Ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο το 2025

*ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΩΝ. ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ *ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΦΑΚΕΛΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2024 13:31

«Επόμενο βήμα, μετά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων, είναι η ένταξη και των νομικών προσώπων, αλλά και άλλες πράξεις όπως η δωρεά, η γονική παροχή και η αποδοχή κληρονομιάς…» δηλώνει αποκλειστικά στην «Ε» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα.

Ο κ. Κυρανάκης, σε ερώτηση της «Ε», απαντά για τους στόχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσον αφορά στο Κτηματολόγιο και εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό ο ψηφιακός προγραμματισμός που έχει σχεδιαστεί προκειμένου «Το 2025 να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο».
Αναλυτικότερα:
-«Κύριε Κυρανάκη, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει μια από τις σημαντικότερες αποστολές στη χώρα, που αφορά στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, με όχημα τις νέες τεχνολογίες.
Με τον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων, τον οποίο θα παρουσιάσετε στη Λάρισα, λύνετε σημαντικά θέματα και χρόνια προβλήματα καθυστερήσεων.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ποιος είναι ο στόχος σας, όσον αφορά στη λειτουργία του Κτηματολογίου;»
**«Ήμασταν συνεπείς στη δέσμευσή μας για τη λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων από 1/1/2024. Η πρώτη “ψηφιακή” μεταγραφή μάλιστα είναι γεγονός και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη εντός 14 λεπτών, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων και της ταλαιπωρίας.
Η σημερινή μας επίσκεψη στη Θεσσαλία και τη Λάρισα, γίνεται στα πλαίσια των ενημερώσεων που κάνουμε στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, ώστε να παρουσιάσουμε τον ψηφιακό φάκελο, να λύσουμε απορίες και να συζητήσουμε για περαιτέρω λύσεις και απλοποιήσεις που θα κάνουν καλύτερη τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων.
Αυτή τη στιγμή από το akinita.gov.gr πραγματοποιούνται αποκλειστικά αγοραπωλησίες φυσικών προσώπων για κτηματογραφημένα ακίνητα.
Επόμενο βήμα μας είναι να εντάξουμε και τα νομικά πρόσωπα αλλά και άλλες πράξεις όπως η δωρεά, η γονική παροχή και η αποδοχή κληρονομιάς. Το 2025 πρέπει να έχουμε και θα έχουμε ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο».
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Την πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων, θα παρουσιάσει στη Λάρισα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε εκδήλωση που οργανώνει σήμερα και ώρα 15.30, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, στα γραφεία του (οδός Βελλή 4).
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό την ενημέρωση των μελών του Συλλόγου.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση akinita.gov.gr. Χρήστες της πλατφόρμας είναι οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν τη συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης και τα συμβαλλόμενα μέρη (όπως π.χ. αγοραστές και πωλητές).
Οι συμβολαιογράφοι εισέρχονται στην πλατφόρμα, αφότου αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και κατόπιν με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφου, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ιδιότητά τους για τη χρήση της πλατφόρμας.
Στόχος της πλατφόρμας είναι η υποστήριξη των συμβολαιογράφων και των συμβαλλομένων μερών στη σύναψη συμβάσεων για τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, μέσω της απλούστευσης και της ψηφιοποίησης της διαδικασίας συλλογής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη των σχετικών συμβολαιογραφικών εγγράφων, και την υποβολή της σχετικής εγγραπτέας πράξης στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», προς καταχώριση στο κτηματολογικό φύλλο του ακίνητου, καθώς και κάθε άλλο απαιτούμενο έγγραφο για την διενέργεια της καταχώρισης.
Εντάσσονται οι συμβάσεις μεταβίβασης αποκλειστικά μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας επί ακινήτων ο ΚΑΕΚ των οποίων εμπίπτει στην τοπική αρμοδιότητα λειτουργούντων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Στην έννοια των ακινήτων δεν εμπίπτουν τα ακίνητα που βρίσκονται σε ρέμα, αιγιαλό, βιότοπο, ζώνη παραλίας, δημόσιο κτήμα ή αρχαιολογικό χώρο.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass