρξη για κάθε φόνο και συνολική ποινή φυλάκισης 6 ετών για τις άλλες πράξεις.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass