ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΤΕΧΝΩΝ

«Στα σκαριά» Κέντρο Τέχνης και Λόγου Επαρχίας Ελασσόνας!

Δημοσίευση: 04 Νοε 2014 13:33 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:56

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

 

 

«Στα σκαριά» βρίσκεται η σύσταση - ίδρυση «Κέντρου Τέχνης και Λόγου Επαρχίας Ελασσόνας», μετά από συνάντηση, που έγινε πρόσφατα στην Ελασσόνα, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της ευρύτερης περιοχής Ελασσόνας, όπου συζητήθηκαν θέματα για την Πνευματική και Καλλιτεχνική κίνηση στην Ελασσόνα και τη δημιουργία του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ».

Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν καταξιωμένοι ντόπιοι καλλιτέχνες (γλύπτες, ζωγράφοι, μουσικοί, χοροδιδάσκαλοι) και επιστήμονες (κοινωνιολόγοι, ιστορικοί Τέχνης, λογοτέχνες κ.ά.), οι οποίοι κατέληξαν, ομόφωνα, ότι η δημιουργία πνευματικής και καλλιτεχνικής Κίνησης στην Ελασσόνα κρίνεται απαραίτητη για μια πιο συγκροτημένη συλλογική έκφραση και πνευματική προσφορά όλων των καλλιτεχνικών και επιστημονικών δυνάμεων της περιοχής.

Κατά τη διεξοδική συζήτηση, καθορίστηκαν οι αρχές και οι σκοποί του υπό ίδρυση Κέντρου, οι οποίοι είναι:

1.  Η συσπείρωση των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που ζουν στην περιοχή της Ελασσόνας ή κατάγονται από αυτήν και η καταγραφή των πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων της περιοχής. Είναι αναγκαία η συνύπαρξη και συνομιλία των επιστημών με τις τέχνες και η υποστήριξη, με κάθε νόμιμο τρόπο, των πνευματικών και καλλιτεχνικών δημιουργών.

2.  Η προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης και των δημιουργών της και, ιδιαίτερα, του πνευματικού και καλλιτεχνικού τους έργου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό με παράλληλη ανάπτυξη εθνικών και διεθνών συνεργασιών.

3.  Η δημιουργία ειδικών τμημάτων για τη λογοτεχνία, το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά κ.λ.π.

4.  Η πραγματοποίηση πνευματικών, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων με διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, συναυλιών, εικαστικών και άλλων εκθέσεων, κινηματογραφικών προβολών κ.λπ.

5. Η μελέτη, περισυλλογή, καταγραφή και διατήρηση του γλωσσικού, ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού υλικού της περιοχής καθώς και η συμβολή στη διάσωση των μνημείων και των στοιχείων της πολιτισμικής κληρονομιάς και της παράδοσης. Είναι αναγκαία η ανάδειξη και διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή μας και έχουν σαφείς ενδείξεις αρχαιοτήτων, όπως είναι οι περιοχές: Αετορράχης, Βαλέτσικου, Μαγούλας, Δομενίκου, Ακρόπολης της Ελασσόνας κ.ά. Επίσης, πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες ανάδειξης και προβολής των σπηλαίων του Κεφαλοβρύσου και της Αετορράχης.  

6.  Η ενασχόληση με τα σοβαρά τοπικά και άλλα εθνικά και διεθνή πολιτισμικά και άλλα ζητήματα και η ανάπτυξη δράσης για την προώθησή τους.

Στη διάρκεια της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεργασίας, οι παριστάμενοι έκαναν επισήμανση των σοβαρών πολιτισμικών ζητημάτων που αφορούν στην περιοχή Ελασσόνας και κατέληξαν στη διατύπωση σημαντικών για τον τόπο προτάσεων δράσης, όπως:

- Να γίνει αίτηση στο Δήμο Ελασσόνας για την παραχώρηση του παλαιού καφενείου της κεντρικής πλατείας (…ήδη, άρχισαν εργασίες ανακαίνισης του από τον Δήμο Ελασσόνας), με σκοπό τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης εικαστικών και τοπικών προϊόντων.

- Να γίνουν ενέργειες για τη διεκδίκηση από κάθε αρμόδιο φορέα για την επιστροφή όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής Ελασσόνας που φιλοξενούνται σε διάφορα μουσεία της χώρας. Όπως τονίστηκε, χαρακτηριστικά, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει επιτέλους το αρχαιολογικό μουσείο Ελασσόνας στο χώρο του παλαιού Τελωνείου.

- Να δημιουργηθεί Κινηματογραφική Λέσχη, όχι με εμπορικό Κινηματογράφο, αλλά με σκοπό να εισαγάγει τους θεατές στην Τέχνη και την Ιστορία του Κινηματογράφου.

- Να διοργανώνονται, κάθε είδους, συναυλίες και κυρίως κλασικής μουσικής καθώς και θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

- Να αναπτυχθούν δράσεις για την παραπέρα ανάδειξη όλων των ντόπιων καλλιτεχνών της επαρχίας Ελασσόνας  (μουσικοί, ποιητές, τραγουδιστές, εικαστικοί κ.λπ.).

- Να γίνει καλλιτεχνικό εργαστήρι, όπου θα διδάσκουν δωρεάν καλλιτέχνες σε παιδιά ( π.χ. γλυπτική σε πέτρα, εικαστικά κ.ά.).

- Να λειτουργήσει Λέσχη ελεύθερων συναντήσεων, όπου θα διοργανώνονται κύκλοι ανάγνωσης βιβλίων (ποίησης και πεζογραφίας), σε τακτά χρονικά διαστήματα, και θα γίνονται αναλύσεις και συζητήσεις για ζητήματα Τέχνης και Πολιτισμού. 

- Να διοργανώνονται διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων και καλλιτεχνών και να προσκαλούνται ομιλητές που θα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων. Παράλληλα, μπορούν να οργανώνονται μαθήματα Ιστορίας Τέχνης.

Όπως, χαρακτηριστικά, επισημάνθηκε: Όλα αυτά και πολύ περισσότερα μπορούν να γίνουν, με βάση τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Επίσης, είναι αναγκαία η συνεργασία του Κέντρου με το Δήμο Ελασσόνας, την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας καθώς και με όλους τους πολιτιστικούς Συλλόγους της Επαρχίας Ελασσόνας.

Ως πρώτη δραστηριότητα αποφασίστηκε να προγραμματισθεί στο άμεσο μέλλον μια νέα συνάντηση που θα έχει και το χαρακτήρα της ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης, στην οποία θα συζητηθούν οι βασικές λεπτομέρειες οργάνωσης και λειτουργίας του νέου Φορέα και το καταστατικό του Κέντρου Τέχνης και Λόγου Επαρχίας Ελασσόνας.

Ακόμη, αποφασίστηκε η Οργανωτική Επιτροπή να προχωρήσει στη διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης, με την παρουσίαση λογοτεχνικού βιβλίου του καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βαγγέλη Αυδίκου στις 19 Νοεμβρίου 2014, καθώς και στη δημιουργία χορευτικής ομάδας ενηλίκων στην Ελασσόνα, με όσους έχουν, ήδη, δηλώσει την επιθυμία τους και όσους άλλους επιθυμούν να προσέλθουν.

Η συγκεκριμένη συνάντηση της Ελασσόνας ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να γίνει προσπάθεια από όλους τους συμμετέχοντες, για να προσκληθούν και άλλοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών στο υπό ίδρυση «Κέντρο Τέχνης και Λόγου».

Με σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής του υπό ίδρυση φορέα, καλούνται όλοι, όσοι συμφωνούν με τις παραπάνω αρχές και τους στόχους και επιθυμούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Κέντρου και να έχουν ενεργό συμμετοχή στην πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση της Ελασσόνας, να το δηλώσουν στο τηλέφωνο 6973591587. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass