ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2024 15:30
*O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εν μέσω δύο δημάρχων, στη Λάρισα, για τους αγρότες. Ζ. *O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εν μέσω δύο δημάρχων, στη Λάρισα, για τους αγρότες. Ζ.

Χαρά Θεού
* ΓΕΜΑΤΑ χθες τα πάρκα κι οι συνοικιακές πλατείες από παιδιά που κυνηγιούνταν τιτιβίζοντας χωρίς πανωφόρια στη λιακάδα. Φρόντισαν οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν την ημέρα-χαρά Θεού για τη μηνιαία εκδρομή των σχολείων. Κι οι νέοι άνθρωποι να κυκλοφορούν στην πόλη, οι περισσότεροι με κοντομάνικα, ναι, μέσα Φλεβάρη σχεδόν. Οι ηλικιωμένοι να απολαμβάνουν στα παγκάκια τον ήλιο. Άλλη μια υπέροχη μέρα, όπως θα είναι και η σημερινή, και η Κυριακή αύριο κ.ο.κ. Κι αν δεν ήταν οι σκέψεις για κλιματική αλλαγή, που παραξενεύουν κι ανησυχούν κάπως τον κόσμο, οι πάντες θα ήταν πανευτυχείς.
Ζ.

Στη χειρολάβα
*ΩΣ ηγέτες του σύγχρονου αγροτικού αγώνα ξεχωρίζουν οι δύο πρόεδροι των Ομοσπονδιών. Της Λάρισας ο Ρίζος Μαρούδας, από της Αγιάς τα μέρη, κι ο Καρδιτσιώτης ΚώσταςΤζέλλας. Για να φτάσουν, όμως, να πηγαίνουν τώρα καβάλα στ’ άλογο βαστώντας γερά το χαλινάρι, κράτησαν πολύ καιρό τη χειρολάβα στ’ αλέτρι οργώνοντας με το «ζευγάρι» την άνυδρη γη. Μαζί τους βέβαια κι άλλοι, τίποτα δεν ξεφύτρωσε τυχαία. (Και δεν τους νοιάζει η δόξα, αλλά τα λεφτά. Όχι για πάρτη τους, για τους ξωμάχους, αυτά που αντιστοιχούν στα αιτήματα των αγροτών).

Στα σκοινιά
* ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ την είδε την Κυβέρνηση ο Δημ. Κουτσούμπας, όπως είπε, ενθαρρύνοντας τα μπλόκα. Από τα ψέματα και τη συκοφαντία εναντίον σας, τώρα λέει «ελάτε να μιλήσουμε...». Άντε τώρα και παρακάτω, συνεχίστε τον αγώνα, τους παρότρυνε.
Ζ.

Σήμερα
* ΑΝΟΙΓΕΙ το πρωί με χαιρετισμό Θαν. Μαμάκου και κλείνει το βράδυ με ομιλία του προκατόχου του, Απ. Καλογιάννη, για την προοδευτική αυτοδιοίκηση, ο οποίος πρακτικά θα προλογίσει και τον πρόεδρο, Στ. Κασσελάκη, που θα κάνει και την τελική ομιλία στις 8.30 το βράδυ. Το αναπτυξιακό προ-συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλία, σήμερα Σάββατο, στη Δημοτική Πινακοθήκη.
* * *
* ΠΑΡΟΝΤΕΣ με ομιλίες πρόεδροι, εκπρόσωποι φορέων και επιστήμονες ειδικοί στον τομέα τους, σχεδόν ολόκληρη η ομάδα βουλευτών του κόμματος, αντιπεριφερειάρχες κ.ά. Σε οκτώ θεματικές ενότητες, σε δύο εκ παράλληλου εξελισσόμενες εκδηλώσεις στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, από τις 11 το πρωί. Στη θεματολογία του, από Αγροτικά, Υποδομές και Τουρισμό μέχρι Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον, Παιδεία, Υγεία και φυσικά την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, τα πάντα όλα. Ανοιχτό για το κοινό, ενώ προβλέπεται και διάλογος με τους συμμετέχοντες.
Ζ.

8-4
*ΔΕΝ ήταν τελικά 7-5 οι αντιπρόσωποι που στέλνει η Θεσσαλία στη Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Με συσχετισμό 81-43 στις ψήφους της ΠΕΔ οι αντιπρόσωποι ήταν τελικά 8-4, διπλάσιοι οι νεοδημοκράτες, όπως διευκρινίζει ο Κ. Καλαμπαλίκης που διαχειρίστηκε την υπόθεση. Έτσι δεν εκλέγεται αντιπρόσωπος ο Λαρισαίος Μιχ. Τολίκας απ’ το ΠΑΣΟΚ και αντ’ αυτού πάει στην ΚΕΔΕ ο Πηλιορείτης Απ. Διανέλλος, νεοδημοκράτης δημοτικός σύμβουλος.
Ζ.

Πάντα δίκιο
* - ΕΓΩ τα λέω χύμα, μου λέει η άλλη. Λες κι εγώ τα εμφιαλώνω πρώτα.
Ο συγκεκριμένος Λαρισαίος πήγε να αντιδράσει. Οι υπόλοιποι, χαμένοι από χέρι.
* * *
* - ΕΙΣΑΙ αναίσθητος; Τόση ώρα τσακωνόμαστε κι εσύ χασμουριέσαι.
- Δεν χασμουριέμαι, να μιλήσω προσπαθώ.
* * *
* - ΓΙΑ πες καλέ μου, δεν έχω πάντα δίκιο;
- Βεβαίως. Αν και μερικές φορές δεν έχεις άδικο.
* * *
* ΚΑΙ με την ευκαιρία: Καμαρωτός πήγε ο άλλος στην τριγωνοπλατειακή παρέα, δείχνοντας το βιβλιαράκι του Άρτουρ Σοπενχάουερ «Η τέχνη που να έχεις πάντα δίκιο».
- Είσαι με τα καλά σου καημένε μου… Τον αποπήρε ο άλλος. Και δεν ερχόσουνα για έναν καφέ σπίτι να σου κάνει ένα σεμινάριο η γυναίκα μου…
* * *
* ΝΑ και σχετικό απόσπασμα του φιλοσόφου, πριν δυο αιώνες: Αν ο αντίπαλος εκδηλώσει θυμό με αφορμή κάποιο επιχείρημά σας, θα πρέπει να επιμείνετε σ’ αυτό το επιχείρημα ακόμα περισσότερο, όχι μόνο γιατί σας ωφελεί να τον εκνευρίζετε, αλλά ακόμη γιατί ο θυμός του δείχνει πως έχετε χτυπήσει κάποιο αδύνατο σημείο της θέσης του. Αυτό τον καθιστά πολύ ευάλωτο.
Ζ.

Με ευγένεια
* ΤΕΛΟΣ εποχής με την αποχώρηση και του Γιώργου Βαγενά απ’ τα εγκόσμια, σε ηλικία 87 ετών. Ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ με προσφορά στα κοινά, μέσω της αυτοδιοίκησης κυρίως, από εκείνους που πλαισίωσαν τον αείμνηστο Γιάννη Φλώρο στη Νομαρχία της Λάρισας, μαζί με τον Απόστολο Χονδρονάσιο, τον Απόστολο Γκέκα, τον Μανώλη Φλουράκη…
Ευγενικός άνθρωπος εκ φύσεως, ο Γιώργος Βαγενάς, έμεινε ιστορική η προσφώνησή του, σε θυελλώδη κομματική σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ της Λάρισας, μάλλον αγροτικά μπλόκα πρέπει να είχε και τότε, προσφώνηση διπλή προς τον Θεόδωρο Τσουκάτο, τον ισχυρό άνδρα τότε των κυβερνήσεων Σημίτη. Σηκώθηκε ο Λαρισαίος να μιλήσει, στο κόμμα μεν, με ευγένεια δε, με δύο χαρακτηρισμούς…
- Κύριε σύντροφι Τσουκάτι… (Ήταν και η λαρισινή προφορά που επέβαλε το «ι»).
Ζ.

Κατ’ αναλογίαν
* ΕΝΤΕΛΩΣ, μα εντελώς αντίθετη η Εκκλησία κι όταν πριν 40 χρόνια ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος, με τη ΝΔ κάθετα αντίθετη, άλλοι καιροί. Τώρα πια είναι περισσότεροι οι πολιτικοί από τους θρησκευτικούς γάμους.
- Αν ήταν βουλευτής το ‘82 η Λίτσα Λιακούλη, τι θα έκανε;
Πονηρός ο Λαρισαίος πασοκτζής, έκανε τη σύγκριση.
- Α, τότε ήταν ο Αντρέας, δεν μασούσε…
* * *
* ΚΑΙ η συζήτηση συνεχιζόταν, καθώς η Λαρισαία βουλευτής δεν απάντησε στις επικρίσεις της συντρόφισσάς της στην Κ.Ο. ότι «σύρεται απ’ τον Μητροπολίτη».
- Το είπε ο Ανδρουλάκης ότι πρόκειται για ταυτοτικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ, ιστορικά. Άρα δεν είναι ΠΑΣΟΚ;
- Μα, μόνη της δεν είναι η Λιακούλη, τους ψηφοφόρους της σκέφτεται, να μην τους χαρίσει σε άλλους το ΠΑΣΟΚ…
- Οι άλλοι ψηφοφόροι, όμως; (Έτσι κι αλλιώς αυτή η συζήτηση, για ψηφαλάκια και σταυρουλάκια, είναι αρκετά κυνική πολιτικά).
Ζ.

Περί δημοσιότητας
* ΑΡΙΣΤΑ οργανωμένη η πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου Δημάρχου, εκεί όπου έριξε τη βόμβα για τα οικονομικά της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. «Επιπέδου ΔΕΘ», τη χαρακτήρισε κάποια εκ των παρισταμένων. Ο Θαν. Μαμάκος στήθηκε για να βγουν οι φωτογραφίες, ασυνήθιστα τεντωμένος, «μου είπαν να μην καμπουριάζω, γιατί δεν βγαίνω καλά», εξήγησε. Και αργότερα έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία «Ορθή επανάληψη» για τη «σωστή φωτογραφία του Δημάρχου», είχαν διαλέξει άλλη. Προσέχει πάρα πολύ την εικόνα του…
Ζ.

Τζέντλεμαν
* ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ σαράντα ημερών για τον Λάμπρο Γερογιώκα, ο οποίος μετά από τόσα ταξίδια που οργάνωσε, αποφάσισε ότι συμπληρώθηκε ο χρόνος του κι έκανε το μεγάλο, το χωρίς επιστροφή. Και πού δεν ταξίδεψε όλα αυτά τα χρόνια ο συνταξιούχος καθηγητής Αγγλικών, κανονικός Φιλέας Φογκ, έκανε τον γύρο του κόσμου 80 φορές, που λέει ο λόγος. Και πάντα με ομάδα, που ο ίδιος οργάνωνε, ήθελε να μοιράζονται και άλλοι τη χαρά του ταξιδιού και τη γνώση.
Και με σημαντική κοινωνική δραστηριότητα ο Λαρισαίος τζέντλεμαν, μέσω του Ελληνοβρετανικού Συνδέσμου, μεταξύ των επιτευγμάτων του η τοποθέτηση του αδριάντα του Σκαρλάτου Σούτσου, στην ομώνυμη οδό της πόλης. Τον ενδιέφερε πολύ, επίσης, να ασχολείται με τα γράμματα, με τις λέξεις, τη γραμματική των ελληνικών, ιδίως των αγγλικών λέξεων που έχουν εξελληνισθεί. Και πάντα τόσο ευγενής…
Ζ.

Σε δύο χρόνια
* ΣΤΗΝ περιοχή του Χρ. Καπετάνου εισέδυσε ο Μ. Χαρακόπουλος, αν κι ο ίδιος ήταν πάντα ισχυρός στην επαρχία Φαρσάλων και το ενδιαφέρον του έντονο για τα τοπικά προβλήματα. Ωστόσο, τώρα υπάρχει και αυτόχθων Φαρσαλινός μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, τον οποίο, όμως, τον πρόλαβε. Συζήτησε, λοιπόν, με τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, για τα προβλήματα που προκάλεσε η πλημμύρα στις υποδομές, του εξήγησε και έφερε την είδηση ότι η κρίσιμη κυκλοφοριακά καταστραφείσα γέφυρα του Ενιπέα στην Αμπελιά θα έχει ανακατασκευαστεί σε δύο χρόνια. Το ίδιο και η γέφυρα στον Παλαιόπυργο, στα παράλια, που επίσης είχε καταρρεύσει.
* * *
* ΓΙΑ κάποιους δείχνει πολύς χρόνος, αλλά και πώς θα γίνει, μέχρι τον Ιούνιο, αναφέρει η υπόσχεση του Υπουργού, θα έχει διεξαχθεί η δημοπράτηση, δημόσιο έργο είναι, για γέφυρα πρόκειται, όχι για περίβολο σε αυλαγά. Το ζητούμενο είναι πώς θα βελτιωθεί εν τω μεταξύ η εναλλακτική οδός κυκλοφορίας. Ο γύρος μέσα απ’ τα χωριά που κάνουν τώρα όσοι κινούνται από Φάρσαλα, αλλά και Καρδίτσα και Τρίκαλα, προς Βόλο. Από Βαμβακού, Ρευματιά, Σιτόχωρο, Σκοτούσσα, Δασόλοφο, Βασιλικά, Πολυδάμειο, Παλαιόμυλο κ.λπ., ολόκληρη κρουαζιέρα. Παρακαμπτήριος, που εκτός από την καθυστέρηση, δεν σηκώνει και τόσο βάρος κυκλοφορίας. Κάποιες παρεμβάσεις χρειάζονται οπωσδήποτε.
Ζ.

Ηχορύπανση
* ΕΧΕΙ χάσει τον ύπνο του καταγγέλλει κάτοικος του Μελισσοχωρίου στην «Ε» (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), καθώς το μοναδικό καφέ-μπαρ που λειτουργεί στην περιοχή δεν τηρεί το επιτρεπόμενο όριο θορύβου, όπως ισχυρίζεται. Η μουσική πολλές φορές στη διαπασών τον κρατά ξάγρυπνο και παρά το γεγονός ότι έχει κάνει καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές (αστυνομικές και δημοτικές), τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Ας έρθουν να μετρήσουν τα ντεσιμπέλ. Μέχρι τώρα όσες φορές κι αν έχουν έρθει για έλεγχο, πέρα από συστάσεις, δεν έχει αλλάξει κάτι. Χαμηλώνει για λίγο η μουσική και μετά πάλι τα ίδια» δηλώνει ενοχλημένος.
Ν.Π.

Θέαμα
* «ΤΙ γίνεται βρε παιδιά;»
Έκπληκτοι οι νεαροί Λαρισαίοι που βρέθηκαν χθες βράδυ στην Κεντρική πλατεία. Πήγαν τα παιδιά να βρεθούν με τους φίλους τους στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού στα Public γωνία, εκεί απ’ όπου δεν χωράς να περάσεις από τον νεαρόκοσμο τα βράδια, και τρόμαξαν από τα τρακτέρ. Να και τα φώτα, να και οι κόρνες. Θέαμα από τα λίγα.
* * *
* ΔΕΝ άργησαν, βέβαια, να μπουν στο κλίμα οι νεαροί. Έβγαλαν τα κινητά από τις τσέπες τους και ξεκίνησαν να βγάζουν φωτογραφίες και να τραβούν βίντεο. Μέσα σε λίγα λεπτά η κινητοποίηση πήρε και την απαραίτητη ώθηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έγινε αυτό που λέμε viral, πράγμα που χρειάζεται ένας τέτοιος αγώνας.
* * *
* ΜΕ τέτοιες εικόνες που βλέπει ο κόσμος πλέον στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες περιοχές, έχει εξοικειωθεί με τα τρακτέρ στις πόλεις. Πόσο μάλλον σε μια περιοχή όπως είναι και η Λάρισα, που είναι η καρδιά του θεσσαλικού κάμπου. Μωρέ… Παρίσι γίναμε ένα πράμα.
* * *
* ΑΥΤΟΙ που κλέβουν, πάντως, την παράσταση στις φετινές κινητοποιήσεις είναι οι νέοι αγρότες. Τόσο στον Πλατύκαμπο όσο και στην Κεντρική πλατεία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε νέα παιδιά. Αγρότες που βράζει το αίμα τους να διαδηλώσουν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα όσα δεν τους αρέσουν. Δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν θα φύγουν από τη γη τους και την καλλιέργειά της. Αυτό το λες και αισιόδοξο σημάδι.
Κ.Γ.

 

 

 

KAPNOS.jpg

*ΤΗ δικιά της Γάζα έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση στον κόμβο Πλατυκάμπου. Έχοντας βομβαρδίσει τους αγρότες με αδιαφορία, τώρα εκείνοι της ανταποδίδουν τα πυρά. Κι έχουν και άφθονα πολεμοφόδια, λάστιχα και άχυρα.
Ζ.

 

 

 

KOYTSOYMP.jpg

*- ΣΥΝΤΡΟΦΕ Κουτσούμπα, εμείς έχουμε εδώ τον Γιάννη τον Κουκούτση, αυτοί, όμως, στην Κυβέρνηση δεν έχουν κουκούτσι μυαλό… (Θα μπορούσε να λέει ο Ρίζος Μαρούδας, εκεί στα μπλόκα).
Ζ.

 

 

 

MAMAKOS-PAPAS.jpg

*ΣΤΗΝ επικράτεια του Θαν. Μαμάκου και η ενορία του π. Κωνσταντίνου Δεληχρήστου από Τερψιθέα.
Ζ.

 

 

 

MPLOKO-DROMOS.jpg

*ΓΕΙΑ και χαρά σας βρε πατριώτες.
Και εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass